baby meragam, ibu stress

macam mana nak hadap eh bila anak meragam asyik nak berdukung 24jam , dah dukung pun kadang nangis sampai x da suara. ibu dah sampai tahap nak marahhhh marahh . hempas hempas untuk hilangkan stress . seriously please help me. dah tak larat nak nangis .

20 Balas

mcm nilah puan.. saya bukan xda kata atau nasihat nk bg.. tp mcm tu lah.. baby ni semua lain².. ragamnya tu xkn sama.. mcm mana petua sekalipon.. tetap kena balik pada asal. "sabar". mmg mudah la nk suruh sabar kan.. sbb saya xduduk tmpt puan.. tpi itulah.. ujian tu untuk puan.. ujian sbagai seorang ibu.. kita dlu² pon bukan mudah sgt mak kita nak jaga.. tp alhamdulillah,, mmbesar elok smpai dh nak jd mak smula dh ha.. try n error puan.. doa bnyk².. ikhtiar lg cara² lain.. cara islam,.. kalau smua dh buat,, tpi xmnjadi juga.. brbalik pd saya kata td.. puan kena sabar dan kuat.. inshaaAllah.. smoga mudah smua urusan puan dan bayi.. satu lg puan,, Allah bg kesempatan untuk puan jd ibu,, xsemua org dpt peluang tu tau.. 😊

baby sye pun ad jgk mcmtu kadang2 sampai tak tau dh nak cari punca dia menangis kenapa..? malam2 pukul 2 3 pagi plk tu dia meragam mcm tu.. sye dah cek pampers,siap tukar..lepastu sapu minyak yuyi kot2 kembung kn,tp nangis jgk..bg susu,baby hisap sikit pastu dia lepas dia sambung nangis..dodoikan siap berdiri,hayun badan kiri kanan masih nangis...sudahnya sye bercakap dgn dia mse dia menangis tu.. "ibu nak tido jgk tauuu..eii gigit kang hidung dia... ammmboiiii biashee nye diaaa!! gigit pipinya baru tahuuu!! aummm" sye buat cmtu utk tenangkan diri sblm cari lg punca dia nangis😂 bila buat cmtu,sye tergelak dan mula rasa tenang walaupun sbnrnye dah mengalir air mata sbb burn out...😂

kadang rasa macam tu sebab pasangan tak membantu mcm mana mak sendiri layan kannn... itulah realiti hidup sis, klau rasa xmampu nk handle cakap dkt suami. klau suami jenis pertikai itu ini, awk suruh dia cuti & jaga ank 100% tanpa bantuan. org laki ni kdang jenis nk kena bg merasa dulu baru ada akai. kena ingat, baby tu baru je brapa bulan jejak kaki dlm dunia klau nk banding kita yg dh berpuluh tahun dah. komunikasi baby dgn org sekeliling hanya melalui tangisan saja sbb tu tangisan baby ni ada mcm2 bunyi & setiap bunyi tu ada maksud. kena cari ilmu sis,klau tak memang kita akan rasa annoying la,stress la,geram la.

Saya bagi pendapat Yg positif ye, 😅ank sya dah dua org... Semua ok sya nak ingat kn jngn selalu atau membiasakan mendukung ank... Dukung bila dia nak menyusu lepas tu letak balik di tempat tidur dia.. Kalau dia nangis biar dia sedikit dulu jangan terus ambik biar dia tahu mak pom ada tugas lain nak buat... Nnti susah kalau terlampau manja... Mau masak... Atau nak pergi tandas nnti susah😊itu pendapat sya... And bnyk bersabar lah masih bayi jangan kasar ok🙏

Ya Allah. Sabar ibu, tentu ada sebabnya anak meragam. Bawa keluar pg taman. Kalau ada ahli keluarga lain dgn u tlg beri mereka jaga baby kejap supaya puan x stress

baby awak mungkin dlm kategori high need baby. boleh cuba search cara2 nak handle baby. semoga urusan awak dipermudahkan okay💪. big hugs sis❤️.

kalau truk sgt try la bgi puting.. sy ada tgok vdio kt yout dia cite kalau ank tnk dduk sgt bg puting. tp puting ssh la nk pisahkn nanti

Ya allah.. Dugaan. Mcm akak sy. 24jam anak menangis. Hilg kejap pn melalak.. Klu ikut org tua2 dia minta ustaz tiup.. Smoga sis brtabah

Ibu sabar ya. Bby berapa bulan? Bf or fm? Byk faktor bby meragam actually.

2y ago

baby 3bulan . fully ebm . saya epmom . huaaaaa ibu dia dah berapa kali burn out . nangisssss

baby umur berapa puan?