Berpantang

Nak tanya sikit.. Kalau korang first pantang kat mne.. Umah mak mertua or umah mak sendiri.. Saya mmg xde mslh dgn mak mertua.. Tp sy segan.. Tkot nty nk suruh2 pape.. Xselesa.. Saya kalau boleh nk berpantang umah mak sendiri.. Tapi suami berkeras nak suh berpantang umah dia.. Mcm mne ek.. Lgipon tmpt sy pilih berpantang ni ade fmly2 sebelah dia yg berdekatan.. Kalau sy berpantang kat sblah sana..mak sy xde saudara mara.. N mak sy xboleh nk pergi ke tmpt sana.. Klo ikut sy.. Mmg sy lebih suka berpantang dgn mak sendiri.. Sbb kita dgn mak dah terbiasa.. ?

171 Balas

Sye lebih selesa umah mak mertua.. umah mak ada adk2 lelaki.. smue tido kt ruang tamu, time pantang ank sulung dlu mmg slalu trselak nenen lpas susukan bby.. pastu tido xpasan.. skrg dah alert ckit psal aurat nih, so sye pilih duk ngn mertua.. suami sye ank sulung, ada adk pmpuan sorg je blaja kt Sabah.. so umah tuh ada mak n ayh mertua je.. ayh mertua pun blek krje lewat mlm, blek terus tido.. xde msalah kot.. lgpun umah mak sndri kotor, bela kucing, adk2 smue isap rokok n ada haiwan perosak.. mak sndri xpnah ckp nk jge cucu pun.. sye ada ank2 umo 7,5&3tahun.. yg kcik masih pkai pmpes.. mak sye xlalu nk cuci berak, dia kta nk muntah bau berak budak.. xlalu ktanya.. layanan mak sndri ngn mak mertua pd ank2 pun sye amek kira.. sye ok je mne2, tp kebersihan n keselamatan ank2 sye mmg xbole kompromi.. sye nk yg ikhlas layan n jge ank sye.. soal mkn pkai tido kencing berak dorg pun sye kne pk gk.. so sye rsa umah mak mertua pilihan yg trbaik wt mse nih.. due bulan 11 nnti.. ank no 4.. hrap smue ok.. ☺️☺️💖

sy dua2 tmpt da mrase brpntg . dua2 xslesa pon . sbb mak sy kerja . ad adk2 tu pon xbole arp . sy plak yg kne jaga dorg bkn dorg jaga sy . mak xd mse pon nk jaga sy sgt time pntg . belah mertua plak ad 2mak mertua tpi sorg tu kerja . ptg kul 4bru balik kerja . sorg lg tokey kuih jdi dy sibuk buat kuih kdg xsempt nk msk mknn pon tok sy sarapn . trpkse la kul 2 3ptg bru mkn . menetek ank plak . serupe mcm pntg sndri sis . skrg ngndg ank ke 3 tekad kata kt suami sy xnk pntg dh mne2 rumah mak . pntg umh sndri je . bia la susa sbb tau mmg xd yg jaga . ni ad yg jaga pon mcm xbole jaga buat ap sy nk brpntg lg umh org . lg aurat lg nk jaga bila pntg umh mak mertua . sy da sanggop sis . sy nekad pntg sndri lg bgos . klau suami xphm sy cube phm kn dgn perli2 dy . sbb dy nmpk bnd tu . da 2kali pntg dgn org . nk brharp dgn org mmg xbole . xkn nk ckp lg an bnd jelas . sndri fikir la .

Sy pun confuse nak berpantang dkt rumah mak atau mak mertua, sbb mak sy masih bekerja (pegawai gov) siang hari xde sape boleh jaga sy sbb mak sy petang baru balik, office hour kan.., lepas tu mak mertua plak kerja smpai tghr je (cikgu) so ada mak mertua boleh tlg jagakan.. tp masalahnya adik ipar sy pun mengandung beza sebulan je dari sy, dah tentunya dia berpantang dkt rumah mak sdiri.. sy macam kesian pulak dkt mak mertua nak kena jaga dua org berpantang.. tp actually jauh di sudut hati sy lagi selesa berpantang dkt rumah mak sdiri je sbb tak stress.. bukan apa, family mertua semua baik2, cuma kita yg rasa tak selesa nak suruh2 mak mertua kan...akhir skali sy decide berpantang dkt rumah mak sdiri and ambil confinement lady utk 2 minggu..

Sy first beby jgk bln 9 nty.. pantang rumah mentua d tganu..Alhamdulillah mentua sy mmg baik,dia taw apa sy xska dan apa sy ska..kdag² blik skali skala pon xbg bt pape,tgk jer kt dapur tu..kdag² segan jgk tp nk bt cmner..sy diam jer lha..teman dia kt dapur smbil sembang² jer.. adik² ipar pon baik,xyah sruh pape dorg mmg dah pndai bt keje rumah..kite plak segan pg² bgun rumah dah termop,mknan dah siap,baju dah bsuh,bersidai..kita plak jd segan nk ddok lme².. Mil yg nk sgt pantang kt sne,memandagkn nih cucu ptama dia.. lgpon sy dr lahir mmg dah xde mak dah.. 😊 mgkin sbb tu Allah kurniakan sy mak mentua dn pak mentua yg sgt baik 😊love both of them ❤❤

Alhamdulillah, saya prgnt anak 1st..syukur sangat2 dapat persetujuan bsalin & berpantang dekat dengan fmly sendiri.. Lagi selesa dengan ibu & fmly kita sendiri, lagipun memang ibu yang nak jaga sangat2 sebab cucu pertama, & syukur sangat2 ibu mertua,ayh mertua, ipar smua ok..pada mulanya memang suami agak susah nak izin kan,tapi disebabkan memang sy pun sekarang duduk dengan mertua, so suami kata tak apalah bersalin & bpantang umh fmly sy..so sebulan sbelum bsalin suami,hantar balik rumah ibu sy di Klang..sekarang menunggu nak bersalin, In shaa Allah pada 17/8 sy dah masuk wad.. Doa2kan semuanya berjalan lancar & kedua2nya selamat..

