Berpantang dirumah mak sendiri

Ada x yang berpantang dengan mak sendiri pon boleh stress..makn hati..sedih😭rsa cm nk meroyan je..hmm..

24 Balas

saya berpantang dgn ibu mertua utk anak pertama mmg bahagia alhamdulillah, dia mmg menjaga saya dan baby dgn cara riang dan baik..anak kedua saya pregy dan berpantang dgn ibu sendiri...mmg stress sebalilnye ibu sendiri ikut cara jaga ibu mertuanye dan banyak saya berpengalaman dgn stylenye yg tdk saya ikuti..barangkali bercanggah dan menyakiti perasaan bersama..rindu lbh pada ibu mertua..ibu mertua saya dari negara lain..still sebaik saya preggy dan sdg berpantang dia sering call dan guide saya utk menjaga anak saya dan menunjukkan kasihnye..saya hargai. Ibu sendiri tolong saya utk basuh kain dan menyidai serta melipat..saya tak salahkannye sbb dia dah sgt berumur dan tak larat utk menjaga pantang kami..tp apa yg menyedihkan cara pemikiran kami tak sama dan mulutnye sering mencabar kesabaran..dan kdg saya terlepas sabar sbb stress dan kdg saya rasa kesal juga kerana kehilangan sabar berdebat..saya harap sgt utk tidak menganggu ketenteramannye dan diri saya..tp kdg dia tak jugak bagi saya pergi.. Saya pun menunggu peluang jika ada rezeki rumah sendiri lbh baik kan utk menjaga silatulrahim dgn keluarga sendiri..saya tak salahkan mereka tp jika dah kahwin lbh bagus uruskan sendiri dan itulah self respect to silatulrahim dan less berdebat..bila dah kahwin wanita perlu ada rumah sendiri tak kisah rental..sbb cara zaman skrg lain dgn pemikiran zaman dahulu..kita tak blh salahkan mereka cuma cara kita sgt lain

1y ago

Berpantang sendiri saya practice dan percaya gini, jika suka cuba jika tak ikut cara sendiri.. 1) makan makanan seimbang on time walaupun simple asalkan sihat 2) mandi jgn terlalu lama sehari sekali cukup 3) cuba berbengkung utk rawat perut dan pinggang, pakai stokin, berurut minimum 3 hari, 44 hari itu cuba jgn lasak utk buat kerja rumah biar cukup rehat dan tidur ikut cara bayi. Pastikan minum banyak air. Luangkan masa dgn bayi utk memahaminye. Mmg penat cuba jgn benarkan visitor kunjung sehingga bayi cukup bulan supaya ibu dan anak sesuaikan diri dan cukup rehat. Pemakaman blh makan semua asalkan tak pedas😂😁, tak oanas dam tak sejuk dan tak berangin. Buat excersize postnatal. Fokus itk sembuhkan luka secepat mgkn. Dan jaga emosi..👍

Sy anak 1st pantang dgn mak sendiri. OK je. Tp mak dh xlarat Sgt nk tlg2 bnyk benda.. Bila pantang anak no2 twin. Pantang dgn mil.. Allah stresss gilaa mkn lauk ikan bilis je hari2.. Sayur apa semua xda. Sampai susu bdn kering. Ckp dgn suami pon x function.. Mlm nk kna bgn buat susu anak, jaga anak.. Xda siapa pon nk tlg. Pdhal dlm rumah ramai je org.. Masa tu first pkp.. Tgh dlm pantang punya geram sy drive sorg2 pergi tenang kan diri.. Nak mengadu xda kwn, nk cerita kt mak tkut dia risau... 😭 😭 Semua benda sy buat sendiri. Dh lah czer.. Sbln je sy pantang rumh mil.. Xlalu dh nk hadap.. Dgn cara dieorg jnis pilih kasih.. Buat sy lg mkn hati..

1y ago

saya pula makan sehari sekali je , saya stress dengan nak susukan anak lagi , anak pula tak pandai lekap + nipple pun luka tambah lagi stress , anak nangis tak kenyang minum susu saya , so saya decide nak campur fm , dh bagi fm eh memacam pula cakapnya nnti anak cepat sakitla tak bagi susu badan itu ini , orang tk faham apa kita rasa senang la cakap kan tapi yg hadapnya kita 🥲

anak pertama dan kedua berpantang rumah mak sendiri. dilayan macam puteri raja🤩. anak mak uruskan, makanan abah masakkan dan bakarkan tungku, air mandi dan luka jahitan suami uruskan. anak ketiga mak mertua datang rumah nak cuba jaga. baru satu hari saya dah demam menggigil sebab tak serasi dengan makanannya. pagi makan nasi lemak dan air teh o. tengahari makan nasi sejuk, masak lemak pucuk manis, ikan tongkol goreng, ulam kobis dan air teh o. malam dia panaskan lauk tengahari je. tengah malam saya demam menggigil satu badan. esoknya mak saya datang rumah bawa balik ke rumahnya.

