Bukan salah nenas

Jangan tuduh nenas. Mungkin kebetulan saja, pada hari dia gugur, dia makan nenas. Pada hakikatnya dalam 40% ibu yang gugur, tiada janin pun terbentuk di dalam kantung dari permulaan lagi. Dalam 70% ibu yang gugur, kerosakan benih menyebabkan sindrom & kecacatan teruk sebelum ia gugur. Sumber: FB Dr. Imelda Balchin

26 Balas

Saya percaya dgn fakta ni...sbb masa blm tau diri mengandung sekitar sebulan dua bln mmg nenas lh buah yg Saya mkn byk masa tu, sbb balik bcuti kat kmpg...prg pula kebun hari2 mkn nenas muda dgn nenas tua.Tapi bila sy tau diri pregnant baru Saya tahu rupanya keinginan sy nk mkn nenas tiap2 hari tu berpunca daripada pembawakan sy tgh pregnant.Tapi syukur , tak Ada apa2 pun yg tjadi masa tu.Dulu bulat2 pcaya nenas punca org keguguran...Tapi bila sdri dh melalui nya baru pcya rupanya itu MITOS.

Semua bnda yg org dulu2 larang makan to sebenarnya boleh je.tetapi ikut badan org jugak.ikut ketahanan bdan masing2.ada yh bdan dia memang ok n boleh trima makan tu.ada bdan yg xleh trima n jnis mudah jatuh skit.so,berpada2 je kalau nak makan.try Makan ckit je,kalau ok je n xde skit apa2 boleh la truskan makan.kalau tetiba je sakit lepas makan,mksud Nye memang bdan xtrima makanan tu.

Kakak sy teringin mkn nenas masa kandungan 3 bulan, doc ckp boleh mkn tp berpada2.. tp keesokkan hr nya bleeding, pergi hosp check alhamdulillah, x de apa2 jd dekat baby.. so depends pd tubuh badan org kot.. ada org boleh mkn ada yg x, so skrg dia amek langkah berjaga2 utk x mkn lg.. maybe badan dia yg x tahan.. skrg kndungan dia dah 7bulan.. 😊

mungkin ikut kekuatan tubuh badan si ibu , dan baby . sya masa awal kandungan , selalu mkn nanas , mula2 mmg rasa takut , tapi x tahan nak makan jga.sya baham je mkn nanas smpai dkat 1 biji hbs mkn. tapi yg mmg dah masak. bkn mentah lagi. syukur tiada apa2

Betul tuh! Masa mak saya mengandung siap mengidam nenas muda lagi. Alhamdulillah skrg anak yang dikandung tuh selamat dah pun 29tahun (eh ckap pasal abang sendiri pula) dan saya pun tengah pregnant and suka makan nenas.

5y ago

saya pn sama. xsedar pregnant. sedap beli nanas buat jus lg. 😅 alhamdulillah x ada apa2. kuasa Allah semua.

Masa sy pregnant ank 1st pun mkn nenas hari2 sbb mmg tak perasan pregnant masa tu tp stop bila mula kena alahan teruk..tp baby sihat xad masalah...skg da 1tahun 8bulan..😄😄😄

Penyebab keguguran sebernanya bukanla disebabkan nenaas. Menurut kajian yang saya ad terbaca di satu majalah, jika kita makan 10biji nenas dalam satu masa, baru boleh terjadinya keguguran.

5y ago

Tapi kalau tubuh si ibu tidak kuat. Makan sikit pon boleh gugur kalau nenas muda.

Kwn sya, dia ngidam nenas muda.. jd sepjg dia mngndung 9 bln tu, mmg dia akn mkn nenas.. klau xde dia blh ngis meronta.. kita tgok dia mkn yg rsau

betul sis. sebab sy pernah mengidam nenas. apa apa pendarahan pun xda. kandungan masa tu dah 2 bulan lebih tapi xda apa apa yg berlaku.

Bukan semua nenas ... nenas muda jee ... benda tu turun temurun ... x kan tetiba sekarang x bole caya kot ... 😅😅😅