Sakit Kaki

Mcm mana ye nak kurangkan sakit kaki? Ya Allah sakit sgt ? makin hari makin sakit kaki ni smpai tkleh jalan. Nak solat dduk pun kadang sakit. Saya pregnant 31weeks. Ada yg sama mcm saya tk? Org kata normal ye bawaan baby? Betul mcm nak nangis sakit dia.

9 Balas

Sebelum tidur tu, mintak suami sapu minyak panas dekat betis & tapak kaki. Kalau suami rajin, urutkan sekali la. Lepas tu pakai stokin masa nak tidur. Letak la bantal bawah kaki masa nak tidur. Kaki tu kena bagi tinggi dari dada. Lepas tu kalau balik kerja tu, sebelum mandi, rendam kaki dalam air suam + letak garam bukit.

4y ago

Betul betul 😁 inshaa Allah nnti cuba. Terima kasih ye.

Cuba rendamkan kaki dgn ais dan limau purut, inshaAllah kaki akan elok, sy mcm sis juga, jalan jadi terhenjot henjot cramp.. lepas amalkan rendam dgn ais kaki rasa ringan.. buat selama 5 minit, ais jgn banyak sgt...bazir... ais cukup utk kaki je... walaupun mula² sakit uratnya mcm kena tarik tapi sedap

4y ago

Boleh cuba ni. Elok takut terminum sekali je alang alang jd limau ais tu 😝 anyway thanks ye sis.

Tips! Klau bengkak.. Tggikan kaki ketika tidur walau tdur mnyiring.. duduk or tdur tggikan kaki paras perut.. Lg 1! Minta la suami urutkan kaki.. klu long distance dgn suami pg massage kaki.. Masa sya prgnant dlu suami sllu urut sya sblm tidur.. urut pinggang dan kaki..

4y ago

Ohh! For sure mintak husband urutkan pasni. Terima kasih ye sis

Sy kena mlm td. Sakit maha amat. Ngilu dkt sendi sampai nanges2. Tampal koyok, sapu mintak panas tak jln jugak. Last2 husband tuam dgn air sejuk. Sepatutnya ais tp xdak. Baru la ok sikit. Nti sis try tuam dgn ais ye tmpt sakit tu

4y ago

Wahh.. Boleh try ni info baru. Betul sis. Mmg sgt sgtlah sakit. Tanya mak mertua dia cakap layan kan je. Tapi sambil berjurai lah air mata 😂 anyway thanks ye sis.

Cara sy hilangkan cramp kaki dan kaki membengkak dengan cara refleksologi. Pijak batu2 kecil tu. Alhamdulillah. Surut bengkak kaki. Kaki pun tak cramp masa tidur.

4y ago

Berkesan pada sy. Sebab sy dh start buat refleksologi masa kaki dah membengkak dan cramp masa tidur waktu perut 6bulan. Sampai sekarang perut dah 8bulan. Tiap2 minggu pijak batu kecil tu. Yup.. Boleh lancarkan peredaran darah. Tapi kalau sis ada rasa sakit kat kaki masa pijak batu2 tu jangan teruskan. Nanti masalah lain pulak datang. Sy bagitau, sebab ini salah satu cara sy lah.

Normal sis.. Baby makin besar.. Berat pn makin brtambh.. Sbb tu kaki slalu sakit.. Sy pn slalu sakit kaki kalo jln or brdiri...

4y ago

Kena layankan ajelah kan sis. Takpelah, dua bulan je lagi 😍

Sya 30week prnh skit kaki..gara2 naik bilik asrama ank tingkat 4...lps berurut kaki bru hilang..selagi x urut..mmg skit la

4y ago

Sma2

saya 34week jarang sakit...cuma cepat penat jaa kalau jalan lama dan berdiri lama

4y ago

Baik sis. Saya pun fikir yg sama. Takut seksa diri lagi lagi dh akhir trimester ni. Sayang. Anyway terima kasih ye sis atas sharing 😊

Saya plak sakit pinggul.cam nak cabut 2 he.😂😂😂😂😂.selalu ckap dekat husband tukar perut dulu nanti nak pregnant bagi balik sebab sakit pinggul tu Tak tertahan sangat.

4y ago

Suami Tak tahu.memalam merungut jugak time urut Dan Saya ckap tukar perutla rasa.rasa pregnant tu camner.