Luar nikah

Maaf nak tanya pendapat yg ada dlm apps ni, skng sy bawa kandungan ank luar nikah 6 minggu , perlu ke sy gugurkan atau jaga seperti biasa hingga bersalin atau selepas bersalin beri pada org? Hati sy berbelah bgi.. bapak kpda budak ni suruh jga tpi dia xnk nikah dgn sy .. dia hanya hulur kan duit dan bantuan shja.. tpi sy takut dia bantu setengah jalan .. sy tkde tempat bergantung.. x tahu nk pergi mana dan apa patut sy buat, sy risau keadaan sy x kuat nak hadap ni.. sy boleh jga tpi emosi sy tkde sape ii fhm , asik menangis sorang ii

30 Balas

Tahniah sebab awak ada kekuatan nak bertanya di sini. 👍 1st, awak bertaubat nasuha dan mohon Allah kurniakan kekuatan buat awak meneruskan kehamilan. Saya cadangkan awak cari pusat penjagaan ibu hamil di sekitar awak. Untuk lelaki yang tidak menghormati awak sbg wanita muslim dan membuat awak hamil luar nikah ni, perlahan2 awak jauh diri daripadanya. Usah berharap padanya. Awak kena kuat hadapi ujian ni. Ramai di luar sana yg menyayangi awak; pusat jagaan ibu hamil luar nikah ni. Awak search je.. Mudahan Allah keluarkan awak drpd masalah. ujian yg awak hadapi ni Allah nak uji samada awak kembali kepada - NYA atau tidak. So, ambil peluang kembali kepada Allah, ajaran Islam. 🤲🌻❣️💐

Malam nisfu sa'aban. berdoa bersungguh-sungguh,mintak petunjuk Allah. Mintak Allah berikan kekuatan. Bertaubay nasuha di atas dosa² yg dilakukan. Kita semua sama sis,ada dosa masing². Ada khilaf masing². Saya harap awak tak akan ulangi lagi perbuatan tu. jadikan pengajaran terbesar dlm hidup awak. anak tu tak salah,yg salah adalah diri awak. kalau nanti awak yg akan jaga anak tu sendiri,sabar dan tabah ye dalam mendidik dan mengasuh dia. Beri dia didikan agama secukupnya. Insyaallah,dia akan jadi hamba Allah yg taat. Kalau nak beri pada org,kena pastikan org tu boleh terima dan jaga anak kita tu baik². Apa² pun semoga Allah permudahkan segala urusan sis ye. Belum terlambat untuk kita bertaubat. Allah sentiasa menerima taubat hambanya. kembalilah kepada asal ye..semoga bahagia selalu 🥰

assalamualaikum dik.. akak pun sama.. dulu anak first akak pun anak luar nikah.. bila da kawin dgan laki tu.. laki tu ceraikan akak n kawin lain.. better jaga dik.. sbab ank tu rezeki allahswt.. ank yg akak kandung ni pun sama dik.. now akak da cerai dari 2013.. dprtmukan lelaki yg betul² na akak.. alhamdullilah kami kawin.. now baru ad baby.. jadi adik kena pikir diri adik utk hidup adik.. utk hidup baby tu.. ingat.. kita buat silap dulu adlah utk mmbntuk diri kita dari ksilpan silam n mngajar kita utk jadi matang.. slow².. buktikan awk bole dik Tanpa lelaki.. akak ni cerai dari 2013 smpai 2019.. alhamdullilah akhirnya ad juga yg accpt akak.. brdoala.. solat jgn tinggal.. mngadu dkat Allah.. jaga anak.. n bentukkan kain putih tu.. insyallah adik bole..

saya pun mcm sis,nasib yang sama,saya lagi la sis sorokkn dari keluarga smpai kndungan 8 bulan,sis seeloknya jangan buang bayi tu,apepun tu darah daging kita,saya terus terang dgn parents saya waktu dah 8bulan dan alhamdulillah mereka maafkan saya dan terima,sis jangan putus asa dan dapatkn bantuan serta support family.mula mula mmg dia marah tapi bnda dah jadi,tak semua orang ada rezeki dpt anak.sis bertaubatla dan mulakan hidup baru,jangan stuck dgn masa yang lama dan kesilapan yang sis tahu tkkn bole undur,semua orang buat silap,apepun bukk buku pink dkt kk atau kalau sis takut sangat,mintak pertolongan rumah kebajikan,saya bersalin dan tggal sana smpai melahirkn anak.anak skrg masih ada dgn saya,tabahkan hati okay

