Anak luar nikah?

Salam,nak tanya... Saya mengandung anak luar nikah dan boyf sy nak tangunggjawab..Baby dlm kandungan 7bulan baru sy bernikah dgn boyf sy.. Skrg sy tinggal tunggu hari shja utk bersalin :) Due date 23/7 tpi hritu sy pergi hospital utk check sbb dpt tanda2,,doktor bgthu bukaan bru 2cm dan sy dibenarkan balik sbb tkde ape2 effect yg teruk.. lepastu ade sorg nurse ni dia ckp nt anak sy tk boleh bin/binti kan dgn nama bapak dia sbb tak sah perkahwinan dan dikira dosa .. Melainkan sy nikah semula dgn boyf sy selepas lahirkan anak tu baru boleh bin/bintikan atas nama boyf sy tu.. Betol ke? Masa sy akad nikah ustaz tu tahu yg sy tgh mengandung.. Ustaz tu tkde ckp ape2 pulak pasal kelahiran baby tu nt bole di bin kan/ binti kan atas nama bapaknya ..Bila nurse ckp mcm tu je sy jadi sedih dn risau 😔😓 ape betol ke nurse tu ckp kan 😢 #tolong responnnn jawapan mommy semua 😣

42 Balas

pernikahan sis sah... sebab sis bukannya bercerai dalam idah nak kena tunggu lps bersalin baru boleh kahwin... so tak perlu kahwin lg sekali.. kalau tak boleh kahwin mesti ustaz tu tak nikah kan sis kan... dan ye anak sis tak boleh ber bin/bintikan nama suami walaupun tu mmg ayahnya... sebab sis kahwin dah usia kandungan 7bulan... kalau bawah 3bulan baru boleh... cuma bahagian maklumat bapa je boleh letak nama suami sis.. ini mengikut apa yg org pejabat agama terangkan pd saya.. saya pun nikah masa usia kandungan dah 37weeks... mmg dah sarat sgt masa tu 🙂 takpe sis.. itu memang anak kita darah daging kita... saya tak peduli apa org nak cakap... sy yg mengandungkan dia sy yg rasa sakit bersalin tu... yg penting sy dan suami sygkan anak kami sgt2 ☺️

2y ago

kalau kandungan usia 7bulan/8bulan masih boleh bernikah lagi cuma tak boleh ber bin/binti kan ayahnya.. kalau ikut eykaa punya posting komen ni dia kata sah..wallahualam sy pon tk pasti sis..

Maaf ya saya respon. Saya ada adik yang ngandung anak luar nikah dan saya sendiri urus kan dia dari ngandung hingga melahirkan hingga nak daftar nama anak di jpn. Adik saya dah nikah dah dengan bf dia which is ayah pada anak dia. Tapi masa nak daftarkan anak dia selepas bersalin, tak boleh letak nama suami dia. Pernikahan tu sah tapi tetap tak boleh letak nama ayah dia. Macam adik saya, boleh pilih 99 nama allah jadi nya adik saya pilih abdul fattah sebagai nama belakang anak nya. Contoh ali bin abdul fattah. Boleh juga letak abdullah. Jangan susah hati pasal nama anak. Benda dah berlaku pun. Yang penting suami awak nak bertanggungjawab. Fokus pada nak membesarkan anak tu je nanti. Tu lebih penting.

12mo ago

nak tanya dalam sijil lahir anak tu dkt maklumat bapa ada ke nama bapanya?

Anak tuh mmg xboleyh di bin atau bintikan bapa nya..usia kandungan pn dh cecah 7 bln wktu awak bernikah kan..yg sye tawu nikah nye sah, cuma xbole di bin atau bintikan bapanya..mcm kes saye, sye nikah di islamic center korea, lepas setahun sye pregnant, n xlama lpas tuh pkp pulak..blum smpt reg di pejabat agama sbb sye n suami bz sgt2, kami pnye majlis ary tuh semua tangguh sbb tarikh jatuh pada awal pkp ary tuh..jd kami pn nk kne selesai kn urusan reg, slh sorg kena ke korea semula untuk pngesahan nikah..nnty urusan JPN ada masalah..so tgu mklumat bole travel ke sana bru kami dpt selesaikn reg nama anak dgn pihak JPN..sbb marriage masih belum reg ikut law malaysia

