đŸ€© JOM Menang Produk Babyhood Bernilai RM1,028! Sertai Hari Ini, Parents!

Kami sedang mencari 1 orang pemenang bertuah untuk membawa pulang Babyhood Bassinette Grey & Nappy Bin!! Anda rasa anda layak? Cepat, sertai di sini: https://community.theasianparent.com/contest/cari-menang-bersama-tap/1675?lng=en

đŸ€© JOM Menang Produk Babyhood Bernilai RM1,028! Sertai Hari Ini, Parents!
88 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

𝐇𝐀𝐈 𝐀𝐒𝐒𝐀𝐋𝐀𝐌𝐔𝐀𝐋𝐀𝐈𝐊𝐔𝐌 𝐌𝐔𝐌𝐌𝐈𝐄𝐒 𝐒𝐄𝐌𝐔𝐀.. đŸ˜Šâ€ïž đ‡đšđ«đąđ§đą đˆđ€đš đ§đšđ€ đœđžđ«đąđ­đš đŹđąđ€đąđ­ 𝐭𝐞𝐧𝐭𝐚𝐧𝐠 đ™Č𝙰𝚁𝙰 đ™Œđ™Žđ™œđ™¶đ™°đšƒđ™°đš‚đ™ž đ™±đ™°đšˆđ™ž đ™Œđ™Žđ™œđ™°đ™œđ™¶đ™žđš‚ đ™ș𝙮𝚃𝙾đ™ș𝙰 đ™łđ™žđ™»đ™Žđšƒđ™°đ™șđ™șđ™°đ™œ 𝙳𝙾 đ™łđ™°đ™»đ™°đ™Œ đ™șđ™°đšƒđ™žđ™»đ™œđšˆđ™°. "𝐁𝐚𝐠𝐚𝐱𝐩𝐚𝐧𝐚 đœđšđ«đšđ§đČ𝐚 𝐭𝐼?" 𝐇𝐚𝐚..đŹđžđ›đžđ„đźđŠ 𝐩𝐼𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬 đ§đšđ€ 𝐭𝐚𝐡𝐼 𝐭𝐞𝐧𝐭𝐚𝐧𝐠 đœđšđ«đšđ§đČ𝐚, 𝐩𝐼𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬 đ€đžđ§đš 𝐭𝐚𝐡𝐼 đđźđ„đź 𝐬𝐞𝐛𝐚𝐛𝐧đČ𝐚.. "đ€đžđ§đšđ©đš 𝐛𝐚𝐛đČ 𝐩𝐼𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬 𝐩𝐞𝐧𝐚𝐧𝐠𝐱𝐬 đŹđžđ­đąđšđ© đ€đšđ„đą đđąđ„đžđ­đšđ€đ€đšđ§ 𝐝𝐱𝐚𝐭𝐚𝐬 đ€đšđ­đąđ„ 𝐝𝐱𝐚?" 𝐁𝐚𝐛đČ 𝐧𝐱 đ€đžđ­đąđ€đš đđšđ„đšđŠ đ«đšđĄđąđŠ 𝐩𝐼𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬,𝐝𝐱𝐚 đ›đžđ«đšđŹđš đŹđžđ„đšđŠđšđ­, 𝐝𝐱𝐚 đđžđ§đ đšđ« đđžđ đźđ©đšđ§ 𝐣𝐚𝐧𝐭𝐼𝐧𝐠 𝐩𝐼𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬 , 𝐣𝐚𝐝𝐱 đ›đąđ„đš 𝐩𝐼𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬 𝐜𝐼𝐛𝐚 đźđ§đ­đźđ€ đ©đąđŹđšđĄđ€đšđ§ đ­đžđŠđ©đšđ­ đ­đąđđźđ« ,𝐝𝐱𝐚 đ«đšđŹđš 𝐩𝐼𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬 đŹđžđ©đžđ«đ­đą 𝐩𝐞𝐧𝐣𝐚𝐼𝐡𝐱 𝐝𝐱𝐚 𝐚𝐭𝐚𝐼 đŠđžđ§đąđ§đ đ đšđ„đ€đšđ§ 𝐝𝐱𝐚 đČ𝐚𝐧𝐠 𝐩𝐞𝐧đČđžđ›đšđ›đ€đšđ§ 𝐝𝐱𝐚 đŠđžđ§đ đšđ„đšđŠđą đ€đžđ«đžđŹđšđĄđšđ§ đ©đžđ«đ©đąđŹđšđĄđšđ§ 𝐚𝐭𝐚𝐼 đšđ«đšđ§đ  đ©đźđ­đąđĄ đ©đšđ§đ đ đąđ„ "đšđ§đ±đąđžđ­đČ đŹđžđ©đšđ«đšđ­đąđšđ§". 