apa yg berlaku sudah berlaku. kita xboleh undur masa, tapi kita boleh perbaiki diri dan masa depan. mohon ampun kpd Allah dan bertaubat nasuha. malam ni malam nisfu sya'ban, juga malam jumaat. antara malam yg mustajab doa, berdoalah kpd Allah semoga Allah membimbing awak kembali kepadaNya, memberi ketenangan dan kekuatan kpd awak utk kembali menjadi hambaNya yg taat dan takut kepadaNya, dan berdoa semoga Allah memudahkan urusan awak. jgn bunuh nyawa yg tidak berdosa itu. jagalah dia sebaiknya dan didiklah dia sebaiknya dan selayaknya untuk menjadi hamba Allah yg soleh/solehah. insya Allah.. jgn pernah berputus asa dari rahmat dan belas kasihan Allah. 🌹🌷💐

Hurmm…xkan la kami nk suruh gugurkan pulak….mesti la suruh teruskan kandungan tu….x kira awak kuat ke tak…. X yah nak minta org lain faham….sape2 pun x kan faham….awak je yg kene kuatkan hati utk teruskan apa yg awak & jantan x guna tu dah buat….. Sebab tu la kene jauhi zina..klu dah termengandung X bleh nak kata apa dah……kene tanggung lah…. Lahirkan je baby tu..pastu nak bagi org pun..awak bagi la…..drpd harus jadi pembunuh…. Apa2 pun awak kene kuat…..hadapi semua tu……..nangis boleh..sebab menyesal dgn apa yg dah awak & binatang tu dah buat……tapi jgn ulangi lagi ya…smoga terus kuat…🤲🏻❤️🌹

sis ade kuarga x..lps ape y jd bertaubat lh jgn ulangi kesilapan llu..ape y jd dh tunjukkan akibatnye..sis hnye sndiri..teman plak lps tgn xnk tnggung utk ambil sis sbgai isteri.tp sis ade Allah mngadulah..istiqarah mntk pertunjuk.klau sis mmpu bekerja..kerjalah utk diri sis n bb..klau sis blh bincang dgn org y lbh bertauliah..refer pd dieorg.sis jgn bt ape2 ye jgn cube utk ggur sndri..byk risiko pd sis.klau blh kite xnk ulangi byk kali kesilapan dn dosa..slagi kite mmpu ubah kite ubah..

2y ago

teruskan saja kandungan, sis bole minta perlindungan dari ngo NUR ada tempat untuk org yg hamil macam sis.. harap lepas ni bina hidup baru dan bertaubat semoga di permudahkan urusan.

sy pn prnh alami.. bkn niat nk buka aib sndri tp skdar nasihat utk ssama.. sy prnh cuba gugurkn bby slps tunang tinggalkn sy.. tp dh brkali cuba bby still ada dlm rahim.. so sy fkr cra mtg, sy kembali pd Allah, doa byk2 pda-Nya.. akhrnya sy buat kptsn nk jaga baby sy smpi lh wktu mlahirkn & klw sy x mpu jaga sy akn beri dy dgn cara elok kpd ssiapa yg ikhlas nk jaga dy.. Alhamdulillah Allah permudahkn sgala urusan sy, sy dri awl prgnant dulu wlpn bdn sakit2 still cri keja, buat part-time smata2 cri duit utk prblnjaan baby.. sy stop keja msa kdugn dh 8 bulan🥰

sy pun senasib tp sy xgugurkan...jgnlh gugurkn baby tu tak dosa...jujur dgn family sebab mcm mana pun buruk mak ayah tetap akn maafkan dan terima anak dia...mak ayah sy alhamdulillah terima sy dan xlama sy nk bersalin dah...semoga baby ni xkn ulangi dosa silam mak ayah dia, inshaAllah moga dia jd anak yg baik dan hamba yg taat perintah Allah...

2y ago

aamiinnn.. alhamdulillah sis.. semoga terus istiqamah memperbaiki diri Dan teman2.. sama2 Kita berubah ke arah lebih baik.. in sya Allah

yang dah lepas dah lepas, anak ialah anugerah tuhan, ramai yg tiada anak, dan yg ada anak perlu mengharungi ujian hidup, mmg x mudah perjalanannye, jika jantungnye dah berdegup, kira baby itu hidup, jika membunuh satu manusia adalah spt membunuh seluruh manusia...dosa besar...tabahkan hati, menyara anak dgn keyakinan diri sendiri pada allah...jika itu mmg jodoh awak, tak ke mana, jika bukan, amiklah cabaran tidak mahu berdosa lagi.