Sijil Lahir

Maaf tumpang tanya.. sy nak tau mcm mane buat sijil lahir utk ank luar nikah ?? Lagi2 mcm sy memang tak plan nk kahwin sbb sy nk jaga sendiri baby ni. So sy nk tau procedure buat sijil lahir tanpa sijil nikah ?? Ada org ckp selagi tak nikah, selagi tu tak dpt buat sijil lahir ank. Prlu ke sy cari lelaki utk sgup nikah dgn sy semata2 nk buat sijil lahir ank sy ?? Sbb bpak bby ni memang taknak baby ni dan buang sy. Sy tak ksah pun dgn dia. Tp sy nak jugak jaga baby ni dgn tgn sy sendiri

16 Balas

Hi sis & another single mom out there . please read my comment ok untuk prosedur buat sijil lahir untuk baby tak sah taraf depends pada pengalaman saya if korang tak kawen boleh je buat , pihak jpn tak marah pun just kita isi details betul2 jela dekat borang yg dia bagi . nanti anak ber binti kan 99 nama allah . jangan risau ye yg mana takut anak binti abdullah tu , sekarang undang2 dah longgar so boleh pilih je 99 nama allah . dlm sijil lahir anak saya ruangan bapa tu lengkap dgn nama ayah dia sbb saya bawak sekali bf saya masa daftar sijil lahir anak . masa lps branak kt hosp , doc pesan masa nk dftar sijil lahir kene bawak bapak baby tu kalau tak nanti ruangan bapa akan ditulis * tidak diketahui * . ok tu saje dari saya if ada apa apa soalan boleh drop komen kt bahagian komen saya ni nanti saya jawap . tq 😁

1y ago

hi sis a bit late sikit i reply comment ni, skrg dh tahun 2022, valid lagi ke eh procedure ni?

x perlu dear. u x perlukan llaki semata2 nak daftar nama anak. awak pergi jee jpn dan daftar cuma kalau x silap sya, sya bawak buku masa chekcup dan document2 hospital yg kita beranak. sbbnya sya x ingt knape dan sya x tau laa kalau skrg prosesnya mcm mana. nie sya dftar pada tahun 2014. awak cuma pikirkan nama anak dan 99nama allah sbb nnt akn dibin/bintikan dgan 99 nama allah. anak sya ber bin kan abd halim.

Saya tak tahu process tapi rasanya boleh jer register tanpa nama bapa..cuma saya nak ucapkan terima kasih sis sebab tetap jaga bby walaupun dia luar nikah &. Jadi wanita yang kuat untuk bby sis.. Semoga semuanya dipermudahkan.. P/s buku pink pun boleh buat kat klinik tanpa surat nikah.

Bole je buat, puan hany perlu dtg ke jpn utk mendaftar. Bawa sekali dokumen spt kad pengenalan, buku klinik ibu dan anak dan kena buat surat akuan ibu tunggal. Pastikan dlm surat akuan sumpah jelas kenapa dan mengapa puan mmohon utk mndftrkn prmohonan d bwh status prmohonan ibu tunggal.

pg klinik ja nnt nurse buka buku untuk spnjng tenpoh mngndung di buku tu nurse akan tulis ibu tunggal.. bila baby lahir nanti akan ada buku klinik baby n borang dari hospital untuk buat sijil lahir baby.. isi borang tu then bawa ja borang n buku klinik baby tu pg jpn dftr sbgai ibu tunggal. stay strong. 😊

boleh je buat awak.. register as single mother.. awak bawa buku pink and buku baby tu pergi jpn dan cerita dengan pegawai yang uruskan tu nanti dorang akan terang dan uruskan.. jangan risau ye anak luar nikah pun baby tu tetap tak berdosa dah kenapa takboleh dapat sijil beranak dia pula kann..

Nevermind dear. Just pergi jpn dan terus buat sijil lahir. U kuat dear. Teruskan kuat dan abah hadap ujian nii. Kuatkan diri u utk anak okay. 💕

g jpn ckp nk vuad surat berank mykid semua nnti awak isi semua borang . maklumat bapak kosongkn . sy buad boleh je .. huhuhhuuu

sebelum discharge tu nurse akan terangkan bwk dokumen apa ke jpn nnti. mcm saya nama anak saya tak letak bin

Boleh je buat mcm biasa kot. Bgus lh awk nk jaga baby tu wlaupun ditinggalkn. Tak semua mcm awk