Hi mommies

Dilema. Jahat ke saya sbb taknak berpantang di rumah mak sendiri sbb keadaan rumah yang sempit dan tak selesa. Saya risau kalau saya berpantang di rumah mak . Akan ada adik/mak ayah tidur di luar sbb kekurangan bilik. Saya nk berpantang di rumah sndiri walaupun rumah saya biasa je. Dan ajak mak dtg sekali. Tapi mak ajak berpantang dirumah dia. Saya risau kalau dia tersinggung saya nak berpantang di rumah sendiri. 🥲

20 Balas

takda jahatnya la cuma kena explain bebaik ja insyaAllah mak kita akan faham. bagitau je dah plan nak berpantang sendiri kat rumah. nak berdikari taknak susahkan family. mak ayah atau adik beradik nak tengok datang ja bila bila masa. macam saya bagitau taknak pantang kat kampung sebab taknak susahkan mak & adik beradik. lagi pula suami kerja kalau pantang kat kampung nanti apa apa hal pasal saya & anak dia nak kena berulang jauh pula. kang nak kena ambil cuti bagai. pantang rumah sendiri apa apa urusan suami boleh uruskan dengan lebih mudah. alhamdulillah mak faham even awalnya dia ajak pantang kat kampung. bagi sebab yang munasabah dorang mesti ok ja.

sis, mak awak jenis yg mudah terasa ke atau awk yg overthinking? kalau sy bagitahu je nak berpantang rumah sendiri. buat la alasan senang takyah nk angkut brg, rasa bebas kat rumah sendiri, nak bf baby pon tak malu nk selak baju ke apa. sy 19w skrg pon dah cakap awal2 kat husben nak berpantang dgn dia je. lauk pantang tu tapau je kat luar kalau dia tak larat nak masak utk sy, sy tgk bukan jauh beza pon dgn yg biasa kt makan.

1y ago

Saya pun tk pasti sis.. mungkin saya overthinkingg 😅 tp risau sbb ni cucu pertama mereka.

Samalah mcm saya sis. Mak sy merajuk sy xnk pantang dekat rumah sana. Dah bersalin ni pun masih takut2 nak balik sana. Masalahnya rumah sana byk sgt kucing, kdg tu kucing kencing dlm rumah pun semua biarkan je sampai kering. Sy byk kali panggil org dtg kemas & cuci rumah tp mcm tu jugak. Bila sy tegur rumah berbau, mak ckp mana ada bau. Ok je. Risau nak bwk anak balik sbb baby ada alahan 🥲🥲

xde mslh pun sis .. tu utk keselesaan awak .. tp bincang la elok² dgn mak .. kata nnt kesian kt mak ayah terpaksa tido kt luar sbb bilik xckup .. klu mak tinggal dgn sya sekurang-kurangnya sya selesa, mak pun akan selesa .. try pujuk .. mak bkn xnak tp yelahh sbb masih bersuami .. so mak pun ada tanggungjawab dgn ayah awak .. tp xsalah berbincang elok² .. in shaa Allah mak awk akan fhm

sy pulak terbalik.. mak mertua yg nk sgt jaga dlm berpantang.. mak sy bidan bersalin kat kg. dia x kisah ikut sy mana2 nk berpantang tp bukn kat rmh sy sendiri sbb suami bekerja sy tggal sorg nnti.. ikutla mana2 mak sy ckp jnji s x tggal sorg mse berpantang.. yela smggu bolehla suami teman kat rmh sndiri lepastu kena masuk keje balik.. mak sy di jb.. mertua di perak.. so berpantangla di perak.

1y ago

Yeke sis. Mak mertua saya okey je. Dia tak kisah mana mana.

takpe mana2 pun sis. sbb mommy kena jaga mental health lepas dh bersalin nti. so ikut keselesaan masing2. sy berpantang rumah mak sendiri sbb suami xreti sgt sbb 1st baby kan. rumah mertua pulak sbb ramai ipar duai, so segan lah sikit. tapi still byk suami yg uruskan selama berpantang. pape pun, yg penting, berkomunikasi. jgn assume, ckp je elok2, mungkin mak sis pun okay je.

X jahat pun. Kalau sy pun lagi selesa pantang rumah sendiri dari rumah mak sy sbb masa anak first dulu dah merasa pantang rumah mak. Sy jd stress sangat. Jd exhausted, x cukup rehat. Rasa sangat2 terganggu. Yg kedua ni dah bincang dgn husband nak pantang rumah sendiri pulak. Husband pun setuju. Walaupun mak dok suruh pantang rumah dia jugak nanti.

1y ago

Saya anak pertama ☹️

tak jahat. kita nk berpantang kena selesa dan tenang. tak boleh stress dan beremosi. biasala org tua, lg selesa ddk rmh sendiri sbb tu dia ajak ddk rmh dia. awak bincang je elok². ada ma mudah merajuk mcm mak mertua sy. haha. skrg tgh pantang rmh mertua, selesa je tapi stress& emo kuat sgt. next ank InsyaAllah nk pantang rmh sendiri.

anak first sy pantang rmh mertua, ank sec sy pantang rmh mak sy, ank no 3 sy pantang sndiri je... 😅 adil kan? cm biasa lh klau pantang rmh lain mmg x leh ikut kepala sndiri... klau rmh mertua ramai org adik bradik ipar duai, rmh mak sndiri plk mak busy ada kerja... x ke sama sy pantang kt rmh sndiri je ? 😅

1y ago

Betul sis saya pun fikir nak adil. Mak dan mertua gilir2 jaga saya di rumah sndiri 😅 kalau mereka tk kisah.

Tak jahat pun sy pun pantang dkt rumh sdri ats permintaan suami n mak sy kata ok,klau ad ppe call je mak,mcm sy suami sy yg akn jga sy berpntng spjang 15 hri lps dri tu sy pntng sdri,klau ikotkn sy pun tk selesa pntng dkt rumh mak ats bnyk sbb juga sy tknk berptng di rumh mak

1y ago

Ya sbb ini salah satu permintaan suami juga.