beli barang baby

hi moms semua nak tanya siapa yang dah start beli barang baby sikit ii? saya da 20w da tahu gender ingat nak beli barang baby sikit ii at least takde rasa modal besar sangat nak beli sekali gus and takut tk larat nanti,tp kakak ipar pula cakap jangan beli dulu tunggu da 7 bulan sebab baby dalam perut ni suka kalau kita menghrap means kalau kita beli awal takut perkara buruk jd hm apa pendapat mommies semua?

9 Balas

maaf sis kalau ayat sy agak kurang menyenangkan tpi jgn lah fikirkan psl prkara buruk blaku tkut jatuh khurafat .. mak mentua sy pun penah ckp jgn kupas kulit mangga start drp bwh tkut anak songsang .. tpi sy x amek port sbb tu smua khurafat & smua tu kje allah buat ape pning kpala nk pkir .. mntak & doa yg baik-baik drp allah .. pasal beli barang baby tu insyaallah klau awk ad rzeki da blh slow slow start beli .. jgn jdi mcm sy thun lepas lgi sbulan nk branak haa mse tu la nk prgi cari itu cari ini duit pulak sedebakk kne kluarkan sbb beli skaligus dtmbah plk dgn badan xlarat asyik nk terkucil 10 mnit skali 😂😂😂

5mo ago

tersangat la tepat tu sis .. sme la mcm sy belah suami sumenye terlebih makan asam garam yg mengarut pun kne ikut tpi sy x ikut smua pun malas haihh

ikut diri sendiri je awak, sbb ni duit kita. saya dulu pun kena juga mcm awak ,tapi saya ignore je, beli juga. mcm awak ckp , kalau beli sikit2x tak nampak la duit keluar sekali gus, tambah da tau gender. kalau beli lambat, nak basuh , simpan semua lagi, penat. mmg org risau awal2x takut ni, tapi inshaAllah takda apa, jaga diri, jaga baby, jgn buat apa2x , sllu berdoa dkt Allah minta Allah jaga .

Pendapat saya, tak perlu ikut orang. You do you😊 First pregnancy saya pun saya start beli barang masa 20 weeks sebab dah tahu gender. By 35 weeks dah complete. Beli awal, boleh kemas awal. Tak perlu serabut bila dah hujung2 trimester nanti. Saya tak suka serabut nak chill2 je. Lagi satu, apa yang kakak ipar awak cakap tu boleh jatuh syirik sekiranya awak Muslim.

5mo ago

setuju.. klau sesuatu x diingini berlaku 35mgu ke atas pn boleh berlaku.. doa bnyk2 berserah pada ALLAH dia maha penentu segalanya

Insyaallah blh ja sis beli sikit2 ... sbb bila dh 28w nurse dan doc akn sruh prepare brg2 bby dgn ibu dlm bag siap2 tkt emergency bslin awl kita xthu ... saya ank slung 28w dh siap brg dlm bag ...

sy x setuju apa ipar sis cakap.. if nk jd ssuatu x diingini 30w keatas pn akan terjadi jgk.. just doa pada ALLAH,dia maha penentu segalanya.. kun fayakun

sya xcya pada scan.. apa pun Allah bg sykur.. jadi stnby je baju prmpuan ke lelaki bole pakai.. sya akan beli nk masuk 7 or 8 bulan

hai sis saya ni baru 15 w tapi start da beli barang sikit2 x da masalah pun beli sikit2 ni ikut kemampuan kita je🤗👍🏻

5mo ago

kan ok la tu lain org lain cara jadi kita ikut cara kita tapi jangan la berlebihan sbb anak nanti cepat besar kalau saya apa yg perlu je

sama la ngn mak mertua sy tak bagi beli brg baby awal2.Kita ni bukan nk habiskan duit anak dia semua haih sabar jela

5mo ago

klau sy mmg sy xkan ikut ckp mentua .. mmg kja kita perabiskab duit suami klau bukan kita sapa lagi kan kita jugak yg korbankan nyawa & badan nk beranak cucu dia tu 😂

Tkpa beli skit2 dlu dh boleh.. tk laa terok nanti nak beli seketoi kan 🤭😊