hilang kn demam Kuning..

assalamualaikum ibu² smua ..Nak tnya apa tips nak turun kan kuning bby .. dah cuba mcm² ? tapi masi jg atas 200 ..kecian bby balik² kna ccuk Siapa tahu nak guna apa lgi ??

36 Balas

Penyakit kuning??? / NEONATAL JAUNDICE?? Tiada ubat untuk kurangkan kuning.. Hanya SUSU IBU yang effective dapat mengawal kuning dalam darah bayi... Kenapa terjadinya kuning? - hati bayi masih tidak matang untuk mengawal level kuning - perlukan Masa selama 14 Hari untuk Hati bayi berfungsi seperti hati dewasa Penyusuan?? - sekerap2nya - setiap Dua jam harus diberikan susu kepada bayi walaupun sedikit - beza jarak waktu antara penysuan JANGAN terlalu lama (conth: susu jam 10pm tetiba next susu jam 5am 😑😑) -ini akan menyebabkan level kuning Akan Naik kembali!! - banyak minum air masak - ELAKAN minuman yang manis2 kecuali jus asli - JANGAN!! makan halia serai Dan KUNYIT - jangan jemur bayi dibawah matahari - set alarm.. setiap 2 jam mesti menyusu..😋😋🥳🥳 Level kuning yang selamat (cukup bulan) Photo level : 308 Atas 308 akan dimasukan ke wad untuk di letak bawah phototheraphy😔😔 Target kuning? - dibawah 85 / 100 Adakah kuning normal? - ya.. hampir semua bayi yang baru dilahirkan akan dapat penyakit ini - tempoh yang diberi? - cukup bulan 14 Hari - pramatang / g6pd -21 Hari Kalau lebih?? - akan direfer ke pakar kanak2.. sebb kuning akan normal sebelum 14 Hari Penyakit2 kuning lebih 14/21 Hari? - neonatal hepatitis - biliary atresia -hypothroidism

Org kata kalau nak cepat turun kuning baby kerapkan bagi susu..setiap 2jam bagi susu..sbb kuning keluar melalui najis & urin..dulu sy x tau yg susu formula berkesan jg cepat turunkan kuning sbb sy dari awal memang x banyak susu badan so sy mix bagi susu kat baby tak sangka pula kuning baby cepat turun..dan paling penting jaga pemakanan juga..jangan makan makanan yg panas contoh halia, jamu..ini akan meninggikan lgi kuning baby utk yg susu badan la..sy dulu lepas bersalin x ada la nak mkn jamu² ni..halia semua tu sbb mama sy dah pesan awal² nti kuning baby lambat turun..mama sy ckp mandi mandian herba sja..harap pengalaman sy ni membantu 😊

Saya amalkan semuaa petuaa org kasi, xde satu pun yg menjadi. 🙂bagi anggur lah, mandi daun itu ini lah, makin naik bacaan. Lg satu, sebenarnya mandi mandian kuning kat kedai cina ke, mandi sirap ke, daun inai ke bukan ke menambahkan kuning pada badan baby lg? Sbb warna bende2 tu terang2 kuning atau merah. Saya mandikan makin naik kuning anak saya. Last2 terus ikhtiar lain. Bagikan aje susu fm. Sbb susu bf xboleh. Saya kene bf jaundice. Alhamdulillah terusss turun mendadak kuning anak. Ingat sis, petua yg org kasi tak semuanya kene pada anak kita. Ade yg buat menjadi. Ade yang tidak. Jd jangnlah kasi anak bukan2 sbb dia masih kecik lg. 🥰🥰

5y ago

Kan sis. Kita ni bukan xnk cuba. Bila cuba memacam bende mcm xde perubahan. Kita jadik mak pon stress. Adoi. Last2 suami saya yg suruh sy stop bg anak mcm2 bende sbb kesian. Dia jgk yg suruh tukar susu. Alhamdulillah legaa sesangat waktu tu. sabar bebanyak ye sis. Klu org kasi petua memacam iyekan ajelah. Hehehe. 😅

Kalau sya pula..anak dah 2 semua kena kuning sehari je..skrg preggy lagi..suami dah standby beli ubat biji kat kedai ubat tradisional cina..mmg bagus ubat tu.kuning budak turun lepas mandikan pagi..tengah hari lap2..petang mandikan..besok hilang dah kuning....bnyk org ckp rajin bf..tapi tak menjadi jugak,takkan nak paksa sumbat kat mulut baby tu kan...mmg sya dari 1 baby amalkan biji kuning tu..syukur Alhamdulillah baby tak kena kuning..

5y ago

Ok wc sis..😉

Sy klu ank sy kuning mak sy sllu nya akan rebus daun inai dgn serbuk teh..bkn teh uncang ye..mandi blh dua hri je kuning trus hilang..lpas siap mandi apa klu boleh jemur ank dlu..macan buka tingkat cahay panas tu msuk dalam rumah..ini pertua mak sy..ank kakak sy pn buat mcan nie juga smua ok tak pernah satu kalibpn lagi anak kena ambk darah dekat klinik ke hospital ke apa...memang menjdi

200 tu xde la tinggi pun.cuma nye bile cek kt klinik kk dorang mmg nk kuning turun smpai 102..law dah turun sikit dri 200 tu kira ok la tu.kne bg fm/bf every 2 jam la supaya baby berak n kencing banyak.bila berak n kencing bnyak,automatically kuning turun.jgn stress kn diri.*tp sebaik nye bg minum bf,sbb bf membntu mnurunkn kuning.

pertama. kerapkan susu badan selang seli kn dgn susu formula. kedua mandikan guna herba cina.. tu saja cara.. banyak mnyusu banyak lah baby kncing berak.bby sya sebulan kna kuning. minggu ke tiga baru sya tau keberkesanan susu ibu dgn susu formula yg paling bkesan. tu pengalaman sya bby kena jaudice. 🙂 kena tahan wad smlm huhu.

5y ago

kann sis hawa.. sbb bby sya buat mcm tu kuning bby cpt menurun.. sis lee yaa kmu bagi susu fomula dlu pastu sambung susu badan.. selang selikan bgitu lah.

Rendam daun inai dlm besen nk mndi baby tuu, suam² mcm tuu. InsyaAllah. Dulu masa adik sy no 10 kena kuning mak sy buat mcm tuu, smpai laa ke anak buah, ank buah suami sy pun sama. Alhamdulillah trun demam kuning tuu. Rajin jemur kat panas awal pagi pun boleh.

Saya mandikan anak dgn asam keping dan daun kuchai..4 kaki mandi kuning turun terus..nasihat jiran saya anak dia 2 org menjadi..turun dgn cepat plak tu..mula2 50 lps tu naik 207...mandikan turun 170 kali ke 4 mandi lps tu check 50 dan sekarang xde kuning dah

Waalaikumsalam. Masa baby kuning pun, saya ikhtiar macam-macam. Plus baby saya premature, jadi kuning agak tinggi. Saya memang bagi susu 2 jam sekali, mandikan dengan pati sirap. Nurse suggest, saya just cuba je. Alhamdulillah, turun dari 142 ke 106.