baby meragam, ibu stress

macam mana nak hadap eh bila anak meragam asyik nak berdukung 24jam , dah dukung pun kadang nangis sampai x da suara. ibu dah sampai tahap nak marahhhh marahh . hempas hempas untuk hilangkan stress . seriously please help me. dah tak larat nak nangis .

20 Balas

berapa umur bby? mmy kena banyak sabar. istighfar banyak². kalau mmy rasa mcm nak marah or pukul anak,tengok muka anak tu baik². anak tu mmy yg nak kan? lagi satu kena sentiasa ingat,anak tu masih kecil. belum tahu apa². kalau anak dah pandai cakap,boleh tanya anak,ada yg dia sakit or tak selesa kat mana². anak menangis ni kadang ada banyak sebab. lapar. mengantuk. sakit. saya paling risau kalau anak menangis sebab sakit. sy baru je habis pantang. terkadang bby meragam start petang pukul 6 ke 6.30pm,bawak ke malam. awalnya saya fikir ada gangguan. start 6.30pm saya akan pastikan pintu tingkap tutup. jangan ada yg bukak. boleh jadi gangguan ummu sibyan. https://www.facebook.com/reel/669589657634035?fs=e&s=cl dalam masa yg sama,saya akan check perut bby. boleh jadi bby nangis sbb kembung. boleh buat teknik buang angin/gas dalam perut bby. yg ni saya suka buat,nanti bby terkentut² je 😂. saya yg rasa puas bila dengar dia terkentut²..hahaha. boleh tengok kat sini https://www.facebook.com/norhapipah.ramli.3/videos/542654436784353/ lepas bby menyusu,pastikan sedawakan bby dulu. sbb tak sedawa pun boleh buat bby tak selesa. ada beberapa teknik nak sedawakan bby, https://www.facebook.com/reel/458604583063438?fs=e&s=cl lagi satu,jangan biarkan bby menangis terlalu lama. contohnya,mmy kat dapur,bby yg tengah tdor sadar menangis, cepat² pi tenangkan dia dulu. boleh jadi dia teringat²/terbiasa nanti. biarkan bby menangis terlalu lama pun tak elok. https://www.facebook.com/reel/480478300180091?fs=e&s=cl dan kalau bby bf,mmy kena jaga emosi juga ye. saya faham perasaan mmy,sbb sy pun seorang ibu. kena kuat dan banyak² sabar. mcm saya suami jarang kat rumah sbb kerja. semua anak² saya urus sendiri. kalau suami mmy ada rumah,mintak tolong suami untuk sama² handle anak. semoga dipermudahkan segala urusan mmy ye 🤲🏻❤️

2y ago

thankyouuu sis for your words ❤️ insyaAllah saya cuba kawal emosi . anak saya baru 3months . sayaa epmom . terlalu sakit sampai ada masa susu dah tak keluar langsung . sebelum ni saya banyak dekat rumah mak . so makan, stress dan semua benda terkawal . happy . susu banyakkk sampai stock penuh peti . bila balik rumah sendiri, makan semua dah tak terkawal . kadang saya boleh bertenang . tapi ada masaaa saya x tahan . sbb semua dah settlekan tapi anak still meragam .

Ank sy y no 4 sama mcm baby awk la...high need baby... 24 jam nk berdukung...mommy jgn stress2 ye jga bby kcil ni, memg rasa mcm nk penyet2 je saat dia meragam, campur plak kita letih...sbb kita letih la kita mrah tu...klau kita x letih, kita bleh kawal lg emosi tu...sbb dia suka sngt berdukung, jd sy bli bby carrier tu n sy dukung dia sambil buat keje rumah...klau dia dh letih nk tido, sy pn akn tido skali jgk...Bru la x stress sbb sy pn dh rehat sama dgn dia...tips tido skali bby ni, jiran lama sy bg, msa tu sy bru bersalin ank sulung, dia ckp klau bby tido, kita pn kena join skali, jap nnt bila dia bangun n meragam kita x letih sbb kita dh rehat, jd dpt handle bby dgn tenang...semoga Allah permudahkan segala urusan awk dan beri awk kekuatan dan kesabaran utk handle bby awk. Amin...nnt bila dia dh besar awk akn rindu moment sukar tu...😅😅, ank no 2 sy pn cm tu jgk, susah jga time bby, dkt org lain xnk langsung, klau org len dukung dia, nangis mcm sakit, skrg dia dh 6thun...kdg selalu cerita dkt dia ragam dia kecil2 dlu sampai malu dia bila dngr kisah dia...sampai dia ckp, angah nk jadi ank y baik utk ibu...sjuk hati dngr cm tu 💕