𝐉𝐚𝐝𝐱 đ­đšđ€ đĄđšđąđ«đšđ§đ„đšđĄ đŁđąđ€đš 𝐛𝐚𝐛đČ 𝐩𝐼𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬 𝐩𝐞𝐧𝐚𝐧𝐠𝐱𝐬, 𝐬𝐞𝐛𝐚𝐛 𝐝𝐱𝐚 đ›đžđ„đźđŠ đ­đžđ«đ›đąđšđŹđš đđąđ­đąđ§đ đ đšđ„đ€đšđ§.. 𝐌𝐼𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬 𝐣𝐚𝐧𝐠𝐚𝐧 đ«đąđŹđšđź đšđ€đžđČ?👌 𝐒𝐹, đ€đąđ­đš 𝐚𝐬 đ©đšđ«đžđ§đ­ đŠđžđŹđ­đąđ„đšđĄ đ§đšđ€ đČ𝐚𝐧𝐠 đ­đžđ«đ›đšđąđ€ đźđ§đ­đźđ€ đšđ§đšđ€ đ€đąđ­đš,𝐝𝐚𝐧 đ­đšđ€ đŹđšđ§đ đ đźđ© đ›đąđšđ«đ€đšđ§ đšđ§đšđ€ đ€đąđ­đš 𝐩𝐞𝐧𝐚𝐧𝐠𝐱𝐬.đ€đšđ§ 𝐩𝐼𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬? đŽđ€đžđČ,𝐣𝐹𝐩 đˆđ€đš đœđžđ«đąđ­đš đŹđ­đžđ© 𝐛đČ đŹđ­đžđ© đœđšđ«đšđ§đČ𝐚 đŹđźđ©đšđČ𝐚 𝐩𝐼𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬 đ„đžđ›đąđĄ đŁđžđ„đšđŹ. ✹ đ…đąđ«đŹđ­ đŹđžđ€đšđ„đą,𝐩𝐼𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬 đ›đšđ„đžđĄ 𝐜𝐼𝐛𝐚 đ©đźđŁđźđ€ 𝐝𝐚𝐧 đ›đžđ«đą đ đšđ„đšđ€đšđ§ đŹđžđ«đ­đš đ€đšđ­đš - đ€đšđ­đš 𝐬𝐞𝐩𝐚𝐧𝐠𝐚𝐭 đŸ’Șđ€đ§đđšđąđ€đšđ­đš 𝐛𝐚𝐛đČ 𝐩𝐼𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬 𝐩𝐞𝐧𝐚𝐧𝐠𝐱𝐬 𝐣𝐼𝐠𝐚 𝐩𝐞𝐩𝐱𝐧𝐭𝐚 đđąđđźđ€đźđ§đ ,𝐩𝐹𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬 đ€đžđ§đš đ€đźđšđ­ 𝐭𝐚𝐼!𝐉𝐚𝐧𝐠𝐚𝐧 đ­đžđ«đ đžđŹđš -𝐠𝐞𝐬𝐚 đšđ§đ đ€đšđ­ 𝐝𝐱𝐚.𝐂𝐼𝐛𝐚 đđšđĄđźđ„đź đźđŹđšđ© -đźđŹđšđ© đŹđšđŠđ›đąđ„ đ›đžđ«đąđ­đšđĄđź 𝐛𝐚𝐛đČ 𝐝𝐞𝐧𝐠𝐚𝐧 đŹđźđšđ«đš đČ𝐚𝐧𝐠 đ„đžđŠđ›đźđ­ 𝐛𝐚𝐡𝐚𝐰𝐚 𝐩𝐼𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬 𝐬𝐞𝐧𝐭𝐱𝐚𝐬𝐚 𝐚𝐝𝐚 đźđ§đ­đźđ€ 𝐛𝐚𝐛đČ.. 𝐁𝐚𝐛đČ đšđ€đšđ§ 𝐭𝐞𝐧𝐚𝐧𝐠 đŹđžđđąđ€đąđ­ đ›đąđ„đš 𝐩𝐼𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬 đ›đžđ«đąđ­đšđĄđź 𝐛𝐞𝐠𝐱𝐭𝐼. ✹ 𝐌𝐼𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬 đ›đšđ„đžđĄ 𝐣𝐼𝐠𝐚 đ›đžđ«đąđ€đšđ§ 𝐩𝐚𝐱𝐧𝐚𝐧 đ€đžđŹđźđ€đšđšđ§ 𝐛𝐚𝐛đČ đđąđđšđ„đšđŠ đ€đšđ­đąđ„đ§đČ𝐚.