cuci

Saya dh 14w tp doc ckp nmpak kantung kosong saja... Dr 9w asyik scan je sbb ada doc x nmpak kantung ada doc x nmpak baby.. td appointment, doc finalize kantung kosong, bg date utk cuci.. sedihnya.. sayu je rasa.. ada mommies yg pernah alami cuci ni tak.. boleh share tak pengalaman mommies mcm mana..

16 Balas

Hi, sis. Pernah jumpa doktor pakar bidan yang lain ke? Kalau boleh pergi jumpa beberapa orang doktor pakar bidan dulu. Minta pandangan doktor pakar bidan yang lain. Jangan terburu buru terus saja cuci. Saya pun jumpa 4 doktor pakar bidan, tapi akhirnya saya tak payah cuci sebab kantung itu jatuh sendiri sebelum date cuci sampai. Tapi saya ada pergi ke hospital untuk double confirmkan sama ada dah habis jatuh sampai bersih ke perlu cuci lagi. Hospital bagitau dah bersih dan tak perlu cuci lagi.

5y ago

Take care, tapi kena juga pantang macam baru bersalin.

saya pon mcm tu, dah 13w, bila scan kantung bulat cantik, tp heartbeats dah tiada, doctor bg option nak tunggu atau dnc..saya pilih tunggu, harap miracles Allah beri..2 days after, start bleeding sikit2 dan cramping, tak sampai 3 jam, gugur sendiri kat rumah, sayu sgt rasa..letak dlm bekas, bawak pergi PAC..scan dr bawah, complete gugur..😢 insyaallah akan ada rezeki lagi nanti..sayu mmg akan rasa sbb sy dah ada 2 buku pink, tapi anak tiada😊

5y ago

sis msa scan tu baby nmpk jgk tak ??

kalau boleh jgn DnC(cuci) tggu lg seminggu biar jatuh sendiri..mcm awal tahun aritu saya gugur jugak tp saya xnak cuci..lg sanggup cucuk 2kali kecut rahim..alhamdulillah kali pertama kali cucuk kantung x nak kecut. Doktor tanya nak cuci tak? saya terus jawab NO! 😂 Saya minta nasihat doktor pakar yg lain(husband kawan saya) dia ckp boleh request lg sekali utk suntik ubat kecut rahim.Alhamdulillah lepas kali kedua darah turun sendiri..😊

3y ago

x bius pun.. hidup2 je dia godek2 tu .. tp dia ada masukkan 1 benda mcm mulut itik tu utk dia tgk Dan godek2.. sakit sikit la..

4bulan lepas sy mcm sis jugk. Hati awal xredha sgt xleh terima hakikat tapi lama2 jdi redha sbb tahu ada hikmah ye. Lpstu dlm 2mggu seblm gugur sy start bleeding je.doc bg pilihan Suh ambik ubat tpi sy xnk. Sy kata nk biar jth sendri.alhmdlh rsa nikmat org nk bersalin sebnr walaupun yg kuar seketul daging je. Msa tu genap 3buln kndgn sy..

5y ago

Ha ah.. masa awal tu x redha jugak.. tu yg masa lps hilang simptom preggy tu masih nk keep on going jugak... Lps tu final say doc bg tarikh utk abort.. tp x smpai tarikh dh jatuh sendiri.. saya xde bleeding lama2 pun.. hari ni bleeding, esok dh gugur... Saya 14w dh masa gugur tu.. xpe lah.. nnt in sya Allah ade rezeki lg... Sama2 kita doa..

Sy 12 week... Npk kantung sempurna cantik... Tp tk npk janin... Ada pun npk mcm tak jadi... Last2 bleeding teruk... Baru jg smlm complete Misscarriage... So tak payah cuci... Jd tpksa la berpantang mmc org bru lps bsalin jg. Semoga tabah yer sis... Mana tau ada keajaiban bby menjadi dlm tempoh tu... 🙏🙏

5y ago

Yke sis.. Sblm jatuh sndri tu kn ad spotting x.. Sy skrg bru kluar spotting coklat2 cmtu..

Memang sedih.. tapi kite kena redha.. saye pon ade pengalaman yang sama.. tapi Dr tak cuci Dr cakap kalau die dah takde die akan keluar semdiri.. saye dri 6w scan nak kantung je sampai 12w..

4y ago

Sekarang mcam mne sis? Ade nmpk bby atau trun hbis?

5y ago

Tq sis.. tp saya ada kantung.. cuma nya kosong..

Sis boleh tahu tak berapa lama kantung tuu nk jatuh sendri dan tanda2 dia mcm mana yaa..dan lpas jumpa doc tuu brape lama Tarikh dia bagi untuk pergi cuci tuu?

Pernh . . Cuma nak pesan pantang betul2 sebb saya nk sethun juga jd sakit2 pinggan . .hnpir 3 bulan mkn bkar jee sebb dr pesan ,sakit cuci lg kita brank biasa .

5y ago

Ha ah.. ya.. bidan mengurut pun ckp pantang gugur kena jaga lebih sikit... Mmg lama rasa sakit pinggang tu.. saya cuma sapu mnyk panas dan tungku je la utk kurangkn rasa sakit pinggang tu...

Mmg sdih sgt2.. Sya dh 10w doc ckp cuma nmpk kntung je.. Bby xda... Doc ckp mngkin bby xmjd... Lg lh sdih dgr... Doc dh bg date utk cuci...