Mengharapkan keajaiban

Assalamualaikum mommies, hari ni kalau ikut date 1st period sepatutnya dh 9w.. Tapi tadi scan kantung 6w + tak ada janin lg.. Doc suruh datang lg 2 minggu utk scan.. Doc cakap mungkin wrong date atau gugur?.. Sepanjang ni sy langsung tak ada pendarahan.. Ni 1st pregnant sy selepas setahun lebih menunggu.. Lepas 2 minggu kalau kantung tetap kosong doc suruh cuci.. Ada x yg pengalaman sama dengan sy..tolong doakan ada keajaiban utk sy??

14 Balas

Wsalm sis .. Sy ad pgalaman mcm sis ..bfore nie sy check dkt hsptl,doc kata ada bru 6week then 2mggu lpas tu sy g dkt KK kdgn dh 8week ikt kan tp KK scan kata 7week n bgtw sy janin xde so doc tu sggest sy cuci ..tp sy xbuat kputusan tburu2,sy ckp dkt doc sy nk smpn smp 3bln if btol xde kndugan tu akn ggur sndri. . Tp td sy prgi balik dkt sptl y sy check tu alhamdulillah sy nmpk bby comel sy .. Skrg kdgan sy dh 9wee1day .. Mula2 mmg akn rse down smggu tdo sy dgn air mata lpas rahu rsult dkt KK tp ats nsht ibu bpa n husbsy kuat n cekalkn aty fkr baik y ank sy tu myorok n bdoa2 slalu dkt Allah ..alhamdulillah 1st bby sy slma 3thn mnggu dgn hdap PCOS Allah izinkn sy ad zuriat ..sy doakn sis pun mcm tu ..bg sy nie 1 keajaipan dri pencipta .. Dan sis pun akn dpt keajaipan sis .. Aaminn ..sy doakn sis akn nmpk jgk bby cmel sis. . Positif jgn fkr sgt in sha allah rzeki sis ada ..

5y ago

Sis.. Period awk ok ke? Teratur x? Sebab same case dgn sy.... Klau ikutkn sy da 7week, tp scan 5week 5d... So far xde simptom lain pom.. Pregnnt yg lepas semua ad spotting mse 8weeks...

Saya ada pengalaman macam sis juga. Period last pada 24/10/19. Tapi bleeding pada 2/1/20. Bila scan doktor kata ada kantung saja. Scan waktu tu about 10 weeks. Masa tu dah bleeding. So doktor minta repeat lagi 2 minggu akan datang. Tak sampai 2 minggu sebab bleeding teruk + sakit lebih dari sengugut. 5/1/2020 saya pegi KK. Bagitahu nurse saya bleeding, mereka uruskan saya dulu langkau semua pesakit yg kat KK haritu. Ambik darah, test urine. Pegi blok Ibu dan Anak. Doktor scan kata sudah gugur. Bermula dgn spotting sikit2 dari pagi. Petang tu masyaAllah berketul ketul darah + sakit sangat. Sis, moga Allah jaga semuanya baik baik❤

Sy pn same jugak sis,,,mase memula buat buku pink ikut tarikh last period usia kandungan da 13 week,,siap kene Marah la dengan nurse..tapi sekali scan baru 7 week 4 day...nampak jantung degup je kt scan tu...sekarang alhamdulillah da 9 week...InsyaAllah,, ade rezeki sis tu..jgn buat keje berat² dulu buat sementara nie..

5y ago

Sis period teratur x?

Ni la yang Dr Imelda duk bebel pada para doktor2 haritu dalam fb. Kalau masih baru lagi kandungan before 10w, memang tak nampak lagi. So x perlu buat scan lg. Now dah buatkan para ibu2 susah hati nak tunggu lagi 2minggu. Sis jgn risau. Awal lg kandungan tu. 10w baru nampak. Tu pun kecikkkk je.

4y ago

Btl sekali..sy pun scan untuk pertama x masa 11weeks..sy jenis tk teratur period..11weeks tu sy hitung dari hari terakhir period..sampai kk langsung scan..n baby sgt aktf kt dlm..hearbt pun normal alhmllh doc ckp usia baby sm dengan tarik last period so 11 weeks lah..think positif sis ye..

Sama mcm sy dlu sis. Kalau ikutkn apps 6weeks. Tp bila scan doc ckp masih 4weeks and nmpk kantung je. Kemungkinan sbb period x teratur sbb period sy mmg xteratur. Ni dh scan dh masuk 7 weeks,alhamdulillah dh nampak kantung dan janin. Think positive je sis. Klu xde bleeding,inshaAllah xde apa2. 😊

5y ago

Period tak teratur... Kita nak kira kandungan macam mana ye... Sbb saya period tak teratur... Last 24/7

Sama mcm sy sis..kalau ikutkan last period hari ni dah 7w..hari ni dtg klinik scan dr ckp nmpak kantung baby je. Janin blm nampak 😪 sy faham perasaan sis skg. Tapi bila dah byk bca pngalaman org lain dlm blog/ bakal ibu dalam ni memang normal janin x nampak if buat scan 11weeks kebawah.

Wsalam... Saya pun macam saudari..saya ni period tak teratur... Kalau dikira dari last period saya kandungan dah 9 minggu... Tapi bila pergi scan di hospital doktor kata baru 6 minggu 2 hari... Tapi alhamdulillah ada degupan jantung... Cuma kecik lagi... Dia suruh jumpa scan 2 minggu lagi

Kalau ikutkan 10w kebawah mmg tak nampak janin lagi hanya kantung. Saya msa 6w scan doc kata takut saya lahir luar rahim. Awal lagi nk nampak pon. So, takde pape tu sis. InshaAllah

sama la mcm sy sis..cuma sy ada spotting n kramp perut..skrg bergantung dgn duphaston..tgu next tca utk scan yg sepatutnya sy dah 9w tp bila scan baru mcm 4-5w je😥

wasalam.. sy dl pon sama. Doc suh repeat scan. Hihihi. Sy silap berikan tarikh rupanya. Now dh nampak hearbeat smsa 8wk. Harap awk pon ada keajaiban.