𝐒𝐹,𝐛𝐚𝐛đČ 𝐩𝐼𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬 đšđ€đšđ§ đ«đšđŹđš 𝐝𝐱𝐚 đ­đąđđšđ€ đ€đžđŹđžđšđ«đšđ§đ đšđ§ 𝐝𝐚𝐧 𝐭𝐚𝐧𝐠𝐱𝐬𝐚𝐧𝐧đČ𝐚 𝐣𝐼𝐠𝐚 đ­đąđđšđ€ đšđ€đšđ§ đ›đžđ«đ©đšđ§đŁđšđ§đ đšđ§. ✹ 𝐏𝐞𝐬𝐚𝐧 đˆđ€đš, 𝐌𝐼𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬 𝐣𝐚𝐧𝐠𝐚𝐧 đŠđžđŠđ›đąđšđŹđšđ€đšđ§ đđąđ«đą 𝐝𝐞𝐧𝐠𝐚𝐧 đŠđžđ§đđźđ€đźđ§đ  𝐛𝐚𝐛đČ đ›đąđ„đš 𝐛𝐚𝐛đČ 𝐩𝐞𝐧𝐚𝐧𝐠𝐱𝐬 𝐬𝐞𝐩𝐚𝐬𝐚 𝐩𝐼𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬 𝐜𝐼𝐛𝐚 đźđ§đ­đźđ€ đŠđžđ„đžđ­đšđ€đ€đšđ§đ§đČ𝐚 đđąđ€đšđ­đąđ„đ§đČ𝐚.. 𝐒𝐞𝐛𝐚𝐛𝐧đČ𝐚,𝐛𝐚𝐛đČ 𝐩𝐼𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬 𝐧𝐱 đŹđžđŠđšđ€đąđ§ đ„đšđŠđš đŹđžđŠđšđ€đąđ§ đ›đąđŁđšđ€ 𝐝𝐚𝐧 đ„đšđŠđš đ€đžđ„đšđŠđšđšđ§ 𝐝𝐱𝐚 𝐭𝐚𝐡𝐼 𝐛𝐚𝐡𝐚𝐰𝐚 𝐩𝐹𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬 đšđ€đšđ§ đŠđžđ§đđźđ€đźđ§đ đ§đČ𝐚 đ›đąđ„đš 𝐝𝐱𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐚𝐧𝐠𝐱𝐬.. 𝐉𝐚𝐝𝐱,đŹđźđŹđšđĄđ„đšđĄ 𝐩𝐼𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬 đ§đšđ€ đ­đąđ§đ đ đšđ„đ€đšđ§ 𝐝𝐱𝐚 đđąđ€đšđ­đąđ„đ§đČ𝐚. ✹𝐃𝐚𝐧 đˆđ€đš đŹđźđ đ đžđŹđ­đ€đšđ§ 𝐣𝐼𝐠𝐚 đźđ§đ­đźđ€ 𝐩𝐼𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬 đ›đžđ«đšđđš 𝐝𝐱𝐬𝐱𝐬𝐱 𝐛𝐚𝐛đČ đ€đžđ­đąđ€đš 𝐝𝐱𝐚 𝐩𝐚𝐬𝐱𝐡 đŹđžđ đšđ« đđąđ€đšđ­đąđ„đ§đČ𝐚.. đ”đ§đ­đźđ€ đ©đžđ«đŠđźđ„đšđšđ§ ,𝐩𝐼𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬 đ›đšđ„đžđĄ 𝐩𝐞𝐧𝐞𝐩𝐚𝐧𝐱 𝐝𝐱𝐚 𝐬𝐞𝐡𝐱𝐧𝐠𝐠𝐚 𝐝𝐱𝐚 đ­đžđ«đ„đžđ§đš.đˆđ§đŹđĄđšđ€đ„đ„đšđĄ 𝐛𝐚𝐛đČ 𝐩𝐹𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬 đšđ€đšđ§ 𝐭𝐞𝐧𝐚𝐧𝐠 𝐝𝐚𝐧 đ­đąđđšđ€ 𝐩𝐞𝐧𝐚𝐧𝐠𝐱𝐬.👍 ✹ 𝐇𝐚.. 𝐌𝐼𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬 𝐣𝐼𝐠𝐚 đ€đžđ§đš 𝐛𝐚𝐧đČđšđ€ đ›đžđ«đŹđšđ›đšđ« 𝐭𝐚𝐼. 𝐌𝐼𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬 đ€đžđ§đš đ›đžđ„đšđŁđšđ« đ€đšđ°đšđ„ 𝐞𝐩𝐹𝐬𝐱 𝐝𝐚𝐧 đ«đąđšđ€ 𝐰𝐚𝐣𝐚𝐡 𝐩𝐼𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬 đ›đąđ„đš đ›đžđ«đĄđšđđšđ©đšđ§ 𝐝𝐞𝐧𝐠𝐚𝐧 𝐛𝐚𝐛đČ đČ𝐚𝐧𝐠 đŠđžđ«đžđ§đ đžđ€ đ­đąđđšđ€ 𝐩𝐚𝐡𝐼 đđąđ­đąđ§đ đ đšđ„đ€đšđ§. 