Hilangkn kuning

Assalamualaikum mcm mna nk hilang kn kuning ye. Sy bru bersalin smlm dan skrg ank kna thn wad sbb kuning tinggi. Sy pulak. Susu bdan x kluar byk. Ada tips x hilangkan kuning

11 Balas

Waalaikumussalam. Saya pun ada pengalaman begitu baru je bersalin dah anak kena tahan di wad. Kena bagi susu dengan kerap. Anak kena kuning jadi kuat tidur. So kena kejutkan. Tapi kalau saya masa anak kena tahan di wad saya datang wad bagi susu badan tapi memang time tu tak minum sangat even saya pam susu badan bagi pada nurse untuk nurse bagi pada anak pun still nurse bagi susu yang mereka ada. Tak beri susu ibu nya. Mereka ambil tapi tak beri pada anak. Selalu nya masa baru lepas bersalin dan susu tak keluar banyak sebab belum berurut. Mommy cuba berurut in sy Allah nanti susu ada je. Yang penting kena kerap susu kan anak ya mommy. Bila anak tidur buka bedung dia, bila bedung lagi sedap dia tidur.

2y ago

Pasal kita buka bedung anak semasa tidur, ramai tegur kami tak bedung anak, sedangkan tujuan tak bedung, nak baby banyak gerak untuk usaha kurangkan kuning dia. 😁

Masa saya pantang anak keluar masuk , keluar masuk wad sebub anak kuning tinggi... Lepas tu misi datang rumah bagi tahu suruh bagi susu formula dan susu badan...Macam saya bagi susu anmum 0hingga 12bulan... Lepastu saya amalkan makan anggur hitam setiap hari,,Setiap hari saya mandi baby dengan daun belimbing buluh selama 13hari... sebelum cek kuning jemur dulu baby dekat cahaya matahari..alhamdulillah lepas saya amalkan semua tu kuning anak saya turun mendadak sampai dokter discharge daripada kuning dan alhamdulillah anak saya tak perlu amik darah 3botol ...

Bagi anak susu kerap. Jika susu badan masih belum cukup, lembutkan hati untuk ikut saranan berikan susu formula yang disediakan pihak hospital sementara susu badan meriah. Jika ada sedikit sekalipun, berikan juga dan top up dgn susu hospital mengikut jumlah kuantiti yang diperlukan

Boleh cuba susu karihome no.1 yg utk newborn.. alhamdulillah anak sye kuning xsampai seminggu pastu dah ok.. sye pon jenis susu xbyk.. dpt pump pon 2x sehari je.. anak sye plak kuat minum susu.. tp karihome amat2 membantu 👍🏻

2y ago

sy pn try yg nie.. alhamdulillah kuning turun dlm 10hari je..

Rebus daun peria atau daun belimbing asam, mandikan baby guna air rebusan tu. Jangan campur air lagi, tunggu air tu suam2 skit baru guna .Boleh trunkan kuning baby. 😊

I anak kuning jugk last2 doctor sarankan bagi baby minum susu bnyk2 biar dia berak . so kuning akan turun . doctor ckp jgn ikut petua jemur baby lah apa lah

2y ago

anak saya minum susu formula dupro . mula2 berak keras sbb ikut sukatan yg diberikan . lps sy sukat sendiri botol newborn tu letk 2 scoop je dh elok membesr smpai skrg . baby dh 7 bulan

walaikumslm...kerapkan bagi susu...xde susu bdan bg susu formula.. setiap 2 jm...in sya allah ilnglh kuning ank tu...smoga dipermudahkn..

minum susu ibu anmum untk booster susu badan lgi cepat n muda. tkde petua bnyk2 susu bdn. jgn mkn halia, halia tinggikn kuning baby

assalamualaikum...anak saya gagal ujian pendengaran .camne ya?xsedap hati la😔😭

Bg susu fm klau baby tak kenyang..asalkan kuning baby turun