petua

Hii mmy2 sapa ada petua nak hilang kan kuning baby..sy hari nih dah masuk 6 hari bsalin..bby kuning..tanak masuk hsptl dahh?ada x petua apa2 nak bg hilang kan kuning..

37 Balas

Masih tak faham kenapa ramai lagi yang suka bagi petua suruh baby makan or minum benda2 yg dikatakan menurunkan level kuning pada baby. Suruh ibu tu yang makan sudah lah. Bukan semua bayi sama dengan bayi korang yg bila bagi makan itu ini tak ada apa. Tapi ada sesetengah bayi lain ada masalah tertentu yg tak boleh jika nak diberi apa2 makanan pun dengan alasan utk kurangkan kuning. Sedangkan doktor dan nurse pun cuma akan nasihat kerap menyusu kan anak sahaja dan tak ada nk bagi petua selain dari tu sebab takut berlaku perkara2 yg tak diingini dan menyalahkan pengamal perubatan dikemudian hari. Kalau harini orang yg bertanya ni ikut petua komen2 dekat sini buta2 tanpa ada ilmu pengetahuan pasal kuning ni lepas tu anak dia dapat sakit lain pula ,, nak disalahkan siapa pula. Tepuk dada tanya diri.

4y ago

Absolutely. Sick of nonsense petua itu ini. Yg paling taktahan baby pulak kena bagi makan, minum tu. Makin mengarut bila baca. Haihh netizen netizen 😥

sme lah mcm sye , hampir meroyan asyik menangis 😭 seksa tgk anak kene thn dgn menangis then nursed pulak x bg pgg 😭😭 dan yg sye amalkanair kundur , sejam 2/3 kali susu sye bg anak lpstu bg air kundur , bagi stengah 1oz tu x smpai 1oz pun . bukan air kundur kotak tu tp buah dye then rebus , contoh rebus dua cawan , then biar smpai blh satu cawan .. and make sure sejam anak kene menyusu okay , ☺️function bg air kundur tu biar dye berak2 , sbb kundur kan manis , so org tua dulu ckp bg minum manis2 kan , ade yg bg anggur lah , ape semua tu . sye cuma guna kundur sahaja .. susu kambing tak menjadi dgn anak saya 😅 lg satu anak saya minum air kunduru tu sehari 3/4 kali ☺️ goodluck

4y ago

Hahaha sama laa..ddk hsptl rasa nak meroyan..ank ngis xnak ddk bwh lampu..dgn kita x ckup rehat lg..

Bagi susu badan banyak banyak. Saya memang tak berani nak bagi baby apa apa selain susu badan or susu formula sbb buah pinggang baby tak function betul lagi kalau bagi macam2. Saya mula2 bagi mandi air daun belimbing buluh dulu tak jalan. Then beli ubat kuning yang mandian dekat kedai cina. Pastu alhamdulillah turun kuning. Tp sbenarnya ikut jugak darah baby and fungsi hati dia. Kalau cepat, cepat lah turun kuning. Tapi in shaa Allah akan turun jugak kuning. 😘 Setakat ni saya tak makan jamu, herba apa semua lagi. Tunggu baby betul2 habis kuning. Baru ni pergi cek dah 103.tp dr nak bawah 80.

Awk mkn byk buah anggur hijau. Supaya susu bdan beri baby, byk minum air, no to jamu, mknn sperti halia dan kacang maa semua tu selama 6 bln. Be enough sleep. Important thing, doctor ada mention, baby ada jaundice ni suka tidur, utk cepat kan kurang jaundice baby, bangun kan baby setiap 1-2 jam beri susu, bangun kan secara lap muka guna tuala basah. Then rajin kan beri susu badan. Makin kerap baby kencing berak tahi warna hitam hingga kuning, makin cepat jaundice trun.

Anak sy dua2 kuning tinggi sebab mamanye darah O+ve. Anak 1st mmg kene warded 3 hari & after keluar xsanggup tgk anak kene cucuk hari2. Anak kedua sy minta peluang 2 hari xnk masuk wad & nurse bg dgn syarat kuning turun. Alhamdulillah dari 12 turun 11, 9. 2 & terus turun 6.5. Sy amalkn minum susu kambing segar(yg diperah) 2 botol sehari & kerapkan susu baby setiap 1-2jam. Setiap pg pulak, mandikan baby dgn air daun belimbing buluh. Anak kedua mmg struggle buat ni je.

sye bg susu bdn . klau ank kuning tggi . setiap satu jam sye kejut suruh mnyusu . alhamdulillah turun . just jgn pkai kn dia bju kuning . means yg terang sgt . ni nurse sendiri pesan . ibu pun sama. sbb aura kuning . jgn beli kat kedai cina . makin naik kuning . mula2 saya dengar jugak petua2 . tapi baby terus naik kuningnya . so sye decide dgr nasihat jurse and dokter . alhamdulillah turun . saya rajin bukak kan surah ruqyah untuk baby kuning .

4y ago

Serius la takleh pakai baju kuning sbb xnak kena kuning? Mcm takde kaitan je sis 😂

Hai sis..ank first sy dulu pun jaundis lme...3mgu..alhamdulillah xde kna warded..sy dlu bg baby mkn homopati utk kuning..die mcm bji2 kecik wrna putih..hncurkn n ltk kt lidah baby..nti die hisap2..rse die mcm susu kmbing..alhamdulillah,tiap kli cek trun kuningnya..baby sy dh smgu lbh kuning xnk trun bru sy try bg mkn homopati tu..ni ape yg sy buatla..sbb dh try jgk mdikn dgn daun herba,bg anggur sume,tp xjln jgk..cbela sis..mne thu menbantu. 😊

4y ago

Sy beli kt area rumah sy..tmpt sis sy xpasti kt mna ade jual..mungkin sis boleh cbe google penjual tmpt sis duduk..sis kna ckp homopati utk jaundis..

Time bby sy kuning doc ckp hya perlu bg mnum susu shj..jgn bg air putih or apa2.. Kalau bg susu bdn bg sejam sekali.. Kalau susu formula 2jam sekali..bby kuning mmg selalu tido..kna kejutkan dia utk bg susu..mmg penat ulang alik p klinik kalau bby kuning..sy hrp bby puan kuning trun xperlu msk hosp..kalau msk hosp kesian ibu dgn bby..

4y ago

Bru je kluar hsptl smlm..lahir2 kan diaa ada jangkitan kuman dalam darah lpas tu kuning..smnggu ddk hsptl..nasib bole dscharge wlau kning x kuat..hri ny g kk kuning naik lg..

Anak sy pun kena hari tu. 3 kali masuk ward.. Xlarat dalam pantang ulang alik mcm tu. Sampai dh 3 mnggu masih kuninh ambik darah bagai.. Bagi mandi air mcm mcm.. Haha.. Susu kambing pun kasi.. Diri sendiri lun kena minum susu.. Bg je anak kerap menyusu.. Jgn makan apa apa jamu dlu.. Kuning die tinggi asik layan 19 ke atas je. Geram btl..

4y ago

Tulaa dalam pantang kena ddk hsptl..penat bdan2,tgk anak kena cucuk lg..hri ny turun skit kuningnya..tulaa kerap bg susu jelaa

Bagi susu badan selang dengan formula.kejutkan baby untuk menyusu dengan walaupun dia tidur.doktor Ada pesan dekat Saya jugak aritu,elakkan makan bawang putih,halia,Lada hitam Dan kunyit.alhamdullilah anak Saya dari 11 turun 9 bacaan kuning.berak pun banyak Dan Mula aktif dah walaupun malam😂😂😂😂