Hospital Kerajaan

Mommies yang pernah bersalin di hospital kerajaan, jom kongsi pengalaman anda!

Hospital Kerajaan
116 Balas
 profile icon
Tulis jawapan
VIP Member

Anak pertama, check up dkt private & plan bersalin pun di private. Tp bila dah due, hospital private tak berani nak handle case saya katanya, sbb wkt tu contraction saya sgt kuat & ada asthma. Hosp private bagi surat minta saya bersalin di HKL. Time sakit tu la, nurse kat HKL nak marah2 saya sbb check up kat private tp bersalin kat govn. Alih2 nurse tu kena marah balik dgn saya. Start dari situ sampai la dah bersalin, nurse2 yg handle saya ckp baik je. Setelah sepuluh tahun berlalu, anak kedua saya bersalin di Hosp Govn Sg Buloh 3 bulan lepas. Semua berjalan lancar, kena emergency czer. Cuma ada hal yg saya kurang berkenan dgn attitude doctor2 disana. Masa saya dlm contraction, 2 doc dtg check “jalan”, hanya org yg lalui je tau sakit masa dia korek2 tu kan. Dlm masa tu saya dgr salah seorang doc ckp “suara mcm sedap je kena jolok”. Ya Allah, marahnya hati saya. Tp saya cukup pandang je the doctor sbb dlm hati saya nak bersalin dgn selamat. Ye la, bersalin ni kan antara hidup dan mati. Bila dah hbs bersalin, dlm bilik wad. Keesokan harinya ada doctor dtg check. Bila the doctor ajak borak pasal perencangan tambah anak, saya ckp tak fikir lg nak ambik jenis apa or maybe tak ambik dulu. Tiba2 the doctor mcm naik angin nak marah dan libatkan my husband dgn bercakap “ her husband poor knowledge about perancang”, saya pun ckp dgn doctor tu, better you talk with my husband later. And bila my hubby dtg melawat, and saya suruh husband jumpa doctor tersebut utk explain about perancang yg dia sebut tadi. Batang hidung doctor tak nampak. Dia bagi her staff dia utk jumpa my husband. Rupanya, dia check my husband ic number. My husband govn servant. Tak tau la pasaipa the doctor tiba2 kecut nak jumpa my husband. So far nurse2 kat sana ok. Itu la pengalaman saya.

Baca lagi
2y ago

Hihihi harap skrg da ok laaa

VIP Member

Teringat masa melahirkan anak 28 Nov hari tu. Saya lahirkan dia secara caesar. Tapi... saya tgah alami pening2 muntah lepas 6 jam operation. Ada seorg nurse berbangsa Iban, sy minta bantuan utk ambil anak sy d katil baby sebelah sy, sbb sy masih susah nak bangun sbb pening lagi. Dia boleh jeling saya dan kata kat sy guna bahasa Iban. Lebih kurang begini lah. "awak operation kena usaha bangun sendiri. Kalau awak tak cuba bangun,nanti takkan nak susahkan org terus, bangun sendiri lah, ambik sendiri anak kamu tu" ... 😭😭😭😭😭😭 Lebih2 lagi anak saya tgah nangis2. Lepas dengar je kata2 dia, saya diam dan dlm hati. Ya Allah, saya sakit, pening. Seandainya saya paksa bangun, ambik anak di sebelah. Apa2 jadi mcm mana. Saya ambik keputusan utk berdiam diri, dan biarkan anak sy nangis jer sambil bercakap dgn dia utk tenangkan dia. Sampailah ada sorg nurse ni, kira dah berumur sikit sbb dia tgah bagi ubat dan cek darah saya jam 4 pagi tak silap. Saya minta bantuan dia, baru lah sy dpt pegang anak sy dan feedingkan dia. Allahuuu.. sejak sy kena dgn kata2 nurse tu sampai sy discharge, sy tak pandang2 dia dan tak ucap terima kasih pada dia. Nurse yg lain2, saya ucap terima kasih masa nak balik tu.

