botol susu

hai mommy2 semua.. ada x tips or cra nk ajar baby guna botol susu. mcm2 cara buat dan banyak botol susu saya guna, tapi baby still nak nenen. bila guna botol baby buat2 muntah. x lama lg nak kerja dah.

16 Balas

Saya dulu sis nenek ajar bagi masa baby betul2 nak menyusu. Kalau mula2 dia tak nak atau buat2 nak muntah, tak pe biar kan dulu. Nanti nangis balik still nak menyusu, okay masa tu bagi perlahan2, sampai baby hisap dengan betul. Masa tu baby dah lapar, so nak tak nak memang dia hisap juga. Mula2 memang kesian juga nampak baby terpaksa menyusu botol, tapi fikir balik dah nak kerja. Lagi susah kalau dah start kerja baru nak ajar baby guna susu botol. Good luck sis 🙂

Baby memang banyak akal lagi lagi kalau dia tahu mak dia ada sebelah tapi sibuk nak toyoh botol kat mulut dia . Memang dia tak nak . Kalau dia hisap pun nanti dia biar je susu tu mengalir kat pipi dia . Kita yang geram , rasa nak gigit je , punya lah kita berusaha pump dia luah je susu tu . Budak pandai . Bila mak dia tak de elok je minum susu dengan tok ma dia

Sy dulu pon dlm situasi mcmni sis...semua jenis botol susu daya ada.. Dr mahal cmpai ke murah.. Kalau nak ajar ank minum guna botol, suruh org lain yg bg kan. Jgn mami sndri yg bg... Sy ajar mcm ni. Tak cmpai 3hari pon.. Terus pndai minum pakai botol 😂pdhal sebelum tu punya lah struggle nak aja dia minum susu guna botol...geram jeee

Dekat rumah still ajar mnm guna botol selang seli....3minggu sblm start keje blh ajar ank tinggal kat pengasuh.....jgn tggu didalam rumah pengasuh or dok luar...sbb baby peka pada bau badan ibu nyer...nti dia xnk isap botol.....hantar dan balik.....nmpk kejam tp tu cara yg sy buat pada 2org ank...tu pun tunjuk ajar kwn2.....

boleh nak bg bby menyusu tp u kene ada jauh sbb de bau bdn u.... mula2 mmg susah... lama2 ok..hati kene kuat... kene ajar juga... bile husbd/mak/pengasuh bg susu tu u kene ada jauh... lepas tu try tinggalkan bby sejam dgn pengasuh... tingkatkan masa ...then 2 jam... tgk dr jauh..semoga dipermudahkan... i dulu cm tu la

blh try botol susu pigeon,,ank sy dr baby smpai sthn 4bln isap susu badan terus sbb sy suri rumah...tp ble dy dh ad gigi dy suka menggigit sy terpksa ajar dy minum susu botol...byk botol sy try bg dy tp dy xnk smpai la sy try botol pigeon bru dy minum btl2...

4y ago

sy nak tny botol pigeon warna putih n kuning oren2 ad beza ke??

anak saya mule2 pun mcm tu. . mcm2 botol dah beli. . last2 beli botol yang puting dye besar mcm nenen kite tu baru dye nak. . mak saya cakap baby memang mcm tu, kite nak kne ikut apa yang sesuai dngn dye. sma mcm susu jgk

Samala anak kite pun camtu.. sampai fikir nak benti keje sebab dia tanak botol susu.. pastu trpaksa bagi puting sebab nak bagi dia biasa ngan getah dlm mulut.. lama2 ok dia nak botol tp tommee tippee je yg dia nak

takpe sis. slow2 ajar. macam anak saya memang dye tolak dye kunyah puting botol tu. tapi lepas seminggu dye ok dah. jangan risau nanti bila dye lapar dye terpaksa minum guna botol.

Hi sis, di sini ada beberapa panduan untuk isu ini. Semoga berguna! https://my.theasianparent.com/tips-bantu-bayi-pegang-botol-susu