Saya dalam dilema, tidak tahu mahu berbuat apa lagi.

Assalamualaikum.. Sy mengandung anak luar nikah, kandungan sdh 11minggu. 6hb sy dgn bf pergi jumpa doktor untk check up sbb pendarahan. Doktor scan, baby ok tiada masalah, nampak dan dengar degupan jantung baby. Doktor suruh pergi buka buku pink untk baby. Masalahnya skrng ni lelaki tu suruh gugurkan kandungan ni, dan lelaki tu suami org. Dia langsung tidk brbincang dgn sy dl, bt keputusan sndiri. Sy dh beli ubat nak gugurkan. Tp sy tidk berani, atas nasihat kwn dia suruh terus terang dgn kluarga. Sy sdh brterus terang dgn keluarga, sdh jumpa dengan lelaki tu dan suruh dtg rumah dgn isteri dia untuk brbincang. Keluarga sy mahu percepatkan nikah dan ada minta duit dr lelaki untk nikah dan kenduri 30hb. Tp lelaki tu langsung tidk bg khabar, tidk bg kerjasama. Dia mcm tidk mahu brtanggungjawab. Apa harus sy buat? Sy buntu, tiada kwn meluah minta pendapat. Sy harap ada yg sudi bagi nasihat dan pendapat.

24 Balas

Yang ni mmg salah ko lah, kenapa juga pergi kacau suami orang, tahu sudah lelaki ni ibarat kucing, kalau ada ikan yang datang menyerah,memang dorang bantai saja.. Anyways, semua tu sudah berlalu, tidak guna lagi berfikir.. yang ko mau desak lelaki tu kawin ko buat apa? Terang terang memang dia tidak mau lah kawin ko tu..perlu di ingatkan di sini, ini bukan salah dia seorang, salah kamu juga sebab menyerah tanpa protection..so move on saja lah, jangan terkejar kejar dengan orang yang mmg tidak mahukan ko, dan juga anak tu, at least have some dignity left for yourself.. Zaman sekarang banyak sudah kes single mother, sangat banyak, tidak perlu malu lagi, jangan dengar sangat mulut orang, macam mana bah ko minta nikah sama orang yang minta ko kasi mati tu anak? Kasi kuat diri ko tu, the sex part was your mistake, but a child is never a mistake.. jaga lah anak tu bagus bagus..lelaki sekarang bersepah..tapi anak tu, ko yang kandungkan,hidupkan, n besar kan.. Semoga sis dapat terima kenyataan.. take care

4y ago

Sis, look around lah..sedangkan bini yang kena nikah secara sah, anak anak yang halal dari perkahwinan yang sah pun buli kena kasi tinggal tanpa apa apa nafkah, apa lagi kes ko sekarang ni? I am not supporting useless trash men like this, but look around, tengok sekeliling ko, sedangkan isteri yang kena kawin sah pun terkejar kejar naik court minta nafkah..pun tidak kena layan, yes, life is not fair, but this is life. Ko boleh berhabis lah memperjuangkan hak ko untuk menuntut tanggungjawab tu lelaki, tapi sampai bila? Terkejar kejar macam tu? Lagi satu, kita ni perempuan, apa bah perasaan bini dia? Tidak ko rasa kesian kah? Yes jantan tu buat onar, but is it fair for the wife? Jangan ko tanya apa keadilan untuk ko sebab u know he is married but you go on with it.. Yes, nasihat sia ada kasar sikit but its the truth..the sooner u accept it, the sooner u can move on..and concentrate on your pregnancy..ko mau kejar kejar tu jantan tuntut keadilan, by all means go on and do it, n then wha

Nasihat saya jangan gugurkan anak tu. Anak tu tak salah, tak berdosa. Yang berdosanya awk dgn lelaki tu. Jangan lah tambah dosa dengan buang zuriat tu. Walaupun zuriat tu hadir dengn cara macam ni, ia tetap rezeki dari Allah. Bukan semua org dapat merasa hamil. Awk Allah dh bagi janganlah buang. Simpan, kalau taknak jaga bagi lah dekat sapa2 yang betul2 nak. Jangan buang, dah ramai yang saya jumpa. Maaf cakap bila dia gugurkan kandungan, bila dh kawin susah sgt nak dapat anak, ada yang belum dapat lagi sampai sekarang. Jadi janganlah buang, bertaubatlah. Jangan ulangi lagi kesilapan sama.

jgn gugurkn..brdosa brzina xsetel lg..jgn tmbh dosa lg.. utk apa awk brnikah dgn lelaki yg tdk brtgugjwp tu? tdk brtgjwp dgn isteri dan kkuarga.. pulak tu curang dan brzina dgn awk? tak prlu lah lelaki bgini. lg lari dr mslh siap sruh ggur.. ckuplah awk dah buat ksilapan lps. prcayalah dik.. tak jamin bahagia pun klu awk nikah dgn lelaki tu utk ttup malu dan aib. blom pape dah tau jnis laki xguna. andai kuat utk bsrkan bayi itu truskn..andai tdk..lahirkn dgn baik dan berikan pd org yg mmrlukan. InshaaAllah ank dpt asuhan dan didikan yg trbaik. moga dipermudahkan dik.

saya setuju dengan komen di bawah. sangat mature 👍 better jangan telan ubat bukan2, bahaya untuk nyawa awak jugak. since your family dah tau minta sokongan diorg, minta maaf dgn diaorg. be brave ya jgn think this as negative thing, jgn rasa down ye. tentang lelaki tu saya tak tahu perangai dia macam mana jadi tak boleh nak komen pulak, minta pendapat family dan minta mereka yang berurusan dengan lelaki tu takut jadi apa2 pulak dengan awak. saranghae unnie ♥️

ini bukan macam tak nak bertanggungjawab, tapi memang dah tak nak bertanggungjawab. jelas dah kan dia suruh gugurkan dan avoid keluarga awak. jangan sedapkan hati sendiri lagi dengan perkataan MACAM tu. awak teruskan hidup dgn baby tanpa dia. jgn ulang silap lagi. kuatkan hati dan diri. berhati hati lepas ni tau. jgn bagi ruang utk lelaki camtu sakiti awk lg. semoga awk dipermudahkan

Sanggup llaki tu bahayakn nyawa awk utk kepentingan diri, x pyh la nk hadap llaki mcm tu.. Tinggalkn dia sis, kalo x lg rosak hidup sis nanti.. Gugurkn kndungan ni bahaya sgt sis, jgn la buat kalo syg kn badan n diri sis.. Badan kita ni nk guna lma.. Kalo dh cedera rahim susah nk mngandung dh.. Kalo nauzubillah mati sbb gugurkn, sia2 ke neraka kita sis x smpat brtaubat..

Kita tau dia buat benda salah either dia tau laki tu dah married or not. tapi dekat sini dia tengah buntu which is jangan la bagi dia lagi stress. i dont support it at all, tapi i just sympathy with her nasib. please, if you have nothing nice to say, just scroll it up. to you, Jangan buat lagi dosa, semoga Allah permudahkan urusan you. take care yourself.

teruskan je kandungan awk. Jaga elok2. Bf awk merangkap suami awk terang2 xnk bertanggungjawab. Kalau kahwin pn belum tentu dia syg ank tu. Awk jaga je baby tu elok2. Jadikn pengalaman ni sbg pengajaran. Boleh buka buku pink kt KLinik. Teruns terang je pd nurse. Nak bersalin nnt kena make sure ada sorg ahli keluarga diperlukan utk proses discaj.