Beli Barang Baby Awal

Hai . Saya sekarang penghujung 4 bulan nak masuk 5bulan . Boleh x saya beli keperluan baby sikit2 . Rasa takut sbb orangtua2 kata jangan beli awal nanti jdi apa2 , saya pulak pernah gugur sebelum ni .... Tapi , kalau nak beli serentak nanti , beratnya rasa , dan kadang2 baby ada yg keluar 7bulan kesian kalau takready apa pun barang . Boleh x ya ? Masih rasa was2 . Sekarang pun jalan lama sikit dah penat rasa takcukup nafas , nanti perut besar taktahu la

34 Balas

Boleh puan, beli ja start sekarang. Brg baby dan brg berpantang rasa mcm sikit ja perlu, tapi sbnrya klu beli last minute (cth last minute beli waktu 7 bulan mengandung), mmg akan terasa la terpaksa keluar byk bajet 😅 Beli ja puan, tak pyh bg orang luar tahu, even friends & family lain pun x pyh tau pun xpa. Puan dan suami ja yg tau. Mcm sy dlu anak sulung sy rasa tak ada keperluan katil baby. Waktu anak 2nd baru sy sedar tu satu keperluan (utk sy), baby ni kita x rasa tiba2 cpt membesar, tiba2 dh pandai bergolek dan merangkak, bhya letak kt ktil sdiri dan bhya jg klu kita nak berak ke mengemas ke, baby sdiri kat lantai 😅 I mean mgkn awal2 ni blh beli 4 psg baju 0-3m, 4 psg 3-6m, napkins, bedung (pakai napkin pun blh), tuala, diaper baby (nb beli plg sikit, nak beli size S terus pun blh), baby wipes, cotton balls, air filled cotsheet/lapis tukar diaper baby, myk telon, mitten 3psg, stokin 8psg, barut baby 6pcs, thermometer, brg pantang, crib playpen, buai (optional) dll

boleh je, beli lewat pun kalau Allah nak takdirkan jadi apa2, tetap jadi, tak ada kaitan dengan beli awal ke lewat.. saya pun mula beli masa kandungan 4 bulan, 7 bulan beg hospital dah ready lengkap semua barang sebab nurse pesan kena prepare, sekarang dah 8 bulan.. dan masa 6-7 bulan cari barang sikit2 nak lengkapkan tu pun memang dah mengah.. kalau mula mencari awal, ada banyak masa nak survey compare harga, nak kejar promo2 yg ada.. yg penting buat list dulu..

2y ago

ya betul tu..kadang x jangka baby nk kluar awal..kalau sediakan awal2 snng bila suami nk bawakkan nnti ke hospital..if x bt persiapan awal2 nnti suami main letak ja apa yg dia pikir.. dia packing okay semua cukup alhamdulillah .takot x cukup ja 😂🥲

hi awak..boleh je..beli sikit2 sampai nak bersalin nanti..saya buat mcm tu masa pregnant no 3 dulu..12w dah start beli brg..lega sebab bila dh 32w dah settle dah brg2 baby..tak pening dah nak mencari2.sekarang tgh pregnant no4 baru 11w sy dah beli carseat baby..sebab guna yg mycrs tu kan..kene claim cepat.nanti bulan depan start beli baju dan keperluan lain pulak ..kalau tunggu dh 7 8 bulan baru nak beli semua terus agak susah sikit..so kene beli sikit2 tiap bulan..

boleh sgt.. sy pun beli time tu jgk.. xdenye nk mrh.. kalau tkut sgt beli yg penting je dulu.. jgn beli serentak.. duit pun serentak nanti abis.. slow2 beli.. yg penting beli yg utama dulu.. boleh pack2 terus khas utk Labour room.. letak dlm keter.. misi akan pesan nnti masuk 7 bulan.. tp better kite prepare la awal2.. 7 bulan boleh basuh.. Klau last2 minit beli nnti nk check yg kurang tu xsmpat

beli je . saya 23w ni baru start beli. saya pernah gugur jugak . tapi husnudzon dan doa baik2 jelah untuk kita dan kandungan. Insha'Allah dipermudahkan. ada duit beli. andai takde rezeki anak , simpan untuk kedepan 🤗 beli yang boleh tahan lama, kalau boleh pampers jangan beli awal2, beli time dah 7 atau 8 bulan . beli yang cinonet macam sabun , syampoo baju bedung dll dulu

Sis, sila beli saja brg baby awal2 , nnti bnyak nak pakai duit lpas baby lahir. Brg baby bukan murah, sis buat list up brg apa yg sis boleh beli ikut bajet. Saya masuk 4 bulan mmg dh start survey dan beli sikit2 brg baby ,jdi bila dh smpai masa nak melahir,smua dh siap dan tak la kelam kabut sgt masatu.

Boleh je kalau nak beli awal. Senang. Mcm sy last minit baru prepare, mengah rasa dgn memboyotnya 😫 Terkejar-kejar. Kdgkdg barang yg kita nak tu takdala, susah nak dptla. So kalau beli awal, senang. Lps tu sejenis sy, nak compare harga, nak beli yg murah. So dkt situ dah makan masa sbb nak survey dulu.

xpee..blh je bli awal...kdg kita xblh ikut org sgt ..ikut kta hti n kemampuan kita je..mcm sy pun dh start beli sikit2...sbb sy mmg xblh nk jln lma sikit,cpt penat,tmbh lg ada mslh tulang blkg... lgpun brg2 bby tu blh simpan lma slgi xguna xbukak... klau nk beli skali gus smua lg lha penat nk pusing2 jln...

anak first ke? normal sebab kita excited plus risau nanti dah dekat due, baru kalut nak beli barang anak second ni, kalau saya x excited dah 😂 baju pon totally repeat abg dia punya. saya malas nak pergi cari baju adik dia. ni baru basuh baju, barang lain2 xsettle lagi. 6w lagi je ni wkwkwkwkkwkwkwo

Tak pasti sbb sy beli masa 7/8 bulan sbb husband tak bg beli awal. Masatu ok je cuma jln slow & penat sikit. Sy bersalin 9 bln by induce. Selalu ckp dgn baby jgn keluar selagi tak suruh keluar masa cukup bulan dr suruh keluar. Bagus dgr ckp. Boleh je beli sikit-sikit mcm pakaian & pampers.