Ye betol...anak yg sdg sis kandung skrg mmg xboleh di bin/bintikan nama boyfd sbb nii anak hasil hubungn luar nikah(tak sah taraf)..dan lepas bersalin n habis pantang nanti sis kena nikah semula sbb setahu sy nikah swakyu mengandung luar nikah tu tk sah.. Nikah semula nii untuk mghalalkn hubungn seterusnya , slps nikah semula nii andai kata sis mengandung lgi, anak seterusnya boleh di bin/bintikn nama boyfd ☺️ yg anak first tu xboleh buat ape sis...lgipon nikah masa usia kandungn dh 7bulan kann.... Sebaiknya sis pergi pejabat agama tmpt sis untuk dptkn penyelesaian n penjelasan lebih jelas....

4y ago

pada pengalaman saya kawan saya kadi yang nikahkan mereka berkata kalau 4 bulan ke bawah kandungan atau si ibu melahirkan anak selepas cukup 6 bulan sah perkahwinan , anak bole dibinkan dengan nama ayah nya dan pernikahan tu sah mengikut mazhab syafie

Apa yang saya tahu, nikah sah. Tapi anak yang terhasil dari zina tetap tak boleh binti/bin orang yang mengandungkan puan tak kira la berapa usia kandungan puan sewaktu nikah. Sebaliknya anak tu boleh dibinti/binkan dengan 99 nama Allah yang lain. Saya rasa tentang ni patut minta nasihat orang pejabat agama islam. Artikel dari mufti: https://muftiwp.gov.my/en/artikel/al-kafi-li-al-fatawi/1191-al-kafi-293-hukum-bernikah-dengan-wanita-hamil-akibat-zina

Kalau nk dapat Kan pengesahan Naik sis pergi pejabat agama sbb sy pom kes macam sis jugak tapi sy kawin time Tu dah 3 bulan..suami sy terus pegi pejabat agama Tanya sah ke nikah nn nk letak nama anak Tu boleh ke berbin / berbintikan suami..time Tu ustaz cakap nikah Tu dah sah Dan time Tu dy cakap ank boleh bin / bintikan Nama suami..tapi skarang dah xboleh dah..sy pom dlm Bulan 8 ni baru bersalin..harap besabar ya sis

Aah awak, memang tak boleh ber bin/binti nama bapak dia walaupun dah kahwin semasa/selepas baby keluar. Kena rujuk mahkamah ke pejabat agama, sy lupa dah. Nama baby awak akan berbin/bintikan nama Allah :) Tahniah dan Alhamdulillah awak buat keputusan yang baik utk baby. Jaga baby baik-baik ye ❤️🤲🏻 Bertaubatlah dan jaga anak amanah Allah tu 👍🏻

kakak ipar sy dah 14tahun kwin ms pregnt 8buln.masa baby lahir buat surat beranak memang bin kan abg sy..tp bila dah usia anak 12tahun n kena tukar kad pengenalan tiba2 berbin kan abdullah..time tu akak ipar terpaksa cerita kenapa dia bin kan abdullah n x sama dgn adik2 yg lain.. so better pergi ke tmpt yg lebih arif n bertanya..

Pernikahan tu sah, x perlu nikah balik semula.Ikut mahzab kita dekat Malaysia ni x perlu nikah 2,3 kali.Saya ada kenalan yang lebih kurang kes macam cik ni. Cumenya anak tu memang tak boleh berbin/binti ayahnya sebab puan hamilkan nya sewaktu sebelum nikah.Anak yang seterusnya nanti baru boleh berbin/bintikan nama ayah.

Macam kes sy.. Sy mengandung 2 bulan baru sy nikah, tapi tetap bukan rezeki ank sy untuk ber bin kn ayhnya.. Sy bersalin awl, masa kandungan 7 bulan.. So bila suami nk p daftar, sistem Jpn ckp x ckup 6 bulan, 5 bulan ++ shj..so x leh berbin kn suami.. Suami frust jugak.. Tapi kami dh redha..

2y ago

baby awk lahir dlm kandungan 7bulan selepas tu baby kena tahan dkt hosp selama 2bulan ke smpai dia cukup 9bulan?