Vaksin covid

Hi.. sy masih dilema nak amek vaksin time pregnant ni.. risau takut ade side effect .. mommies2 sini dah amek vaksin? Ok x ? Apa pendapat korang?

32 Balas

Dari tkot side effect, baik tkot dri kesan kne covid. Bila ada vaksin dpt protect dri kena simptom yg lg teruk. InsyaAllah baby pon selamat.. side effect mcm lenguh tgn, bengkak tgn, rse xlarat normal jek.. mcm kita amik apa2 injection pon akan ada side effect.. dont worry too much.. worry if u r not vaccinated yet.. saya punya xsabar tggu cukup minggu nk amik vaksin, husband keje healthcare sgt terdedah dgn risiko covid. Sebelum ni dah 3 kali kne kuarintin sebab close contact.. mommy better amik utk elakkan lg risiko.. 😘😘

Sy amik 2/8 haritu..32 week firstdose.. Alhamdulillah ok je.. Cuma lengoh2 skit.. Dlam sehari okla.. Baik amik sy pon mula2 was2.. Pegi ppv doc akan tengk buku pink kita dan masa tu terus tanya boleh ke xboleh.. Efek dan kebaikn atau ke burukan.. Alhamdulillah doc suggest amk sebb ramai ibu2 hamil yg meninggal jadi kkm sarankan walau pon dose ke2 nnti sy da 35 week.. Ok je.. Bagus ada protect utk diri dan bby.. Xde la risau sangt nnti nk chekin kat hospital..

3y ago

Teruskan.. Sebb doc ckap boleh amik .. So xde masalah la untk amik 2nd dose nnti..

better mommy2 semua ambik vaccine untuk lindung diri dan baby.. risiko untuk ibu mengandung lg tinggi klau kena covid ni.. anak pun boleh lahir prematured.. sy settle 2 dose vaccine minggu lepas..skrng dah 24 week.. alhamdulillah.. cuma lenguh kt tgn je.. no side effect.. mommy2 semua kena positive ambik vaccine ni.. stay safe ok..

Saya baru amik mase 33weeks. Doktor ada cakap, nak amik sekarang atau lepas bersalin. Sebab kes saya dah terlambat. Nanti 2nd dos amik mase 36weeks. Better awak amik cepat. Ada kwn yg tengah pregnant kena covid mase 31weeks, terpaksa keluarkan baby, dan dia kena masuk icu, ditidurkan. Alhamdulillah sudah sedar sekarang.

Saya sarankan lebih baik puan ambil vaksin skrang..ibu hamil sgt berisiko tinggi, bila dgr byk kes yg melibatkan ibu hamil ni lagi bimbang. Saya dah dpt 1st dose masa 21weeks. stakat ni side effect dia cuma mengantuk sgt2 😆😆 Saya ambil di PPV Salak Tinggi, semua preggy mommies kt situ, so tak lah rasa keseorangan.

sy br lps ambik vaksin 1st dos 18week, mula2 cucuk xrasa pe2.. lps tu lama sikit bru terasa sakit kt tmpt cucuk,sakit ple n badan je.. dlm shari. lps tu ok.. alhamdulillah bby gerak pn ok.. mula2 sy pn was2 nak ambik vaksin tp fikir blk sy xnak ambik risiko yg lg teruk..

sy dah ambik first dose time 15 weeks. n tak de pape pun. sakit tangan ngan demam sikit2 je. telan panadol sebijik dah ok. tapi sy faham sbb sy pun mula2 sgt risau. tapi lepas tengok kes tinggi pergi jugak. skrang 16 weeks dah boleh rase baby sikit2 so okay la.

Ambik je vaksin utk lindung diri dgn anak dlm kandungan. Saya dh amik minggu lepas, takde side effect just lenguh tgn dan mengantuk sahaja. Baby gerak mcm biasa takde masalah. Nanti check up pun nurse akan suruh utk amik vaksin jugak

saya dah lengkap 2 dose. dos ke 2 demam, sakit badan. dari fikir side effect yg biasa tu, baik kita siapkan diri dari covid sis yg mungkin kesannya berganda sakit. tambah mommy golongan berisiko. so better amik okay 😊

Saya dah ambik first dose berapa hari lepas.Saya pun memula was2 tapi bila tengok kes Covid yang membabitkan orang2 mengandung,Saya pilih untuk ambik.Sekurang2ny kita da ikhtiar selebihny serah pada Allah..