Cara turun kuning

Hi momy, sy dh selamat bersalin day 5 hrini. Cuma bby kuning makin tinggi 😂 ada tak tips turun kn bby kuning, mana tahu ad yg sy x cuba lg . Setakat ni pelbgai tips dh cuba 😂

11 Balas

Saya baby prolonged jaundice 2weeks . Mmg pnat ulang alik KK sampai baby turun kuning . Baby pula sampai kena ambil darah kat lengan dan ambil sampel air kencing . Syukur fungsi hati baby ok result semua normal . Memang kalau baby jaundice , mereka kuat tidur . So kita kena kejut bagi mereka bangun sejam sekali utk diberi susu(mesti) . So bila baby kerap menyusu , mereka akan kerap kencing dan berak , so kalau baby kerap kencing berak , hanya tu cara kuning cpt turun . Sis boleh jer selang selikan susu sis dengan susu fm . Utk cpt turun kuning , saya beli susu Lactogen . Memang berkesan . Habis kuning , saya tukar ke S26 gold . Baby saya paling tinggi kuning pun sampai 14.2( syukur tak masuk wad duduk bawah lampu) . Satu lagi , petua saya , mandikan baby dengan cucian beras kita yg pertama tu . Tu sahaja . Boleh try . Sepanjang baby saya kuning , saya stopkan dulu breastfeed . Kdg² , makanan yg kita makan mempengaruhi air susu kita bila tak pantang betul2 dan sebabkan kuning baby naik . Pantang dahulu makanan seperti halia . Habis baby kuning , boleh sambung balik.breastfeed dkt dia . Selamat mencuba .

Bagi susu karihome. Habiskan satu tin kecik tu mmng cepat turun..lepastu stop lah susu formula and start BF mcm biasa kalau mampu teruskan je karihome tu cuma hrga agak mahal. Berat badan anak naik cantik dan kuning pun turun cepat.. try lah sbb Anak pun sama kuning lama try susu kambing dgn anggur tak jalan. Beli karihome kejap je dah bnyak turun bacaan. Jgn lupa bagi selang seli dgn BF takut anak keliru pulak nak BF balik..rajin kejutkan anak setiap 2jam bagi

Mommy cuba mandikan baby dgn air daun kucai..anak sy mandi dgn air daun kucai ni Alhamdulillah turun,3 kali je cek luning lepas tu doktor cakap takyah cek dah sbb turun banyak. Sy tak percaya sangat dgn petua ni tapi mak mertua suruh cuba je sbb yg bagi petua ni pun ada ibu yg bawak baby cek anak kat klinik bagitahu.Dia cakap anak dia buat mcm tu cepat sgt turun kuning.

Jaga jadual susu baby sahaja awak. Kerapkan penyusuan 1-2 jam. Jangan skip atau delay sebab baby jaundice suka tidur kan. Jadi kena be ready untuk kejutkan baby.

11mo ago

Kalau baby berbedung, tanggalkan bedung. Gosok tapak kaki baby. Ini paedtrician anak saya yang ajar a.

ank sy bru bebas dri cek kuning.. alhamdulillah..kerapkn penyusuan bg dia berak kerap..n saya juga amalkn mndian buah sengkuang cina dekt dia..🫢

Kerapkan bgi susu bf setiap 2jam sekali... Tidur bukak lampu.. Ini yg saya amalkan.. 4x checkup kat KK terus discharged.. Turun pun bnyak sis..

Cuba p kdai ubat cina ckp nk mandian baby kuning . Baby sy serasi dngan yg tu ja yg lain semua tak jalan petua 😅

Kerapkan menyusu 2jam skali.. Tidur bukak lampu.. Itu yg sy buat.. 4 kali checkup KK, dah discharge..

saya minum susu kambing hi goat. berkesan sangat dari 7.8 turun 5.8 dlm masa 2 hari

cuba bagi minum s-26 , beli kat farmasi ckp nak susu s-26 untuk newborn