Delima tragedi trauma

hmm nk tnya lah pd pendapat semua, ape yg patut sy buat ye... sbb sy masih lagi dlm keadaan trauma dgn kes yg lama, ni hal masalah rmh tangga, tpi sy x thu nk tanya sape.. dlu sy pernah bergaduh dgn keluarga sebelah suami mmg teruk yg amat, dulu sy ddk rmh bersama ayah mertua, mak mertua dh xde.. so pd masa tragedi tu sy ada lah bergaduh salah faham dgn suami ckp dlm telifon, sy masuk bilik kjp sbb x nk org dgar, lagi pon time tu anak sy dh tido dlm buaian.. tiba² ayah mertua sy halau sy balik rmh mak sy, lepas tu anak sy dia bawak lari dan sorok dripda sy... sy mngamok lah, tiba² je org buat tindakan mcm tu... sy cari anak sy mcm org gila tkde sape yg bantu... rupenya diorng sorok ank dlm rmh diorng.. tanpa pengetahuan sy, lepas tu sy nangis sorang² dlm bilik, tetiba bapak mertua dtg pukul dgn dahan pokok bidara yg ada duri tu... sakit sangat satu bdn dia pukul, sy mmpu jerit je... suami tkde time tu kerja jauh, tinggal sy dgn ank dlm rmh.. then sy nmpk bapak mertua sy dokong ank sy, trus sy jerit mcm org gila, mintak anak sy.. sy maki dia, sy mintk tolong dgn jiran² , tpi org x tolong.. mmpu tngok je sy kne pukul... smpai sy terkencing² dlm kain.. lepas tu dia kurung ank sy dlm rmh adik ipar, sy mintk dia elok² dia xnk bagi pon... alasan dia takut sy cedera kan ank... itu anak sy, nyawa sy, x tergamak sy nk cedera kan dia.. penat sakit sy mngandung kn dia pon x hilang lagi.. sy dh merayu sujud depan pintu mintk Allah bantu sy pulang kn ank sy, menangis je yg sy mmpu.. kaki rasa mmg x jejak tanah dh.. mngigil satu bdn, sy kuat kn diri, sy pecah kn cermin tingkap rmh dia, dia mngamok sbb dlm rmh tu ada bdk kecik, sy kne tumbuk kne pijak semua.. smpai luka² sakit² badan sy.. alhamdulillah sy tkde patah pape sbb ramai yg tahan sy dripda kne pukul, then jiran sy tolong bawak masuk rmh tenang kn sy, sejuk kn hati sy, bagi sy minum air sejuk, ajak sy mkn kt rmh dia.. sy ckp trus terang, selagi sy x dpt ank sy mmg sy xnk mkn.. smpai kn bapak bertua buat report polis tanpa pengetahuan sy dia amik ic sy senyap².. lepas tu polis dtg, tanya sy ape masalah, sy ganggu ketenteraman org kt situ.. sy jawab trus ngn polis tu aku tkde masalah kalau org tak bawak lari ank aku, spatut nya aku yg bt report sbb bawak lari ank aku, bkn nya diorng... lepas tu polis call suami suh suami balik bawak sy pergi hospital check psikatrik... tu xde masalah pon, doc pon xde ckp pon sy ni gila ke ape. 😂 dh tutup fail dh pon, time tu suami tk faham keadan sy , dia tkde kt tempat situasi sy, dia menang kn family dia, smpai kitaorng bercerai, dh bercerai family dia pujuk laki sy suh cari pompan yg elok sikit, sy thu pon selepas sy rujuk semula dgn suami, rujuk sbb pandang ank masih kecik lagi... then kita orng dh pindah rmh, tpi tak jauh dri rmh bapak mertua sbb suami sy x nk jauh dgn family dia alasan ayah dia x sihat. dia nk jaga ayah, tu sy xde masalah lh... now family dia nk berbaik dgn sy, nk mintak maaf dgn sy... jujur sy ckp sy x nk jejak lagi rmh tu sbb hati sy terluka perit sngt bila nmpk rmh tu rasa lagi diorng pukul sy mcm mna.. tiap hari terbayang², cerita dgn suami pon bukan dia faham pon, sy bnyk pendam je sorang²... family dia raya berkumpul pagi² pon sy suh laki sy je yg balik dgn ank sy.. tpi jgn lama², jamuan knduri kndara ke mmg sy xkn pergi... sy senyap kn diri, sy mmg takan pergi melutut mintk maaf lgi, sbb sy dh serik merayu mintk maaf mcm hamba last² org buang kita mcm smpah.. sy tk bgi family dia dtg rmh time sy ad... sy tk nk tngok muka diorng, klau sy nmpk mmg sy nangis balik... now diorng nk pujuk sy berbaik blik, anta mknan lh, bgi tu bgi ini lh... sy pesan kt suami x pyh ambik klau diorng bgi.. klau abg nk mkn, pergi mkn kt sne...x pyh bwak blik, sy bkn tolak rezeki tpi klau sy trima lauk tu, sy mkn lauk tu nnty diorng start sikit² tunjuk belang dia blik.. sy lbih suka klau diorng xde kne mngena dgn sy.. ingt lgi ayah mertua adik ipar halau sy , bungkus kain bju sy... mcm sy xde kluarga diorng buat. sedih yg teramat. suami sy asik pujuk sy bgi diorng pluang utk berbaik ngn sy... tpi sy tkut sngt bnde tu berulang... sy tkut suami sy tinggal kn sy, amik ank² bawak pergi tinggal kn sy... family sy pon jenis x bela ank sndiri, smpai sy rasa tertekan.. xde tempat mngadu, tkde tmpt nk hala tuju.. ape ptut sy buat ? perlu ke sy buka hati sy utk diorng? btul ke diorng tkn buat bnde tu lgi?

