Berpantang

Saya nak tanya, better berpantang rumah mertua atau sendiri , mak saya dh tkde, saya okay je nak berpantang dkt rumah mertua cuma kadang rasa tk selesa sbb adik beradik suami semua lelaki 🥹 and mak mertua tak bekerja tapi kaki jalan risau kalau saya kena uruskan semua sendiri 🥲

17 Balas

saya prefer berpantang sendiri, tapi suami kena tau nk uruskan itu ini. Saya rehat di rumah mertua 2 minggu pertama , suami sempat belajar dgn maknya mandikan bayi... lepas tu boleh buat sendiri dgn pertolongan sy juga . untuk memasak, just masak simple je. singgang, sup, goreng, bubur. urusan rumah semua suami buatkan. kita bantu lipat kain. dah kuat sikit, boleh la memasak... basuh n ampai baju tak blh lg sbb kerja berat tak sesuai sy czer. mana perkakas dapur yg berat, sy minta suami siapkan keluar tenggek kat atas dapur, senang sy nak masak. Selesa dan tak stress di rumah sendiri. kat rumah mertua, nk jaga aurat lg, mak nk jaga adik OKU, nak kongsi bilik air, kita bagi lah mak mertua rehat nak kelas online, nak kelas ngaji... masak pun ikut selera kita, takkan nak minta tlg dia ikut selera kita kan... Lg pun kat rumah mertua ramai orang. Saya prefer tenang di rumah sendiri.. 😊 suami pun nampak lebih h tenang di rumah sendiri

2y ago

👍👍👍

ikut keselesaan sis sendiri 🤗 kalau saya , buat sementara better ada yang menjaga walaupun bukan hari² di rumah mertua . atleast ada. kalaau saya, makanan masa saya pantang keguguran haritu, memang dihantar ke bilik 😂 sesekali je saya kata takyah bila adik beradik suami tak ada, saya makan kat dapur. nanti saya mungkin akan beranak kat kampung suami, pantang ? ofcos rumah mertua untuk seminggu dua untuk jaga hati. adik beradik suami saya, semua lelaki jugak. nanti Insha'Allah sambung berpantang rumah mak pulak . sebab tak nak lama dirumah mertua walaupun layanan mertua baik . saya segan . kalau sis nak ambik orang untuk jaga time pantang pun boleh, cuma cari area sis. ada saya tengok kat fb yang buat masakan menu pantang, mandikan baby, urut baby dan ibu. cuma mahal lah, kalau saya, saya tak mampu . sebab tu hanya harap mertua dan mak saya je 🤗

2y ago

Hahaha samalh sis saya bru thu ada service CL, betull kalau ambik cl dapat rehat sepenuhnya, bukan nk ckp pantang rumah mertua tk bagus tp ada baik dn buruknya la

Better berpantang rumah sendiri la awak. Masa nie kita nk rehat saja x nk fikir apa2 dah. Masa nie fikir kita cukup makan, baby cukup susu, baby cukup tido, kita cukup tido. Masa nie juga badan kita nk kembali pulih seperti biasa. Tu belum awak ada masalah sembelit lepas bersalin, maunye berjam2 dlm toilet nnt 😁 hehehe yg nie sy yg alami. Masa nie juga x perlu x nk pakai bra sbb baby akan kerap menyusu. Dgn sakit berjahit x hilang lg, kalau 1st time mom berkemungkinan nipple akan crack, nk pam susu lg. Mmg akan buat semua dlm bilik tp lg selesa awak boleh je buat semua nie kt mana2 tanpa fikir siapa2. Mcm komen sebelum nie boleh je ambik CL 1 minggu. Untuk ambik ilmu yg penting2. Insha Allah x de apa la masa berpantang nie, yg penting awak cukup makan dan cukup rehat. Dlm 2 minggu nnt awak da dpt tenaga mcm sebelum2 nie.