𝐉𝐚𝐧𝐠𝐚𝐧 đŹđ­đ«đžđŹđŹ 𝐝𝐚𝐧 đŠđšđ«đšđĄ - đŠđšđ«đšđĄ.𝐌𝐼𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬 đ©đžđ«đ„đź đ€đžđ€đšđ„ 𝐭𝐞𝐧𝐚𝐧𝐠 đšđ đšđ« 𝐛𝐚𝐛đČ 𝐣𝐼𝐠𝐚 đ›đžđ«đšđŹđš 𝐭𝐞𝐧𝐚𝐧𝐠😊 𝐌𝐼𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬 đŁđžđ„đšđŹ đŹđžđ­đšđ€đšđ­ 𝐧𝐱? 𝐒𝐞𝐧𝐚𝐧𝐠 𝐣𝐞 đ€đšđ§ 𝐩𝐼𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬. 𝐒𝐞𝐩𝐹𝐠𝐚 đ©đžđ«đ€đšđ§đ đŹđąđšđ§ đˆđ€đš 𝐧𝐱 đđšđ©đšđ­ 𝐩𝐞𝐩𝐛𝐚𝐧𝐭𝐼 𝐩𝐼𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬 đđąđ„đźđšđ« 𝐬𝐚𝐧𝐚.đˆđ€đš đ›đžđ«đĄđšđ«đšđ© đ«đšđŠđšđą đ„đšđ đą 𝐩𝐼𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬 đČ𝐚𝐧𝐠 đŠđžđ§đ đšđŠđ›đąđ„ đ›đžđ«đšđ­ 𝐭𝐞𝐧𝐭𝐚𝐧𝐠 đŠđžđ§đ đšđŹđąđ§đ đ€đšđ§ đ­đžđŠđ©đšđ­ đ­đąđđźđ« 𝐛𝐚𝐛đČ.đ“đžđ«đąđŠđš đ€đšđŹđąđĄ 𝐌𝐼𝐩𝐩𝐱𝐞𝐬 𝐬𝐞𝐛𝐚𝐛 𝐬𝐼𝐝𝐱 𝐛𝐚𝐜𝐚 đ©đžđ§đźđ„đąđŹđšđ§ đˆđ€đš 𝐱𝐧𝐱.â€ïžđ“đžđ«đąđŠđš đ€đšđŹđąđĄ 𝐣𝐼𝐠𝐚 đ€đžđ©đšđđš 𝐓𝐀𝐏 𝐝𝐚𝐧 𝐁𝐚𝐛đČđĄđšđšđđŒđšđ„đšđČ𝐬𝐱𝐚 đČ𝐚𝐧𝐠 đŠđžđ§đ đšđ§đŁđźđ«đ€đšđ§ 𝐜𝐹𝐧𝐭𝐞𝐬𝐭 𝐱𝐧𝐱..𝐏𝐚𝐝𝐚 đˆđ€đš, 𝐜𝐹𝐧𝐭𝐞𝐬𝐭 𝐱𝐧𝐱 đ›đźđ€đšđ§ đŹđžđ­đšđ€đšđ­ 𝐱𝐧𝐠𝐱𝐧 đŠđžđŠđ›đžđ«đą đ©đžđ„đźđšđ§đ  đ­đžđ­đšđ©đą 𝐣𝐼𝐠𝐚 đŠđžđŠđ›đźđ€đš 𝐩𝐚𝐭𝐚 𝐝𝐚𝐧 𝐩𝐱𝐧𝐝𝐚 đ€đąđ­đš 𝐭𝐞𝐧𝐭𝐚𝐧𝐠 đ›đžđ­đšđ©đš đ©đžđ§đ­đąđ§đ đ§đČ𝐚 𝐼𝐬𝐚𝐡𝐚 đ€đąđ­đš đđšđ„đšđŠ đŠđžđ§đđąđđąđ€ đšđ§đšđ€ 𝐬𝐞𝐡𝐱𝐧𝐠𝐠𝐚 đœđšđ«đš -đœđšđ«đš 𝐩𝐞𝐧𝐠𝐚𝐭𝐚𝐬𝐱 đšđ§đšđ€ 𝐩𝐞𝐧𝐚𝐧𝐠𝐱𝐬 đ©đźđ§ đđąđ„đžđ­đšđ€đ€đšđ§ đđąđđšđ„đšđŠ đšđ«đ­đąđ€đžđ„.👍 𝐱'𝐩 𝐬𝐹 đ©đ«đšđźđ 𝐭𝐹 𝐛𝐞 𝐹𝐧𝐞 đ©đšđ«đ­ 𝐹𝐟 𝐭𝐡𝐱𝐬 đŸđšđŠđąđ„đČ .đŸ„° 𝐒𝐹 ,đŹđšđŠđ©đšđą 𝐬𝐱𝐧𝐱 𝐬𝐚𝐡𝐚𝐣𝐚 đ€đąđ­đš đ›đžđ«đœđžđ«đąđ­đš.𝐌𝐚𝐜𝐚𝐩 đ­đšđ€ đ©đźđšđŹ đ€đšđ§? 𝐇𝐚𝐡𝐚. đŽđ€đžđČ đ„đšđŹđ­ 𝐧𝐱 đˆđ€đš đ§đšđ€ đ›đžđ„đšđ§đŁđš 𝐬𝐚𝐭𝐼 𝐝𝐼𝐚 đ€đžđ«đšđ­ đ©đšđ§đ­đźđ§ đźđ§đ­đźđ€ 𝐬𝐞𝐩𝐼𝐚. 𝙳𝚊𝚛𝚒 𝚂𝚎𝚛𝚎𝚖𝚋𝚊𝚗 𝚔𝚎 đ™±đšŠđšđšž 𝙿𝚊𝚑𝚊𝚝, 𝚂𝚒𝚗𝚐𝚐𝚊𝚑 𝚂𝚎𝚋𝚎𝚗𝚝𝚊𝚛 𝚍𝚒 𝚂𝚎𝚐𝚊𝚖𝚊𝚝, 𝚂𝚎𝚖𝚘𝚐𝚊 𝚖𝚞𝚖𝚖𝚒𝚎𝚜 𝚜𝚎𝚗𝚝𝚒𝚊𝚜𝚊 𝚜𝚒𝚑𝚊𝚝, 𝙳𝚊𝚕𝚊𝚖 𝚖𝚎𝚖𝚊𝚜𝚝𝚒𝚔𝚊𝚗 𝚊𝚗𝚊𝚔 𝚜𝚎𝚕𝚊𝚖𝚊𝚝. 𝐋𝐎𝐓𝐒 𝐎𝐅 𝐋𝐎𝐕𝐄 , 𝐋𝐄𝐒𝐒 𝐎𝐅 đ‡đ€đ“đ„â€ïž