1y ago

sya pon org jawa jugk..xde laa smpi boleh minum air teh o mse berpntng..tu yg blh jdi bentan klau ikutkn je..

alhamdulilah saya pun berpantang dekat rumah mak saya sendri.. sya tak makan Hati dgn mak sendri.. tapi makan hati and stress sgt2 dgn suami.. sebab tak faham situasi kita.. biase laa anak first kot.. anak saya time2 malam asyik menangis je.. yg dia tahu marah saya. sbb dia takut tgok baby asyik menangis je..😌bila anak nangis selalu bagi tekanan dekat saya.. nasib laa saya jenis yg kuat demi anak...kalau ikutkan saya pun boleh meroyan masa dalam pantang... better puan pantang di rumah sendri.. atau kalau berkemampuan ambil cl.. semoga dipermudahkan urusan sis

1y ago

Ye sis suami saya pun mcm tu jugak.. saya tak tertekan dgn anak nangis saya faham baby nangis tp suami bagi tekanan bila anak start nangis saya yg dimarahnya.. hongokk betul.. sendiri tamau jaga lagi byk bunyi

saya! saya tak boleh berpantang bersama mak sendiri. sebab sy tak tahan dengan petua mengarut mak. suruh makan itu ini. saya ni ikut nasihat Dr. contoh mak tak bagi minum air kosong banyak, suruh minum air mengarut, mak sy pun tak pandai jaga baby. last2 sy juga yg buat semua. dan mak kuat membebel kalau tak ikut apa dia suruh. pernah dia tak sediakan makanan sampai sy masuk angin muntah2. jadi sy stay seminggu je, kalau lama mau gila sy. 😂 lepastu ajak suami ambik dan duduk sendiri baru tenang. bersalin anak ke 2 duduk sendiri lagi aman dan mudah.

1y ago

sama laa...kadang2 mengarut ape tah...mcm anak saya kne jaundis..sya percaya kalau nk turun kn jaundis anak minum air susu kmbing...sya buat berkesan...tiba mak saya cakp jgn minum..anak boleh pans..otak saya ni mcm nk pecah..ckp yg bukan2 je..

kalau sy lebih senang berpantang dirumah sendiri. tp bukan semua dpt rasa duduk rumah sendiri. anak pertama tinggal dgn mertua,ok juga la. tp sy tetap mandikan bayi sendiri sebab hari ke dua lepas bersalin kena warded 4 hari sebab anak jaundis. anak ke 2 berpantang dirumah sendiri,lain lg pengalaman. tp memang ada beza la. lebih selesa,sebab husband pun dah pandai masak makanan pantang dan jaga anak sulung sementara sy ke klinik cek kuning. in shaa Allah yg ke 3 pun akan berpantang sendiri juga

1y ago

sama ngn sye dok jauh...btl tu...lgi2 klau adik beradik mak saya dtg melawat ada je nk kondem....nnti londeh sana sni..blum tua dh sakit2..stress nyaa tgk mlt org cmtu..dh laa tgh berpntg..x hormt org lngsung..org x thu keadaan kte mcm mna..mmg btl org tua kata kne pntg btl2..kalau x nnti ada effect mse hari tua..macm sis ckp la kte kekal siht untk jga anak2..

sy pernah berpantang rumah mak sendiri..kipas xleh bukak kuat,panas berpeluh2 hari siang..kemaluan sy jadi naik ruam sbb sentiasa berpeluh..air xleh minum byk..baby xkenyang,kena suap susu formula selalu..aih mcm2 lagi lah..tp makan sedap la sbb mak yg masak kan..kali ni sy nak berpantang dgn suami je, dah siap2 bagi menu makanan n cara masak dan hire cl utk urut2 je selama 5hari..sy tawakkal kali ni,harap2 suami boleh handle..

1y ago

sbb tu ramai sembelit teruk kalau ikot pantang dulu2. sbb xboleh minum air bnyak. pdahal time tula kna minum air bnyak ntuk proses pemulihan. lgpon air dlm bdn dah kena bahagi 2. 1 ntuk sistem pncernaan, kdua untuk proses penghasilan susu.

Saya sis. Tapi, saya memang makan hati bila tinggal lama2 dengan mak sendiri. Tapi, demi anak yang baru lahir masa tu, saya kuatkan diri. Kalau ikut betul, boleh meroyan saya bila ingat balik. Last2, mana yang buat saya sakit hati, saya ignore buat x tahu. Daripada sakit kan hati saya, buat sesuatu yang boleh buat sis xda masa langsung untuk pikir apa yang buat sis stress dan makan hati. Semoga sis kuat.

sy pantang umah mak sy sendiri..atas individu masing-masing kut.. sesetengah je mcm tu..sy.. alhamdulillah mak sy ok je..jaga sy ngan rapi..cuci luka..jaga bby..mkn minum sy.. alhamdulillah..xda mslh..sy xda stres ngan dia..lau ngan mak mertua ni xpernh lg... pantang keguguran tu ada la..xsama ngan mak kita jagaan dia..kata kita ni ngada2..mak kita xpa..xbg buat pa2.. pantang betul2..

EDD 8/12 ni anak first, mil awal2 dah bagitau dia taknak jaga saya pantang😒 dari duduk satu umah ngn mil kat terengganu terus saya mintak pindah balik johor umah mak saya. Banyak pahit dari manis duduk ngan mak mertua ni😢 saya terus cakap ngn husb nak balik umah mak sendiri, selesa sikit umah luas tak ramai orang, harap2 okay la pantang ngn mak sendiri.

1y ago

sama2😉