baby meragam, ibu stress

macam mana nak hadap eh bila anak meragam asyik nak berdukung 24jam , dah dukung pun kadang nangis sampai x da suara. ibu dah sampai tahap nak marahhhh marahh . hempas hempas untuk hilangkan stress . seriously please help me. dah tak larat nak nangis .

20 Balas

Kalau dah berdukung pun still nangis sampai takde suara biasa nya ada benda yang baby tu tak selesa either perut tak selesa memulas atau tak selesa pampers atau penat nak tidur. And one thing ibu kena buat is kekal tenang dan sabar. Tahu memang payah nak tenang bila dah penat tapi tahu tak kalau kita stress, baby akan double stress, kalau kita nangis, baby akan double nangis, kalau kita marah, baby akan double marah. Sebab anak saya macam ni dulu, bila dia meragam saya selalu stress and marah2 end up baby meragam makin teruk. bila anak nak start nangis or meragam tanya baby kenapa nangis kenapa marah, tanya dalam keadaan tenang tau and cuba utk solve kan ragam dia tu contoh baby meragam ngantuk nak tidur, ibu kena terus bantu baby tidur and saya akan pastikan before baby tidur pampers dia bersih, memang akan tukar dulu basuh dulu bontot dia baru baby selesa nak tidur. Keep strong okay! 🫶🏻❤️

2y ago

One more thing sis try jaga "awake time" baby. Kalau baby tiga bulan ni masa dia berjaga antara sejam-sejam setengah je, kalau lebih dari tu nanti baby over tired and end up akan meragam. Kalau dah nampak tanda baby ngantuk try tidur kan dia terus. Saya buat macam ni alhamdulillah baby kurang meragam. Btw anak saya baru masuk 4 bulan. Saya faham perasaan sis sebab pernah ada dalam situasi sis masa anak umur sebulan dua. Hari hari stress anak meragam sebab masatu tak reti nak handle baby, tak tahu baby nak apa. Sorry panjang pulak saya menulis ni. Pape pun goodluck sis semoga dipermudahkan urusan semua ibu ibu dalam membesarkan anak anak! Chaiyook we can do this 💪🏻❤️