4 Balas

kalau saya kat tempat sis..after semua tu settle...anak dah dpt balik...pastu bercerai pulak tu...hmmm mmg saya tidak akan kembali ke situ Dan tidak akan tengok muka muka manusia bertopeng tu...Dan saya tidak akan kembali pada suami yg tidak bertanggung jawab tu...saya lebih rela bersusah menjaga anak sendiri dari bende² ni berulang..kalau family masih ade...sanggup lagi duduk dengan family sendiri jaga anak jadi single mom pun takpe..ofcoz kene kerjela kalau tak nak makan apa kan ...kalau saya mungkin saya Maafkan kejahatan diorang tapi saya tidak akan beri peluang....sejarah hitam tu kekal bersama tetapi kita boleh mengambil pengajaran dari situ... sis bersabar Dan bertabahla sis..doa banyak² .mohon pada Allah jalan yg terbaik. Lagipun sis Dan suami dah rujuk kan...pergila ke pakar kaunseling rumah tangga Di pejabat agama minta nasihat terutama si suami ...utk mendapatkan harmoni keluarga Bahagia hingga ke jannah ..kene ade ilmu...saya doakan sis Dan sekeluarga dilindungi Allah ya sis. Amin...sedih dengar luahan sis. 😢

Allahuakhbar sis,,jahat nya mertua sis tu.smpi hati dia pukul menantu mcm tu,patut nya dia bole kena tahan dgn polis tp knp bengap sgt ya polis tu😧😧😧siap hntar p hospital psikitari pulak🥺kalau sy pun mmng xkn maafkan sis smpi mati sy xkn maafkan

pkul smpi tkncing2??? sori laa..mmang x laa..org brmlut jhat kat aku pn aku x lupa..ni lg yg smpi mmukul. keep ur boundaries sis.

kalau sy kt tmpt awk sy rasa pun sy buat benda yg sama. vkn taknak berbaik tp trauma sgt. harap suami fham la ye