Hospital Kerajaan

Mommies yang pernah bersalin di hospital kerajaan, jom kongsi pengalaman anda!

Hospital Kerajaan
123 Balas

Anak pertama, check up dkt private & plan bersalin pun di private. Tp bila dah due, hospital private tak berani nak handle case saya katanya, sbb wkt tu contraction saya sgt kuat & ada asthma. Hosp private bagi surat minta saya bersalin di HKL. Time sakit tu la, nurse kat HKL nak marah2 saya sbb check up kat private tp bersalin kat govn. Alih2 nurse tu kena marah balik dgn saya. Start dari situ sampai la dah bersalin, nurse2 yg handle saya ckp baik je. Setelah sepuluh tahun berlalu, anak kedua saya bersalin di Hosp Govn Sg Buloh 3 bulan lepas. Semua berjalan lancar, kena emergency czer. Cuma ada hal yg saya kurang berkenan dgn attitude doctor2 disana. Masa saya dlm contraction, 2 doc dtg check “jalan”, hanya org yg lalui je tau sakit masa dia korek2 tu kan. Dlm masa tu saya dgr salah seorang doc ckp “suara mcm sedap je kena jolok”. Ya Allah, marahnya hati saya. Tp saya cukup pandang je the doctor sbb dlm hati saya nak bersalin dgn selamat. Ye la, bersalin ni kan antara hidup dan mati. Bila dah hbs bersalin, dlm bilik wad. Keesokan harinya ada doctor dtg check. Bila the doctor ajak borak pasal perencangan tambah anak, saya ckp tak fikir lg nak ambik jenis apa or maybe tak ambik dulu. Tiba2 the doctor mcm naik angin nak marah dan libatkan my husband dgn bercakap “ her husband poor knowledge about perancang”, saya pun ckp dgn doctor tu, better you talk with my husband later. And bila my hubby dtg melawat, and saya suruh husband jumpa doctor tersebut utk explain about perancang yg dia sebut tadi. Batang hidung doctor tak nampak. Dia bagi her staff dia utk jumpa my husband. Rupanya, dia check my husband ic number. My husband govn servant. Tak tau la pasaipa the doctor tiba2 kecut nak jumpa my husband. So far nurse2 kat sana ok. Itu la pengalaman saya.

4y ago

Hihihi harap skrg da ok laaa