Baca lagi

1st pregnancy lahir dekat host kerajaan, hospital sipitang sabah, serah diri kat emergency jam 5 pagi, coz bleeding...sampai2 ja nurse sambut dengan baik, dapat layanan baik coz sy only patient masa tu n masih awal pagi lg...lepas few hours baru ada ibu2 lain checkin...so far nurse2 perihatin, x memaksa sangat, dia beri masa utk kita bejalan n strecting2, sy bnyk brjalan utk membantu cepatkn bukaan servix, then katanya kalo dah sakit betul or ada pecah air ketuban terus masuk ke bilik besalin kat sini ya, pintu tu kat seblah kunter ja, so anytime kita ready bole masuk... Bila sakit contraction tu makin kuat n x bole tahan, sy terus bgtau dah ready, then nurse tolong escort ke pintu bersalin, masuk2 ja, sy disuru limpang kat katil bersalin, nurse2 smua terus layankan...dalam 15 minit lahir si baby... Lepastu time nak jahit tu paling bahagia haha, mcm bius xda bius...rasa sakit nya semua jarum masuk benang ditarik2, alahai ke jantung ses...haha sepanjang jahitan tu sy ter aww aww terus...tapi syukur semua bjalan dengan lancar, baby ok, mumy ok...

Baca lagi
VIP Member

5 dec 2019, sy selamat bersalin di Hosp Sultanah Aminah JB . alhamdulillah sgt2, staf sana sangat baik,ramah . dari doktor hingga ke nurse semuanya sgt baik . sy bersalin,anak kena msuk wad baby, sy pula kena stay dekat wad bsama ibu2 yg lain . jd bila sy nak menyusu, sy kena pergi kat wad baby . staf nurse kena teman sy pergi ke wad bayi, sanggup mereka teman sy ulang alik dari wad ibu ke wad bayi . sgt2 bagus staf HSA . dgn budi bahasanya, ramahnya.. sy sgt puji . sy bsalin normal anak pertama,bnyk perkara sy tak tahu . staf nurse sana ajar bnyk perkara . ada 1 malam tu, ibu disebelah katil saya, anaknya menangis teruk tanpa henti dalam pkl 2pg.. nurse dtg ambil bayi itu dan tak lama kemudian nurse tu pulangkan balik bayi itu kpd ibu nya dlm keadaan bayi tu sudah tidur . bila ibu tu tanya anak nya kenapa, nurse tu kata bayi nya kembung perut dan sudah ditukarkan pampers . malah nurse itu suruh ibu itu berehat,nurse itu tlg tengok2 kan bayi itu . sangat bagus staf HSA . terima kasih sgt2 🥰

Baca lagi
2y ago

Salam.. saya nak tanya, kat HSA sis masuk wad besalin kelas berapa? Ada kne bayar deposit tak?

1st HSB - sedih sbb baby twin tp nak kena handle sorg2. Lps tu bila ckp kite sakit blkg (kesan dr Czer kot), kena mara ngn doc pelatih.. Lps tu doctor xdpt detect lnsung ank sy kuning. Bila last day bru nk tahan lg. 5hari dok HSB, bwk balik Melaka je.. Kena tahan kat sana lg better. Parents pn ada. Tp yg bsyukur sbb kat Hmelaka doctor detect anak sy yg kuning tu de mslh PDA.. After 3weeks lahir bru dpt detect. Klo HSB check btl2 mst dr 1st day da detect. 2nd bsalin kat Hos Tunku Mizan. Best sgt tpppp.. Xbest ny dia jahit guna benang beso.. After 2weeks xsilap kena buang benang tu kat hosp Kem Terendak.. Wahhh.. Imaging.. Benang tu da melekat kat isi kot.. Sakit dia.. Lg sakit dr nk bsalin.. Kulit mcm disiat2 je rasa nye.. Ni yg ke3.. Plan pn ke H. Tunku Mizan.. Sbb best. Cuma hope2 da moden sikit. Xde la benang beso tu. ☺️☺️☺️☺️☺️

Baca lagi
2y ago

Saya klu boleh tak dh kena kat HSB teruk sangat2 layanan dia 👎🏼 nurse pulak boleh tahan mulut2 dieorg celupar!!

saya bersalin kat hosp muar . yang lain okay . tapi doktor pelatih tu. prob . sbb semua lambat . dah buka 9cm . barang2 still x sediakan . pastu . dah time teran . dia suruh hold sebab dia nak dapatkan degupan jantung baby y cantik . tapi time tu mmg baby bebetul nak keluar . nasib baik ada sister tu marah dokter tu . pastuu . sister tnya berapa lama tak masuk labour room . dia kata 2bulan . time tu . saya rasa nk marah je . then baby keluar . dah biru . nasib baby tak apa2 . alhamdulillah . yang lain semua okay je . cuma time jahit . dokter tu jahit x betul. sampai balik rumah nurse kd . ckp . jhitannya terbuka sikit . dan jahitan nya x kemas . waktu nk pindah wad biasa tu . suami dah ckp dokter pelatih tu. sebelum ni ada kes psal jhitan . suami dah warning awal2 . hati2. tpi alhamdulillah semuanya berjalan dgn baik .