2y ago

betull, setuju sgt, mmg nk berpantang sendiri tp suami suruh pantang dkt rumah mertua, saya risau kalau berpantang dkt rumah mertua semua benda saya kena settlekn sendiri, sbb mertua tk sabar nk org lawat cucu je bukan nk jaga sgt, and mertua awal2 ckp dia tknk jaga cucu if saya kerja nanti 😭

saya pun inshaAllah bakal bersalin anak first september nanti. saya dgn husband plan nak pantang rumah sendiri je ambil CL yang stay-in atau pun datang daily pukul 8pg-5ptg. mak saya kat kampung tgh tggu tarikh nak operation tutup lubang kat jantung, mak mertua pulak kena ulang alik dialisis 3x seminggu. kena menabung la dari awal nak hire CL. harap semua urusan lepas bersalin dipermudahkan.

2y ago

Allahuma aminn sis, semoga mak sis cepat sembuh dan dipermudahkan segala urusan ya ❤️, saya pun ada terfikir nak ambik cl , tp mertua duk bising suruh pantang dkt rumah dia, and saya dh tkde mak ayah susah utk menolak 🥲

berpantang sendiri better rasanya. mak sndri tk sama mcm mak org lain. dlu sy prnh pntg bbrp hr je dgan mil. rumah panas 1 hal, nak jaga aurat lg dgan adik ipar. mil pula buat kuih, ptg2 dok mesin kelapa, anak dh la bru brp hr. last2 mak amik bawa blk kg pantang kt sana. yelah, sblm kejadian boleh la ckp nk tlg jaga la apa smua. hakikatnya, kita yg serabut 😅

2y ago

betul sis, itu yang saya risau, saya risau bila ramai sgt nanti saya stress tk cukup rehat and bf anak 🥲

sama la Sya pom due bulan 8 takutnye nk berpatang rmh mertua,ahli keluarga pom rmai laki,,yelah bkn ape tkot xterjaga mna mkan mnum Sya dgn keadaan bru lps brsalin,mak ayah Sya ad lagi tpi nya suami plak kje dkat dgn kwsan kg metua jdi terpaksa jugak Sya🥲nak tak nak kne pasrah lah Sya ,anak fist plak tu 😌😌

2y ago

Allah, kesian awak sis, semoga diberi kekuatan dan kesabaran nanti time berpantang ya, saya dh tkde mak ayah tp fikir 2,3 kali jugk nak berpantang rumah sendiri atau rumah mertua sbb mertua cuma lebih nk saudara mara and kwn2 dtg lawat cucu je bukan jaga sepenuhnya, mertua saya suri rumah tp kaki jalan, ni sebelum due pun dia blh ajak saya dgn husband pergi holiday tgh2 sarat 🫠

Kalau anak first, maybe sis boleh berpantang rumah mertua. Ambil ilmu org kata. Anak kedua and seterusnya sis boleh je berpantang sendiri. Macam biras saya pun macam tu. Anak first sekadar ambil pengalaman.

2y ago

betull, cuma mak mertua saya pun tk brpe pandai dlm handle pantang, mk mertua kuat berjalan sbb tu saya ckp saya kena buat semua sendiri 🥲

kalau tak selesa berpantang dgn mertua awak boleh hire confinement ladies boleh jaga awak dan anak sepanjang berpantang atau ikut hari pakej yang awak mampu

2y ago

betull, adik2 husband semua lelaki tiap kali balik mmg keluar lepak sana sini, itu pun satu hal risau dgn virus skrg

kalau mommy rasa x selesa, elakkan. pantang kat rumah sendiri. boleh hired confinement lady. ade pakej stay in or stay back. mommy nak amek 44days pon boleh kalau ade bajet lebih.

2y ago

Saya msih dlm perbincangan dgn suami, if mk mertua betul nak jaga cucu perfect saya tk kisah tp jgn abaikan mean just nk jaga bila perlu je then bila baby merangam apa semua taknk jaga buat tk thu and endahkan je buat2 tk dgr 😅

kalau mak mertua jenis kaki jalan better bpantang sendiri sis sbb bila mertua jln sis sendiri juga yg urus baby.

2y ago

Aah betul sis, saya risau kalau pantang nanti mertua blh tinggal mcm tu ja, sbb awal2 mertua saya ckp dia tknk jaga cucu, mertua cuma exsited nak org dtg lawat cucu je and selebihnya saya yg jaga 😭