Baca lagi
Post reply image
VIP Member

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua rakan-rakan. Kita santai-santai je ye 😁 Sebelum bercerita lebih lanjut mengenai cara mengatasi bayi menangis di tempat tidur, kita mesti la nak tahu dulu kan sebab apa dia menangis? Bayi tu dari dalam rahim dia dah rasa selamat. Dia dah rasa seperti dipeluk, dah rasa selesa sebab mengikut kajian yang diterbitkan dalam jurnal Acta Paediatrica bayi dah dengar bunyi yang terhasil dari rahim ibu semasa 10 minggu terakhir usia kandungan. Jadi, sebenarnya bayi ada 1 perasaan resah, bila kita tinggalkan dia, dia boleh rasa macam kita jauh atau dikenali sebagai separation anxiety @ keresahan perpisahan. Selain tu juga, anak kita akan menangis sebab dia tak biasa kena tinggal. Senang cerita, perbezaan suasana. Panjang saya berceloteh, baiklah, berbalik pada tujuan asal, ada beberapa cara untuk kita atasi bayi menangis di tempat tidur. Antaranya adalah : đŸ‘‰đŸ»Pujuk dan berikan kata semangat, meskipun kita rasa kasihan tengok dia nangis, kita kena pujuk dia, cakap baik-baik sambil usap belakang dia. intonasi suara lembut ibu atau ayah akan buat dia rasa tenang. Secara tak sengaja kita dah "transfer positive vibe" kepada bayi kita. đŸ‘‰đŸ»Berikan bayi mainan kesukaannya, bila dia dah terleka bermain, perasaan "insecure" tu akan hilang perlahan-lahan dan dia berhenti menangis. đŸ‘‰đŸ»Jangan dukung dan bawa anak ke bilik untuk hentikan tangisan dia, tak dinafikan kita akan risau bila dia nangis, tapi biar je dulu, pujuk je dia baik-baik. đŸ‘‰đŸ»Jangan tinggalkan anak sekiranya dia masih belum tidur, ikut pengalaman saya, saya atau ayah dia akan bercakap dan bercerita sambil usap kepala dia, perlahan-lahan anak saya akan tidur dan bila dia dah lena baru lah saya akan tinggalkan dia. Ini apa yang saya buat setakat ni alhamdulillah anak saya tak menangis. đŸ‘‰đŸ»Banyakkan bersabar ye, betul kita kena pandai kawal emosi, sebab dengan riak wajah anak akan tahu kita marah atau suka dengan dia. Cuba bayangkan kalau kita stress dan mula tarik muka depan dia, mesti dia resah dan mula nak menangis kan? haa jadi kita kena tenang, sentiasa buat "deep breathing exercises" supaya kekal tenang dan sabar. Saya pun kadangkala hilang sabar juga, tapi cubalah buat exercises ni, insyaAllah berhasil. Terima kasih TAP dan BabyhoodMalaysia berikan saya peluang untuk sertai contest, banyak input dan ilmu yang saya dapat, dan saya selitkan juga pengalaman saya dalam menjaga 2 orang anak. semoga ada rezeki bayi ketiga sayađŸ«¶đŸ» ❀Salam Sayang❀

Baca lagi

Cara mengatasi bayi menangis di tempat tidur: Puting Memberikan puting kosong mungkin membantu bayi yang gemar menghisap puting. Ia boleh dianggap sebagai alat penenang bagi si manja. Biasanya selepas berusia 7 bulan, si kecil akan hilang rasa kebergantungan kepada puting ini. Namun menurut pakar, jika mereka bergantung lebih lama untuk memberikan keselesaan ketika tidur, ia masih tidak akan menjejaskan tumbesaran mereka. Sentuhan lembut Untuk menenangkan bayi menangis, melakukan sentuhan lembut kulit-ke-kulit mungkin cara yang terbaik. Berikan sentuhan pada belakang badan si manja sehingga anda yakin mereka sudah dapat tidur dengan nyenyak Mendodoikannya Apabila berdepan situasi bayi menangis ketika tidur, dukung dan dakap si manja dekat dengan badan anda. Cuba untuk dodoikan mereka dengan pergerakan ulang-alik seperti ke depan dan ke belakang secara perlahan. Anda juga boleh memilih untuk meletakkan si manja dalam rocking chair. Pergerakan yang berlaku akan dapat memberikan ketenangan kepada si kecil. Selimutkan si manja Rahim bukanlah tempat yang luas dan bayi anda mungkin sudah terbiasa dengan sesuatu yang membaluti badan mereka. Itu sebabnya si manja tampak lebih selesa apabila mereka berada dekat dengan anda. Jadi cuba berikannya selimut atau bantal kecil untuk membantunya berasa lebih selesa. Suhu Perubahan suhu boleh membuatkan bayi berasa panas atau sejuk dan kesannya bayi menangis ketika tidur. Jadi anda perlu memastikan suhu bilik berada pada tahap yang sesuai untuk mereka. Ini terutamanya apabila berlaku perubahan cuaca. Jika keadaan tempat tinggal anda beriklim sejuk, pastikan anda memakaikan beberapa lapisan pada si manja bagi mengekalkan rasa hangat pada mereka. Sedikit bunyi Tahukah anda bahawa keadaan dalam rahim bukanlah sunyi? Bayi anda akan mendengar pelbagai bunyi seperti bunyi perut anda yang sedang lapar. Maka keadaan sunyi adakalanya boleh menyebabkan si kecil berasa tidak selesa. Dodoikan si kecil sambil membuat bunyi seperti hush hush hush, yang perlahan. Bunyi alam Anda juga boleh memainkan bunyi seperti ombak di pantai, bunyi air terjun atau hujan yang perlahan untuk menenangkan bayi menangis

