cara mandikan anak

bagi tips mum cara mandikan anak dengan tenang . anak saya kalau nak mandi nak urut mesti nangis , kita jadi kelam kabut 😭

17 Balas

untuk newborn , anak saya menjerit sekuat hati bila dimandikan walaupun guna air suam. Jadi tak pernah tenang mandikannya. Apa yg kami buat, mandi tanpa sabun selama 2 bulan, mandi cepat, tutup kipas bilik, pakaikan baju cepat2. 😅 lepas 2 bulan dia dah suka air, tenang sikit mandikannya dan pakaikan baju. Ni dah 6 bulan , kami masih mandikannya dgn air suam. Nak pakaikan diaper pula yg mencabar, dia dah bergolek bagai dan tak nak baring pulak. Pernah guna diaper pants, tak sesuai dgn dia, dan susah bg kami nak uruskannya. 😅. Enjoy the moments 🥰🥰🥰😍

2y ago

Kan.. huhu

sama dgn baby sy dulu time newborn. dulu nak mandi guna air suam and meniarapkan dia (mak pegang or bleh mintak tlg org lain), letak kain and baru jirus, tu pun start dari kaki sampai ke kepala. dh basahkan semua, remove kain and mandikan je mcm biasa. bru pusingkn dia terlentang. jgn risau kalau baby menangis, it is part of learning new things. dia dh makin besar, inshaAllah suka lah mandinya. kalau senang kalut, xyah pun nk guna sabun shampoo semua, cukup dgn sental2 kat celah2 pelipat semua tu. 😊

saya sblm mandikan anak saya pastikan menyusu dahulu, sendawakan, pastu saya berckp bermain dgnnye smbl mengurut, lepas itu saya beritahu time utk mandi..saya mandikan dlm tub baby..jirus air sikit demi sikit smbl bercakap dan ada juga kadang letak napkin basah atasnye smbl jirus...tak lama dlm air sekadar mandi rasa fresh..pastikan air panas suam suhunye...dan terus saya tualakan...jika nanggis selepas lap saya terus menyusu dahulu

2y ago

😃😃😃 baby kan gitulah hingga dia msk 4/5 tahun ok lah nanti.. 2-3 tahun ni adalah cabara semakin dia membesar. Baby nanggis kadang byk sebab, Baju tak selesa tak kena dgb cuaca atau suhu bilik Lapar Perut kembung Tersilap urat akibat salah dukung Persekitaran ada bayi perlu bertenang dan ada yg ok riuh riuh bising Kdg kerana masuk bulan baru membesar dan inginkan perubahan ikut mood nak jln jln Kadang belum membuang tak selesa Kadang pampers dah penuh atau panas atau kotor Kadang perlu didodoi atau tak cukup tidur Barangkali cepat lapar Atau serangga nyamuk gigit Kadang demam atau selsema atau batuk Kadang nak berteman dgn ibu atau bapa Kadang mereka rasa bosan dgn benda sama Cuma dia tahu nanggis je dan kita perlu study smbl dia grow dan setiap bayi tak sama cara handlenye

kalau mcm ni,mak nya yg kena tenang..jgn termakan dgn saiko tangisan anak tu...eh,baby ke todler? sye mse mula2 nk mandikan anak sye lepas tempoh berpantang,sye jd kecian bila baby tu nangis mse mandi..ayahnya la ckp jgn termakan saiko anak tu..dia kena air,dia nangis normal la tu..hati2 je la pegang sbb badan baby ni licin..buat je slow2 jgn kelam kabut..bila kelam kabut risau anak terlepas... tu yg suami sye ajar la..😅

2y ago

hati kena kental.

kalau cara saya basah kan kepala dia dulu , syampoo kan kepala dulu dan cuci rambut dia pastu baru badan untuk badan saya lapkan dulu bagi dia rasa air tu .. bila saya tengok dia dah ready macam nak mandi baru saya masukkan perlahan2 terus mandikan bagi saya kalau baby nangis itu normal puan takda apa2 sebab kadang ada sesetengah baby dia memang jenis nangis kalau masuk dalam air ..

Mula² memang akan jadi gelabah tapi apa pun cuba tenang. Kalau saya bab mandi memang suami yang take over masa baru lahir. Memudahkan sedikit kalau letak net dekat tub baby tu. So takda nak terjatuh masa pegang waktu mandi. Nak tuam or urut baby memang kena cuba calm kan baby. Yang penting mommy kena calm kan diri dulu hehe

2y ago

Most welcome 💕

mcm sy dlu guna besen tab mandi yg ada support bby tu senang baringkn dia dan mndi..mulakn jirus air dr kaki baby sikit2 then bdn ...smbil tu bg mainan dkt bby bg leka atau kita layan dia borak buat funny face ke..nnti dia leka n ok .tp mcm sy dlu mndikan ank dgn air suam ..mg dpmudahkan segalanya..aamiin

2y ago

btul tu mommy.. nak mndikan bby senangkan..ia sgt mmbntu.. .. mcm sy dlu ank lahir prem ms awl kcik dia somei gitu je .bila dh smngt bdn bby bila msuk bulan kedua n 3 dorang dah mmbsr..nk dkung sush dh .letak dkt support mcmtu dh memudahkan kita tuk mndikan bby.. jd xde tergelicik ms pegang bby .nk2 kalau bby jenis pegang dia jnis licin😅bila dh mula pndai gerak2..struggle sikit nak pegang nya..😂🤭✌🏻

pakai tub mandi pastu pasang siap ada cushion tu... letak air suam, insyaAllah anak akan relax je terapung dalam tu, dia rasa mcm dalam perut anak buah saya mmg kalau jirus2 tak suka bila letak dlm cushion tub mandi tu, auto diam satu lg masa mandi tu boleh pgg tangan baby supaya x terkejut

2y ago

oky boleh cuba ni . terima kasih 🥰❤

teringat pula ank makcik sy. dlm ramai2 ank dia. ada seorg ni asal mandi mesti nangis mcm kna dera. sejenis yg memang xsuka mandi. dah guna mcm2 teknik nak bagi mandi dgn tenang tpi masih xberkesan. skrng dah umur 3 tahun masih jgk nangis tiap kli nak mandi.😂

2y ago

tahu takpe . sy maybe sbb nb lagi , tapi taktahu lah nnti mcm mna kut dh biasa . kita jd gelabah bila nangis mcm kena dera je kan 🤣

Mcm baby saya ni. Kelam kabut kita dibuatnya hahaha. Tapi saya mandikan dia dalam tub dgn jaring tu. Senang sikit sbb dia terbaring, tangan kaki je gerak2 nak cuba escape 🤣 kita kena tenang je. Jgn terpengaruh.