Sy pilih utk pantang sendiri..skrg tgh berpantang lar ni..bru 14 hari..hehe..anak sulung dulu pun pantang sendiri..jaga hati dua2 pihak..jaga hati suami jugak..sbb xnak suami penat kena pi kerja ka..or klau pantang jauh, dia kena tinggal sorang..suami x dpt cuti lama2.. anak sulung pun baru 1th6bln..jln pun x stabil lg..hehe..suami yg byk bantu..bincang baik2 dgn suami..kuatkan diri..dan selalu positif..in sha allah..Allah ada dgn kita..dlm masa yg sama dpt mengajar kita dlm bina keluarga..kuat utk keluarga..sbb sy slalu bayangkan, kalau dah xda sapa nnt ttap kena buat semua sndiri..hehe..

4y ago

Hehehe..btl tu..sbb tu kene positif..ingat Allah selalu bg yg islam..rajinkan bkak zikir & surah..sy mase anak sulung pun xkuat mental sgt sbb anak warded nicu..tp Allah & suami sbgai kkuatan..lg2 anak dkt nicu..lg kuatkan mental & fizikal sbb kena ulang alik ke hosp..tp blh awak..in sha blh ..

sy lak rasa nak brpntang umh sendiri, dn brpantng sndiri😐,suami nak mntak mak mntua dtng tmankn kat umh kami, tp sy tak nak menyusahkan sbb mak mntua kurng sihat tmbah2 dia pn ada cucu lain nk kena jaga. mak sy lak sibuk brniaga keluar pg balik petng. kat umh lak tak ada orng... last2 buat kputusan brpntng sndiri je la, harap2 diri ini kuat tuk urus sndiri😥 kdng2 takut juga, sbb anak first tak tahu apa y nak kena buat😢...suami lak jenis tak pndai nk urus diri, sbb dh trbiasa trhidang, dapur lngsung tak masuk. nnti sape y nak sediakn mkanan pntng sy 😭. stress lak klau duk fkr2 bnda ni...

4y ago

Sis , sy bru je hbes pantang bulan lepas anak pertama,sy pantang sndri,suami dpt cuti smggu je,mak sy dh xde..adk beradik lak dua je ,sy anak bgsu,,so mmg gamble je pantang sndri 😅tnye kwn kwn yg ade pglaman,mak mertua nk jge tp suh pantang umah die, sy xnak sbb sne xde transport jauh dr bndr klinik pon hrp klinik desa 😂in caseade pape mmg sush n jauh dgn suami,mmg ade yg kcik hti tp baik pkir emosi sndri , tu pon sy hampir meroyan sbb mak mertua n ipar ade dtg nak dibagi ye air masak laa kt bby,nk picit puting bby laa , nsblaaa sy buat kputusan pantang sndri klo x sy rse mmg sy stress😂 tp kena suami tlong jg sis sbb sis xkuat lg, klo dh 2 mgu tu blh laaa buat keje ringan2.

Sy di johor . Mak jauh. Kedah. Mertua dekat ja 10mnit. Tp suami fham sy xkan selesa dgn mertua. Jd dia ambik risiko jga sy. Mcm2 hal jd.😅 Yela 1st time. Masak bbur dia lupa bsuh beras. Mndikan anak dia mnjrit sbb tkut. Tp msih bntu sy. Tghri dia balik rehat mndikan sy dan baby. Mlm balik urus sy lg. Mlm masak utk mknan esok. Smpaila sy habis pntang. Tp lpas 2mggu prtama sy dh kuat skit. Jd sy slow2 buat sndri. Sapukan ubat kt tmpt jhit pn dia buat sbb sy xbrani tgok. Dia kerja 9am smpai 9pm. Yg penting ad mslah bincang n luah baik2. Good luck 😊❤

Siapa yang nak berpantang sebenarnya [email protected] la tempat yang plg sis selesa sbb boleh mental kalu kita selalu strees ms pantang ni.. kita xleh agak apa nk berlaku tp kalu nga mak sndri kita dah biasa ngadu dimba n berkasih syg, layanan pom lain tau...kasih seorang ibu.sy dr ank pertama hgga ank no 3 pantang nga mak sndri..tp ms ank sulong smpat la pantang kjap nga mentua ms awal2 pantang tp lps tu mmtak srh hntr umah mak kt kg😁 no 4 pantang sndri tp mmg perlu lesabaran yg timggi.. huhuhu

Due i October ni.. And i decide nk brpantang kt uma mil je.. Tp xlame.. Dlm smggu lebih je.. Then blk uma kami blk strusnye husband yg akn uruskan sumenye.. Memg xslese uma mil kite, tmbah uma dy double Storey xleh trun nek tgga so kne tdo bwh je la kt ruang tmu nti.. Nk bt caner, ibu i dduk jauh.. Tp sbnrnye x mtk owg len care psl kite pn cukup suami bt sumenye utk kite tu pn dh ok.. Brpntang kt uma mil kejap pn sb nk sruh husb belaja manage baby care..