Baca lagi

Cara Mengatasi Bayi Menangis Di Tempat Tidur: 1ïžâƒŁ Jika anak menangis dalam katil bayi, pujuk dan beri kata-kata semangat atau galakan - Sudah pasti akan ada ibu bapa yang berasa kasihan dan ingin mengambil anak tidur bersama. Namun, kuatkan diri anda dan jangan berbuat sedemikian. Sebaliknya, pujuk anak anda dan usap perlahan belakang badannya sambil memberikan kata-kata semangat seperti, “Jangan risau, ibu tak tinggal adik.” atau “Shhh, jangan menangis. Kan ayah tengah teman ni.” Kata-kata lembut sebegitu sedikit sebanyak dapat menenangkan si anak. 2ïžâƒŁ Berikan mainan kesukaannya - Anda boleh meninggalkan mainan kesukaan anak anda bersama-samanya di katil bayinya. Cara ini akan dapat membuatkan anak anda merasakan yang dia tidak berseorangan di dalam katilnya. Malah, anak anda juga akan tidak menangis berpanjangan lagi apabila anda meninggalkannya di katil bayi mereka. 3ïžâƒŁ Jangan selalu mendukung dan membawa anak ke bilik anda untuk hentikan tangisan - Apabila anak menangis tanpa henti apabila ditinggalkan untuk tidur bersendirian di katil bayinya, sudah tentulah anda sebagai ibu bapa akan berasa risau dan runsing. Apabila anak menangis dan minta didukung keluar dari katilnya, sudah pasti anda juga tidak akan teragak-agak untuk terus menghulurkan tangan bagi mendukungnya. Namun begitu, anda juga tidak sepatutnya berbuat sedemikian. 4ïžâƒŁ Jangan tinggalkan anak ketika dia masih segar - Apabila anda masih baru mencuba untuk menempatkan anak di katilnya, cuba untuk tidak terus meninggalkannya sebegitu sahaja ketika si anak masih berjaga. Anda boleh menunggu dan menidurkan anak anda sehingga dia betul-betul terlena. Apabila sudah pasti akan hal itu, barulah anda bergerak meninggalkannya perlahan-lahan. 5ïžâƒŁ Banyakkan Bersabar - Apabila anda berdepan dengan situasi anak yang asyik merengek dan menangis sebab tidak mahu ditinggalkan, anda janganlah terlalu menunjukkan yang anda sebenarnya tengah tertekan atau sedang marah. Cubalah untuk bertenang supaya anda dapat mengawal situasi dengan terkawal. Apabila anda dalam keadaan yang tenang dan terkawal, justeru anak anda akan menjadi okey juga.

Baca lagi
Post reply image
VIP Member

Cara mengatasi bayi menangis di tempat tidur: đŸ€±Mula2 Kena check tengok Sama ada baby Lapar so Kena bagi susu (baby Selalu tunjuk clue Lapar seperti menggerakan lidah/mulut mcam nak makan, rooting reflex/memusingkan kepala ke kanan dan kiri seolah sedang mencari sesuatu, etc), sentuh pampers penuh/bocor tu kena tukar, kalau baby kembung perut cuba sapu minyak & beri urutan "I Love U", Rasa kalau cuaca panas buka Air-cond/kalau Tgh hari boleh pakai kipas pastikan baby baju pattern lubang2 so baby tak haba panas & kalau cuaca sejuk tak payah buka air-cond/kipas/kalau malam pastikan kasi baby baju lengan panjang or bedung supaya baby hangat. đŸ€±Yang Utama ialan Ibu Ayah membelikan tempat tidur baby yg Selesa & Selamat, Saya recommend ibu ayah beli brand Babyhood sebab ramai orang ambik brand ni, saudara mara saya pon guna brand ni so Saya pon berminat nak beli.. brand ni tahan Tak cepat rosak, design khas untuk keselesaan & keselamatan baby. đŸ€±Jika baby menangis terus tenangkan Mula2 boleh pujuk/ajak sembang eyes contact dgn baby sangat penting, Jika masih menangis cuba bedung, kalau baby jenis Tak Suka bedung cuba dukung/peluk or tepuk baby perlahan. đŸ€±Pasang White Noise (kalau beragama Islam boleh buka zikir/doa) supaya baby lebih tenang & tido lena đŸ€±Jika Baby menangis Ibu Ayah Jgn panik/mudah marah. Cuba Sabar & tenangkan diri barulah tenangkan Baby, sebab kalau Ibu Ayah tgh panik/marah degup jantung kuat baby boleh rasa tak selesa & mesti makin menangis. đŸ€±Pastikan Ibu Ayah kenal dgn perangai baby, contoh: kalau baby tak boleh jauh dr Ibu Ayah so Cuba baju Ibu Ayah yg belum dicuci Letak dkt tepi baby so baby boleh tido lena, atau Kasi baby betul2 tido Lena barulah tinggal baby (tengok nafas baby kalau cepat tu baby Masih blm betul2 Lena, kalau nampak nafas baby tenang tu baby dah tido Lena) & bonus boleh Letak CCTV so boleh tengok baby sambil buat krja Rumah, kalau tak nak CCTV bolehlah ibu ayah kejap2 pi tengok baby Sama ada terbangun/tak.. jgn tunggu baby menangis kuat. 💖Semoga Bermanfaat sebab selain Tips Dari Article, Saya dah practice langsung dkt baby Saya & memang betul2 berjaya💖

