Pengambilan Vaksin ibu hamil

Hi momies semua.. nak tanya ada tak disini boleh kongsi dilema nak ambil vaksin semasa mengandung. Sy preggy 19 w. Tapi suami masih ragu-ragu samada vaksin akan bagi effect kat kandungan atau tidak. Dah google banyak kali, banyak fakta yg ada d google. Nak tahu pendapat momies kat sini. Boleh kongsi2..

9 Balas

My husband pun tak kasi ambil dulu since we’ve waited 5years for this miracle baby. Side effect pada mom (muntah, sakit sendi etc.) tu i tak kisah langsung tp kitorg just concern the effect on our baby. Since tiada lagi data on the vaccine effect to baby/fetus, sbb tiada lagi org vaccine & dah beranak, diorg just ada animal trial je, we decided to postpone. This is based dgn apa kami research & baca, kalau salah tlg betulkan ye. Even tanya doc pun cakap “sepatutnya tiada apa2” tp cannot 100% confirm because again tiada data on this. But this is up to u to decide, no pressure. Tp anyone yg decide utk beranak di hosp gov, i mmg strongly suggest ambil vaccine lah sbb my doc cakap kes tinggi among ibu yg baru melahirkan sbb kat sana diorg cramp ramai2 kan.