Beli barangan baby

Hi mommies. Nak tanya, koranb start beli barang baby masa berapa week? Kita 1st mom, excited dah nk beli 🤣 Tapi ada yg kata better beli 7bulan. Tapi i rasa cam tak rushing ke erk ? tak rasa macam banyak ke duit keluar bila beli serentak. #pleasehelp

7 Balas

saya jenis 6-7 bulan mengandung baru beli. tapi masa tu memang dah survey barang apa nak beli dan kumpul duit perbelanjaan siap2. memang terasa banyak barang kena shopping. Ada yang saya beli online dan ada yang saya beli dekat kedai bayi. dah selesai beli, terus basuh semua kain baju bayi tu. kemaskan barang siap2 dan pack untuk beg hospital juga. jadi, settle sekaligus.

3mo ago

Terima kasih share experience awak heheh

Beli je, beli sikit2…xterasa sgt duit keluar..sy Frstmom jgk, sy bru beli breast pad sbb time tu promo singgit 😂 ..brg2 ln semua dh ada dlm troli shopee..tnggu promo,then tinggl byr je..sy pon bru 4bln lebih..klau dh 7bln bru nk start beli, nnti tkut xlarat, nnti mula la ade yg tertinggl..nk basuh nk packing lgi..mcm sis tu ckp, hjung trimster chill2 je xkalut..

3mo ago

tu lah. sekarang pun berjalan cepat mengah kaki sakit. cane lah kalau dah 7bulan hahahah

saya bila dah nampak baby & jantung dia , dalam 7 weeks , saya dah start beli , everymonth , sikit2 , supaya kita x rasa terbeban bila beli sikit , kalau nk tunggu 7 bulan , takot nnti xde saving money , better beli slow2 , skrg sy dah 18 weeks , bila dah tahu jantina lagi excited nak beli , saya pun firstmom after 3y TTC .

3mo ago

ouh i see. i tk beli awal sngt sbb before ni miscarriage 4weeks. so rasa cam takut2. tapi now dah 5month.. nk beli tapi ramai kata better 7month nanti. tapi tu lah.. barang baby bukan murah 😭 Beli sekaligus rasa banyak je nanti hahahahah

Depends sebenarnye. Setiap ibu mesti excited. Tp saya rasa better lepas tahu gender baru start beli. Tp lepas dpt 2-3 kali confirm gender yg sama baru start beli. Kdg2 bila sekali jek check gender, belum tentu betul. So confirmkan betul2, baru beli. Itu pendapat saya lah.

Takde waktu yang specific. It's depends on you. Saya by 32 weeks dah siap semua. Nak chill chill je bila dah hujung trimester.

kita dah 19w belum beli barang baby. tapi boleh dah nak start kumpul sikit2. atas masing2 sebenarnya.

3mo ago

samaaaa hahaha. dalam cart tu penuh barang baby je menunggu masa nak check out 😝 sekarang tengah riki2 baju mommy nak pakai raya ni pulak haha

Takde waktu specific. Saya 1st mom sudah mula kumpul brg baby sikit2. Nanti takla kelamkabut