saya pun ada masa baby meragam nangis sampai takda suara. kita stress makan pun tak sempat, takda suami kat rumah so kita sorang nak hadap jadi letih bila baby teriak kuat. bila dia teriak kita risau tapi bila pujuk taknak diam terkeluar juga suara tinggi marahkan dia. macam tak boleh kawal auto marah. cuma saya cepat sedar terus peluk anak, minta maaf even dia baby lagi. pujuk dia bagi susu, check pampers atau panas ke. kadang dia manja nak saya pangku dia tidur. bila saya penuhi kehendak dia alhamdulillah dia slowly stop teriak. cakap pujuk dia usap kepala, peluk dia bagi tenang. satu benda cara nak kawal atau sedarkan diri dari buat sesuatu dekat baby, saya sentiasa ingatkan diri anak ni amanah Allah. rezeki saya & suami sedangkan ada adik beradik berbelas tahun kawin tapi belum ada zuriat. jadi saya kena bersyukur hargai nikmat terindah yang Allah bagi ni. bila anak teriak kita kena banyak istigfar nsk elakkan emosi kita jadi tak terkawal takut kita buat bukan bukan pada anak. kesian baby taktau apa apa. dia tak selesa pun taktau bak cakap selain teriak ja. semoga kuat ya mommy & dipermudahkan nak membesarkan baby.

semoga dipermudahkan urusan ibu, saya pun ada pengalaman jaga anak yg asyik menangis tanpa sebab ni. kita stress mmg stress, tambahan kalau masa tu xdak sapa yg boleh tolong. saya lalui masa berpantang. apa yg sy buat, sy pastikan anak sy dah cukup keperluan, contohnya dah kenyang tukar pampers, sapu minyak pada perut. kalau ibu seorang muslim, ibu boleh buka bacaan ayat2 al quran yg lembut didengar , kalau bukan muslim ibu boleh buka muzik yg kita rasa lembut, ataupun buka muzik yg ibu biasakan pada masa ibu mengandung. kalau ada mainan gantung2 tu, lg bagus. then, kalau ibu rasa masa tu ibu terlalu penat emosi, ibu boleh buat apa yg ibu suka, contoh scroll fb ke ig ke, tak yah berita atau status yg menambah emosi. ataupun ibu buka je youtube yg happy2. kalau ibu belum mandi, ambil peluang mandi. kalau xsempat masak, order senang. sbb bukan hari2 kan kita mengalami emosi ni, ada turun naik. saya doakan sekali lagi, semoga Allah permudahkan urusan ibu2 semua untuk menjaga anak, saya pun minta doa dari semua ibu2 untuk dapat kesabaran untuk melayan anak saya nnt

Sama la. Saya takde adik so tk pernah ada pengalaman jaga budak… kahwin dpt rezeki anak awal tiba2 anak jenis high need, Allah je tahu perasaan ni cmne… anak menangis suara kuat pulak tu… betul2 diuji lah… ada masa boleh sabar, kalau tak mmg menangis jelah… sampaikan masa awal2 bersalin saya takut nk bwk anak keluar rumah takut tak boleh handle… tp alhamdulillah dkt luar anak ok je nangis pn dlm kereta je… skrg dh 8m pn masih lagi mcm2 ragam dye… lagi lah jenis tak boleh kena tinggal skrg ni mesti melalak nk kena ada depan muka je… sampaikn saya hantuk kepala kt dinding sbb stress anak nangis tgh malam tp tkthu nak apa, biasa dye tidur je sampai pagi, mai meragam dye buat hal pulak tgh malam 😣 saya penat bkn apa, sbb saya epmom… dh la penat pam susu tk cukup rehat, susu plak tak banyak ngam2 je utk anak, anak plak tknk minum susu fm… mmg saya stress sgt. Tp tak lah sampai cederakan anak… husband pn selalu pesan, anak ni tkthu apa2 lg jgn marah dye… tgk muka anak pn sayu je..

pernah jaga baby umur 6 bulan ( bukan baby saya ya ) , mak mertua mengasuh anak orang. dia minta saya tolong jagakan sekejap so takpalahkan saya jaga macam tu je la biar dia duduk dekat tempat duduk enjut tu (taktau apa nama) and saya pula tengah pregnant sekarang ni. baby tu pantang sangat nampak orang berdiri. dia pun nak juga berdiri nak duduk nak bangun tanak baring. yaAllah sumpah stress wei , sikit sikit menangis . semua benda tak kena bagi dia yaAllah. sumpah rasa cam nak hempas budak tu bagi diam. nak angkat tak larat perut dah membesar and tunggu masa nak bersalin ja. actually dah memang hilang sabar dengan baby tu tapi kawal diri juga la jangan pukul ka apa sebab anak orang. pernah dukung dia hadap muka saya saya picit dia kuat sikit sebab geram sangat. itu sebab saya tak suka budak and tak suka jaga anak orang. anak sendiri kalau buat hal rasa berbeza berbanding dengan anak orang. 🥲

2y ago

Kesiannya budak tu, xthu apa2.

