Pengambilan vaksin semasa mengandung

Hai mommy semua..nak tanya kat sini, Ada org ckp kalau ibu mengandung boleh ambil vaksin yg phizer tu..ada ke mommy yg tengah pregnant dah ambil vaksin? Sekadar bertanya je..

31 Balas

saya masa kat hsptal time nak balik tu kena vaksin dos ptama..ok lagi, masa dos ke2 memang tak tahan sakit lenguh tmpt kena tu..rasa nak demam, sakit kpala time tu kena dalam pantang memang tak terurus laa. anak pn time tu mnum susu btol mujur laa baby nak isap jgk, 3 hari rasa sakit lenguh² bdan

Saya ambik vaksin masa kandungan saya 7w . Masa tu takut juga . Saya tanya doc bukan ke kena 14w ke atas . Doc kata dengan keadaan sekarang lagi lagi ibu mengandung memang dorang awal kan untuk ambik vaksin . Tawakal je masa tu alhamdulillah sekarang 4 bulan dah . Dah fully vaksin 😊

Alhamdulillah, baru lepas 2nd dose Astra Zeneca. Sekarang 10 week. Risau juga nk ambil sebelum ni sebab takut side effect lepas vaksin, macam 1st dose. Siap tangguh tarikh. Last sekali, tawakal je. Alhamdulillah 2nd dose ni ok. Cuma alahan pregnancy saya je yg teruk. 😆

6 hari lepas saya tahu saya mengandung saya positif covid time tu allah je tahu dah lah dengan tak vaksin nya lagi janin pulak baru nak menjadi sedih risau semua ada 😢 alhamdulillah lepas saya keluar dari maeps seminggu lepas tu dapat tarikh vaksin .

saya dah fully vaccinated, pfizer, 1st dose ade symptom, 2nd dose kurang simptom dari 1st dose. Alhamdulillah, dah settle.. Kalau tak pasti, awak boleh consult doktor dulu tanya pendapat, lagi² kalau pernah ade history allergy to vaccine. 😊

sy dah fully vaccinated Pfizer sebelom taw tengah preggy masa tu...masa dpt 2nd dose sy 4week preggy...period pon X delay lagi masa dapat 2nd dose..sbb xtaw tengah preggy..sy ambil je vaksin..alhamdulillah...xde pape pon

3y ago

hai sis ..i pun sama masa ambik 2nd dose vaccine i dont know i was preggy after i took my 2nd vaccine i got missed periods lps tu i check test n it was positive..ada complication ke sis skrg im 2 weeks preggy..

Sy ambik sinovac sbb nk tggu kerajaan bg pfizer kt org mengandung dulu lambat sgt, kalau sy tercongok tggu pfizer je mesti teruk keadaan sy masa kena COVID haritu. Tp skrg dh cukup 2 dos alhamdulillah.

3y ago

sy pun sinovac,lepas ambik vaksin second dose baru tau pregnant 😊😊

biase ibu mengandung boleh vaksin antara 14week-30week mcm tu kalau xsilap..pusat vaksin akan bagi vaksin pfizer kalau sis inform prgnant kat mysejahtera..insyallah ok..dun worry k..nnti.

sy dah vksin pfizer dose prtama mse 14week dose2 17mnggu skrg dah 22week bby aktif sgt kt dlm mule2 tu mmg risau sis tiap mnggu g scan kat klinik tgk bby mcm mne..

masa saya awal preggy haritu ..nurse kk tanya nak vaksin ke tak ..terus direct pakar..next week tu dapat appt .. alhamdulillah dah settle 2nd dose Pfizer ..