Baca lagi
Post reply image

Cara mengatasi bayi menangis di tempat tidur ialah: 1) Jika anak menangis dalam katil bayi, pujuk dan beri kata-kata semangat atau galakan. - Pujuk anak anda dan usap perlahan belakang badannya sambil memberikan kata-kata semangat seperti "Jangan risau, ibu tak tinggal adik." atau "Shhh, jangan menangis. Kan ayah tengah teman ni." 2) Selain itu, berikan mainan kesukaannya. - Cara ini akan dapat membuatkan anak anda merasakan yang dia tidak berseorangan di dalam katilnya. Malah, anak anda juga akan tidak menangis berpanjangan lagi apabila anda meninggalkannya di katil bayi mereka. 3) Di samping itu, jangan selalu mendukung dan membawa anak ke bilik anda untuk hentikan tangisan. - Anda tidak sepatutnya terus menghulurkan tangan untuk mendukung anak anda apabila dia menangis tanpa henti apabila ditinggalkan di katil bayinya dan minta didukung keluar. Apabila anda mula berbuat demikian, anak anda akan berterusan menangis kerana dia tahu anda akan mendukungnya pergi ke bilik anda. 4) Seterusnya, jangan tinggalkan anak ketika dia masih segar. - Anda boleh menunggu dan menidurkan anak sehingga dia betul-betul terlena. Apabila sudah pasti akan hal itu, barulah anda bergerak meninggalkannya perlahan-lahan. 5) Akhir sekali, banyakkan bersabar. - Anda jangan terlalu menunjukkan yang anda sebenarnya tengah tertekan atau sedang marah apabila berhadapan dengan situasi anak yang asyik merengek dan menangis sebab tidak mahu ditinggalkan. Anak anda boleh membaca riak anda dan itu akan memburukkan lagi keadaan. Cubalah untuk bertenang supaya anda dapat mengawal situasi dengan terkawal. Apabila anda dalam keadaan yang tenang dan terkawal, justeru anak anda akan menjadi okey juga. Kesimpulannya, cara mengatasi bayi menangis di tempat tidur ialah pujuk dan beri kata-kata semangat atau galakan, berikan mainan kesukaannya, jangan selalu mendukung dan membawa anak ke bilik anda untuk hentikan tangisan, jangan tinggalkan anak ketika dia masih segar, dan banyakkan bersabar.

Baca lagi

Cara Mengatasi Bayi Menangis di tempat tidur: Jawapan ; 1) Lampin kotor Biasanya si manja akan menangis apabila lampin mereka kotor dan ia menyebabkan rasa tidak selesa. Sudah tentu tangisan adalah cara untuk menyatakannya! Ini menjadi antara sebab paling mudah difahami ibu bapa. Malahan kebanyakan parent akan memeriksa bahagian lampin terlebih dahulu apabila si kecil menangis. 2) Lapar Eh
tengah tidur pun boleh lapar ke? Itu bukan sesuatu yang mustahil ya wahai mommies. Perut si kecil tidak boleh menerima makanan yang banyak dalam 1 tempoh masa. Keadaan tersebut secara tidak langsung akan mengakibatkan bayi lebih cepat berasa lapar. Walaupun anda melihat bayi tidak terjaga sepenuhnya tetapi merengek, berikan bayi susu segera atau nanti makin kuat rengekannya! 3) Suhu yang tidak sesuai Kalau tidur dalam keadaan suhu yang tidak selesa seperti terlalu panas atau sejuk, pastinya sebagai individu dewasa pun anda akan terjaga, bukan? Maka suhu juga mungkin menjadi faktor punca mengapa bayi menangis ketika tidur. Jika anda meletakkan terlalu banyak lapisan selimut pada si manja, mungkin anda perlu mengurangkannya bagi memberikan mereka keselesaan. Perhatikan suhu bilik, pastikan ia berada dalam keadaan yang bersesuaian dengan si manja. 4) Mahukan perhatian Ada masanya, si manja menangis hanya kerana mereka mahukan perhatian anda. Mungkin mereka mahu dipeluk dan berasa dilindungi. Sentuhan yang diberikan anda membuatkan mereka sedar bahawa anda berada di sekitar mereka. Ini terutamanya bagi si kecil yang baru dilahirkan. 5) Rasa takut, mimpi buruk Bagi si manja yang baru melihat dunia, pastinya ia 1 keadaan sangat berbeza berbanding ketika mereka di dalam rahim. Perkara-perkara baharu ini akan diproses di dalam tidur sebagai mimpi. Jadi tidak mustahil untuk mereka berasa takut dan mendapat mimpi buruk, bukan? Tetapi bolehkah si kecil bermimpi ngeri? Sudah tentu boleh cuma tiada siapa dapat memastikan apakah yang mereka mimpikan.