Kalau dah berdukung pun still nangis sampai takde suara biasa nya ada benda yang baby tu tak selesa either perut tak selesa memulas atau tak selesa pampers atau penat nak tidur. And one thing ibu kena buat is kekal tenang dan sabar. Tahu memang payah nak tenang bila dah penat tapi tahu tak kalau kita stress, baby akan double stress, kalau kita nangis, baby akan double nangis, kalau kita marah, baby akan double marah. Sebab anak saya macam ni dulu, bila dia meragam saya selalu stress and marah2 end up baby meragam makin teruk. bila anak nak start nangis or meragam tanya baby kenapa nangis kenapa marah, tanya dalam keadaan tenang tau and cuba utk solve kan ragam dia tu contoh baby meragam ngantuk nak tidur, ibu kena terus bantu baby tidur and saya akan pastikan before baby tidur pampers dia bersih, memang akan tukar dulu basuh dulu bontot dia baru baby selesa nak tidur. Keep strong okay! 🫶🏻❤️

2y ago

One more thing sis try jaga "awake time" baby. Kalau baby tiga bulan ni masa dia berjaga antara sejam-sejam setengah je, kalau lebih dari tu nanti baby over tired and end up akan meragam. Kalau dah nampak tanda baby ngantuk try tidur kan dia terus. Saya buat macam ni alhamdulillah baby kurang meragam. Btw anak saya baru masuk 4 bulan. Saya faham perasaan sis sebab pernah ada dalam situasi sis masa anak umur sebulan dua. Hari hari stress anak meragam sebab masatu tak reti nak handle baby, tak tahu baby nak apa. Sorry panjang pulak saya menulis ni. Pape pun goodluck sis semoga dipermudahkan urusan semua ibu ibu dalam membesarkan anak anak! Chaiyook we can do this 💪🏻❤️

sy anak 2 org skrg nak msuk ke3 dah... sy jg anak sepenuh masa... time anak2 kecil pun sama mcm anak puan... nangis non stop .. kekdng bru nak lelp mata dah mengis... sy masak, basuh kain, nak berak pun terpaksa bedukung... tp sy selalu fikir ni momen membesarkn anak... klu anak nangis walau dah susukn tukr pampers buat urutan tetp jg nangis... sy akn dukug sambil zikir je la.. layan anak nangis sambil cakap2 dgn anak.... anak yg sulung dlu kuat jg nangis... sy n husband bwa la pegi darul syifa.. ustazah kat sana ckp ikhtiar mandikn dgn daun bidara... doa bnyk2 supya d angkat kesulitan dlm membesrkn anak... sbb dah scan tak da ganguan jin pun... alhamdulillah sy buat kurng jg la anak mengis... bkn tak mengis langsug... apa yg pnting set dlm otak kita... ni momen membesarkn anak... jgn stress2 nti anak mengikut perangai kita suka stress...

Allahu I feel u . harap kita dpt bersabar mnjga amnah Allah lg2 first mom yg xpenah ad pglmn jga bby . xde adk kcik, xde ank sdra. so mmg smua blja sndri. mak sy plk dh lma xjga baby Jd mmg kite kna blja smua sndri , handle smua sndri. skrg dh dduk berdua je dgn husband mmg husband kna tlg kena phm n kena main prnan bantu mne yg ptut. klau kite pnt kna kjut laki bgun. kita wt ank sma2 so jga la sma2 kcuali la husband kje jauh/ pjj. klau pjj lg kena sbar kna kuat smgt. sy pn pnh terjerit sbb xtau ape yg xkena. then menyesal ape aku buat ni. kesian ank kcik lg Dy xphm ape2. Allahu . postpartum depression is real . kita kena sntiasa istighfar, ingt Allah, pegi tmpt lain kjp utk TNG kn diri atau mtk bntuan org lain smntra kita tenang kn diri . moga sma2 kita sbar n menjga amnah Allah ni dgn baik InshaAllah. fighting sis

I'd been in your situation before.. burn out too.. penat mmg penat sbb nk berangkat je.. tp apa sy buat, sy tahu x mudah, stiap kali sy rasa nk buat benda bukan2, sy igt balik sy yg nak anak ni, ni amanah allah. klau dia mati, bahagiakah sy? mmg kadang rasa mcm I'm a bad mom.. but cepat2 sy twist dlm kepala, ni semua setan.. ckp 'ni anak alu, ni anak aku, ni anak aku' lpastu sebut je auzubillahhiminashaitonirrajim byk2 kali, biar dua2 lembut hati.. kuatnya mom.. sy hadap itu smpai lah anak 9m skrg, nnti anak dah start phase separation anxiety, dah start mkn lg byk pe'elnya.. one more, pkir baby tu dy x reti apa2,mmg dy tau nangis jaa sbb dy cuma ada kita, ibu dy satu2nya tmpat bergantung.. so keep strong mommies..