Pengambilan Vaksin ibu hamil

Hi momies semua.. nak tanya ada tak disini boleh kongsi dilema nak ambil vaksin semasa mengandung. Sy preggy 19 w. Tapi suami masih ragu-ragu samada vaksin akan bagi effect kat kandungan atau tidak. Dah google banyak kali, banyak fakta yg ada d google. Nak tahu pendapat momies kat sini. Boleh kongsi2..

9 Balas

hi..sy preggy 7 bulan tpi still x dipanggil lagi utk cucuk vaksin..utk pengetahuan smua, almost semua frontliners kkm yg pregnant mom & breastfeeding dah dipanggil utk ambil vaksin start bulan lepas & alhamdulillah stakat ni x ada apa2 masalah dari kawan2 sy..vaksin adalah pencegah utk kita & baby dari virus covid..even kita ditakdirkan dijangkiti covid juga, kesan dia tidak seteruk jika x ambil vaksin.. kes ibu pregnant x ambil vaksin n sdg bertarung nyawa mlawan covid makin tinggi skrg..lagi kesian baby yg baru dilahirkan, bila kita test, positive covid..sbb x tahu dia dah dpt dari dalam perut @ bjangkit smasa proses klahiran, mngkin dpt dari luar.. tapi klau dah terlebih 33weeks, boleh ambil juga selepas bersalin..boleh bincang elok2 dgn suami apa yg terbaik😄

3y ago

dm direct..ok sy try buat..tq2..risau juga klu terlalu lewat ambil..

My husband pun tak kasi ambil dulu since we’ve waited 5years for this miracle baby. Side effect pada mom (muntah, sakit sendi etc.) tu i tak kisah langsung tp kitorg just concern the effect on our baby. Since tiada lagi data on the vaccine effect to baby/fetus, sbb tiada lagi org vaccine & dah beranak, diorg just ada animal trial je, we decided to postpone. This is based dgn apa kami research & baca, kalau salah tlg betulkan ye. Even tanya doc pun cakap “sepatutnya tiada apa2” tp cannot 100% confirm because again tiada data on this. But this is up to u to decide, no pressure. Tp anyone yg decide utk beranak di hosp gov, i mmg strongly suggest ambil vaccine lah sbb my doc cakap kes tinggi among ibu yg baru melahirkan sbb kat sana diorg cramp ramai2 kan.

suami sy pun ragu ragu .. tp lps sy tye my sis , n my sis tu nurse la..tye jgk pendapat dia , dia kte depends la pd kita...mula2 sy decide tk nk amik vaccine,lps dpt thu mcm2 risiko ibu hamil mse time2 covid ni trus decide n daftar vaccine kt mysejahtera. my sis kte sblum ni cme ad 1 vaccine je,vaccine Pfizer. skrg da ad 3 vaccine , yg kkm dan kerajaan da luluskan..pfizer,sinovac n astrazineca. pfizer yg dia thu selamat la ..sbb da ad org yg amik,n selamat smpai da bersalin. vaccine yg dua lg tu ..tk tw lg spe yg da dpt, n selamat bersalin. sy pun tkut nk amik vaccine tp sy tawakal jla ..demi bby dlm perut..n nyawa sendri..

Hi mommy..just nak share my experience I’m 17week 2day preggy and last week I amik vaksin Pfizer sebab doktor sarankan amik for those yang preggy 14-33week..sebab this stage yang diutamakan untuk vaksin tu Sebab nak elakkan komplikasi masa bersalin , since kes covid banyak risiko to us and baby dalam kandungan also nak elak bahaya yang libatkan kita and baby.. doktor akan bagitau la apa effect and kebaikan vaksin, so far i takde sakit apa just normal sakit kat tempat injection and Takde loya muntah demam or anything and next 2 week my second dose vaksin😊insyaallah takde pape!

Hi sis. Alhamdulillah i just got vaccinated two days ago. Takde side effect, cuma tangan lenguh kejap sehari then i dah okay. I ambil vaccine sebab nak protect my baby. Kita boleh pass antibody melalui susu badan dan insyaAllah baby kita pun protected from covid nanti. Sis tahu tak case baby positive covid lepas dilahirkan? Sedih i baca. Dah ibu tu tak dapat nak jumpa anak dia sebab positive covid. I tak sanggup nanti berpantang tanpa baby and stress fikir anak tak sihat. Please ambil vaccine once your turn dah sampai.

3y ago

Sedihnya 😭 i baca di Twitter dia pisah dengan anak sebab positive covid. I belum bersalin lagi tapi baca dia rindukan anak dia ya Allah i pun sebak.. bayangkan lepas melahirkan kena berpisah dengan anak memang tak sanggup. So ambil la vaccine untuk protect diri dan baby. Hope sis kat atas ni dapat bincang elok dengan uusband dia.

Xslp sya utk yg pregnant hnya stu jnis vaksin jaa boleh tpii lupa plk nma apa 😅 itu pon nurse yg akn pilih sama ada kita lyak or not sbb nk tgok kita pnya kesihatan n baby 😅 nk tahu lbih kna tya dktor dgn nurse yg check kita tu sis 😚

Ikut panduan KKM, individu hamil 14-33 minggu sesuai ambil vaksin atau ditangguhkan sehingga selepas kelahiran. Call KKM utk kepastian. Masa pregnant kita mudah kena penyakit, itu lagi berbahaya utk anak kita.

First dose done, I’m a healthcare worker, protection is my priority. I need to think of my baby, I go ahead after consult with my doctor. Covid is much dangerous than vaccine.

Wajib amal vksin ,sbb ibu yg mengadung cpt dpt kena pnyakit n mendapt risiko kt snk dlm perut,,vaksin ibu hamil akan dibagi pada 13 w hingga 33 w je