Baca lagi

"BAYI MENANGIS DI TEMPAT TIDUR". Hal ini demikian kerana anak anda tidak pernah berengang atau berjauhan dengan anda . Anak anda mungkin berasa keseorangan dan takut bila tidur sendirian di katil tidurnya. ADA BEBERAPA CARA MENGATASI BAYI MENANGIS DI TEMPAT TIDUR. đŸ‘‡đŸŒđŸ‘‡đŸŒđŸ‘‡đŸŒ 1. Jika anak menangis dalam katil bayi, PUJUK ANAK ANDAđŸ‘‹đŸŒ dengan mengusap perlahan belakang badannya sambil berkata seperti, "Jangan risau, ibu tidak tinggalkan adik" atau "Jangan nangis, ibu ada dekat sini.Kata kata lembut sebegitu sedikit sebanyak dapat menenangkan si anak. 2. Berikan MAINAN KESUKAANNYA🧾 akan membuatkan anak anda, tidak merasa keseorangan di dalam kantilnya. 3. JANGAN SELALU MENDUKUNG đŸš« dan membawa anak ke bilik anda untuk hentikan tangisan kerana ia akan membuat anak anda terus menangis kerana dia tahu anda akan mendukungnya pergi ke bilik anda. 4. JANGAN TINGGALKAN ANAK KETIKA MASIH SEGAR 👀, kerana membuat anak anda lebih takut dan akan menangis dengan kuat. Anda boleh sahaja menunggu dan mendodoikan anak anda sehingga dia betul- betul terlena sebelum tinggalkan tidur sendirianđŸ€±đŸ». 5.Banyakkan BERSABAR đŸ„ș , situasi anak yang asik merengek dan menangis sebab tidak mahu ditinggalkan akan membuat emosi anda tidak stabil đŸ˜€ . Jadi anda cubalah untuk tenang diri, jangan sesekali menunjukkan sebarang reaksi sebegitu kerana anak boleh membaca riak muka anda dan boleh memburukkan lagi keadaan. INGAT ITU !! đŸ€—đŸ€— SEKIAN, đŸ„° TERIMA KASIH KEPADA THEASIANPARENT MALAYSIA DAN BABYHOOD MALAYSIA KERANA MENGANJURKAN PERTANDINGAN INI.đŸ„łđŸ„łđŸ„ł

Baca lagi

Cara mengatasi bayi menangis di tempat tidur: ✅ Jika anak menangis dalam katil bayi, pujuk dan beri kata-kata semangat atau galakan dgn mengusap perlahan belakang badannya sambil memberikan kata-kata semangat seperti, “Jangan risau, ibu tak tinggal adik.” atau “Shhh, jangan menangis. Kan ayah tengah teman ni.” ✅ meninggalkan mainan kesukaan bayi bersama-samanya di katil bayinya. Cara ini akan dapat membuatkan bayi merasakan yang dia tidak berseorangan di dalam katilnya. Malah, bayi juga akan tidak menangis berpanjangan lagi apabila anda meninggalkannya di katil bayi mereka. ✅ Jangan selalu mendukung dan membawa anak ke bilik anda untuk hentikan tangisan ✅ Jangan tinggalkan anak ketika dia masih segar. cuba untuk tidak terus meninggalkannya sebegitu sahaja ketika si anak masih berjaga. Hal ini akan menyebabkan bayi anda semakin galak menangis dan merengek. Anda boleh menunggu dan menidurkan anak anda sehingga dia betul-betul terlena. Apabila sudah pasti akan hal itu, barulah anda bergerak meninggalkannya perlahan-lahan. ✅ Banyakkan bersabar. Apabila anda berdepan dengan situasi anak yang asyik merengek dan menangis sebab tidak mahu ditinggalkan, anda janganlah terlalu menunjukkan yang anda sebenarnya tengah tertekan atau sedang marah. Cubalah untuk bertenang supaya anda dapat mengawal situasi dengan terkawal. Apabila anda dalam keadaan yang tenang dan terkawal, justeru anak anda akan menjadi okey .

Baca lagi
VIP Member

i) Jika anak menangis dalam katil bayi, pujuk & beri kata kata semangat atau galakan 💞 Pujuk anak anda, usap perlahan belakangnya sambil bagi kata-kata semangat, contohnya "Jangan menangis, ibu kan ada dekat sini teman adik" atau "jangan risau mama tak tinggalkan adik.." ii) Berikan mainan kesukaannya 💞 Anda boleh tinggalkan mainan kesukaan di katilnya supaya dia tidak berasa keseorangan dan tidak menangis bila anda tinggalkannya. iii) Jangan selalu mendukung dan membawa anak ke bilik anda untuk hentikan tangisan 💞 Hal ini kerana, jika anda berbuat demikian, anak anda akan terus nangis sebab dia tahu bahawa anda akan bawa dia ke bilik anda iv) Jangan tinggalkan anak ketika dia masih segar 💞 Anda boleh tidurkan anak anda sehingga betul - betul lena atau tunggu di katil nya.. Dengan cara ini akan dapat mengelakkan anak anda dari terus menangis atau merengek disebabkan anda tinggalkan dia di katilnya. v) Banyakkan bersabar 💞Jika anak anda menangis atau merengek disebabkan anda tinggalkan dia, anda harus bertenang kerana jika anda berada di dalam keadaan bertenang dan terkawal maka anak anda juga akan menjadi tenang juga. Jangan terlalu menunjukkan anda sedang tertekan atau marah kerana itu akan memburukkan lagi keadaan. 💕Good luck ibu-ibu sekalian, Kita ibu yang hebat! Semoga ada rezeki untuk anak saya yg bakal lahir, terima kasih theAsianparentMalaysia & BabyhoodMalaysia ❀

Baca lagi