Baca lagi
2y ago

tu lah tu . dokter pelatih kan . tapi boleh minta sister jahitkan kalau ada sister

Pengalaman 2x bersalin di htar.. Tp masa tu blm ada bangunan baru.. Anak 1st lps bersalin dalam 2jam lebih juga la tersadai tepi labor room sbb xde katil kosong kat wad.. Yg xbestnya.. 2jam kat pac tu ramai nau doc pelatih.. Yg dtg cek jalan pon 4 5 doc lelaki perempuan cina melayu india semua ada.. 4jam dlm labor room tunggu bukaan 10cm pon seksa sbb nurse dok push suruh sedut gas tahan sakit tu.. Bila dh fully 10cm dh xde tenaga nk push dok sedut gas je jd mamai rasa nk tidur je.. Anak kedua pulak alhamdulillah semuanya mudah.. Lps je bersalin trus masuk wad.. Cume anak kedua ada sorg doc lelaki je time tu.. Nk xnk terpaksa la die yg sambut baby.. Sbb smp hosp mmg dh nmpk kepala baby nk keluar dh.. Tu pon nurse bidan semua suruh sabar jgn push ssbb br nk prepare alatan..

Baca lagi

Bersalinkan anak sulung bulan 8 haritu kat hosp selayang. Sy gdm on dc. Serah diri hari selasa. Then ada bukaan. Kena warded. 3,4 jam jgk menunggu utk masuk ke wad. Wad penuh. Nurse and doc2 semua baik2. Hari rabu pg sy da ditolak ke LR. Lepas bersalin sy request nak pindah ke kelas 1, since kelayakan suami sy kelas 1 and suami boleh teman waktu malam pun. Pada awalnya doc tak nak bagi sbb tak stabil. tiba2 BP sy naik. Setiap 10 minit doc dtg check BP. Sampai doc confident condition sy ok baru dia benarkan sy transfer wad. Sy dah boleh discharge hari khamis. Tp anak pula muntah2 kena tahan lagi 24 jam. Pead nak observe anak. At last jumaat tgh hari baru discharge. 4h 3m kat hosp selayang best. Next baby pun akan kesini.

Baca lagi
2y ago

Sy serah diri ngam2 40w sis. Bersalin keesokkan harinya. 40w1d.

Anak 1st ngn anak ke-2 hospital kajang.. alhamdulillah doktor dn nurse semua ok..anak ke-3(czer sbb baby besar dn saya diabetes on diet) dn ke-4(diabetes on insulin dn bersalin normal) bersalin di hospital Putrajaya..memang kena bersalin masa kandungan ke 38minggu.. alhamdulillah doctor pakar,doktor biasa dn nurse semuanya ok..anak yg ke-5 bersalin di hospital Serdang sbb memang dh x mampu nak bersalin di hospital Putrajaya..lg satu saya ada diabetic on insulin jugak..🤦 doktor pakar,doktor biasa dn nurse semuanya ok..cuma masa nak check in tu saya kena cucuk di tangan sebanyak 4 kali (2 di belah kanan dn 2 di belah kiri) semata2 nak cari urat untuk dicucuk..🤦

Baca lagi
2y ago

Ok...sama-sama..😊

Tengah kerja tetiba sakit perut macam memulas.pergi toilet nak berak tapi xde yang kuar.tak tahan sangat.kerja separuh hari Dan terus ke hospital ampang dari sungai buloh.merempit Naik motor.sampai Sana kena tahan sebab dah bukak 3 cm.nasib baik Tak beranak atas motor doktor ckap.kena tahan ward tunggu bukak 4 cm.tiada contraction tapi masih rasa nak berak.mintak ubat berak nurse Tak bagi tapi diorng check jalan dah 5 cm😅😅😅😅.kelam kabut tolak masuk labour room.2 jam bertarung dgn rasa nak berak akhirnya kuar baby girl.conclusion Saya masih Tak Tau rasa contraction tu cner.

Baca lagi