baby meragam, ibu stress

macam mana nak hadap eh bila anak meragam asyik nak berdukung 24jam , dah dukung pun kadang nangis sampai x da suara. ibu dah sampai tahap nak marahhhh marahh . hempas hempas untuk hilangkan stress . seriously please help me. dah tak larat nak nangis .

20 Balas

berapa umur bby? mmy kena banyak sabar. istighfar banyak². kalau mmy rasa mcm nak marah or pukul anak,tengok muka anak tu baik². anak tu mmy yg nak kan? lagi satu kena sentiasa ingat,anak tu masih kecil. belum tahu apa². kalau anak dah pandai cakap,boleh tanya anak,ada yg dia sakit or tak selesa kat mana². anak menangis ni kadang ada banyak sebab. lapar. mengantuk. sakit. saya paling risau kalau anak menangis sebab sakit. sy baru je habis pantang. terkadang bby meragam start petang pukul 6 ke 6.30pm,bawak ke malam. awalnya saya fikir ada gangguan. start 6.30pm saya akan pastikan pintu tingkap tutup. jangan ada yg bukak. boleh jadi gangguan ummu sibyan. https://www.facebook.com/reel/669589657634035?fs=e&s=cl dalam masa yg sama,saya akan check perut bby. boleh jadi bby nangis sbb kembung. boleh buat teknik buang angin/gas dalam perut bby. yg ni saya suka buat,nanti bby terkentut² je 😂. saya yg rasa puas bila dengar dia terkentut²..hahaha. boleh tengok kat sini https://www.facebook.com/norhapipah.ramli.3/videos/542654436784353/ lepas bby menyusu,pastikan sedawakan bby dulu. sbb tak sedawa pun boleh buat bby tak selesa. ada beberapa teknik nak sedawakan bby, https://www.facebook.com/reel/458604583063438?fs=e&s=cl lagi satu,jangan biarkan bby menangis terlalu lama. contohnya,mmy kat dapur,bby yg tengah tdor sadar menangis, cepat² pi tenangkan dia dulu. boleh jadi dia teringat²/terbiasa nanti. biarkan bby menangis terlalu lama pun tak elok. https://www.facebook.com/reel/480478300180091?fs=e&s=cl dan kalau bby bf,mmy kena jaga emosi juga ye. saya faham perasaan mmy,sbb sy pun seorang ibu. kena kuat dan banyak² sabar. mcm saya suami jarang kat rumah sbb kerja. semua anak² saya urus sendiri. kalau suami mmy ada rumah,mintak tolong suami untuk sama² handle anak. semoga dipermudahkan segala urusan mmy ye 🤲🏻❤️

2y ago

thankyouuu sis for your words ❤️ insyaAllah saya cuba kawal emosi . anak saya baru 3months . sayaa epmom . terlalu sakit sampai ada masa susu dah tak keluar langsung . sebelum ni saya banyak dekat rumah mak . so makan, stress dan semua benda terkawal . happy . susu banyakkk sampai stock penuh peti . bila balik rumah sendiri, makan semua dah tak terkawal . kadang saya boleh bertenang . tapi ada masaaa saya x tahan . sbb semua dah settlekan tapi anak still meragam .