hilang kn demam Kuning..

assalamualaikum ibu² smua ..Nak tnya apa tips nak turun kan kuning bby .. dah cuba mcm² ? tapi masi jg atas 200 ..kecian bby balik² kna ccuk Siapa tahu nak guna apa lgi ??

36 Balas

Penyakit kuning??? / NEONATAL JAUNDICE?? Tiada ubat untuk kurangkan kuning.. Hanya SUSU IBU yang effective dapat mengawal kuning dalam darah bayi... Kenapa terjadinya kuning? - hati bayi masih tidak matang untuk mengawal level kuning - perlukan Masa selama 14 Hari untuk Hati bayi berfungsi seperti hati dewasa Penyusuan?? - sekerap2nya - setiap Dua jam harus diberikan susu kepada bayi walaupun sedikit - beza jarak waktu antara penysuan JANGAN terlalu lama (conth: susu jam 10pm tetiba next susu jam 5am 😑😑) -ini akan menyebabkan level kuning Akan Naik kembali!! - banyak minum air masak - ELAKAN minuman yang manis2 kecuali jus asli - JANGAN!! makan halia serai Dan KUNYIT - jangan jemur bayi dibawah matahari - set alarm.. setiap 2 jam mesti menyusu..😋😋🥳🥳 Level kuning yang selamat (cukup bulan) Photo level : 308 Atas 308 akan dimasukan ke wad untuk di letak bawah phototheraphy😔😔 Target kuning? - dibawah 85 / 100 Adakah kuning normal? - ya.. hampir semua bayi yang baru dilahirkan akan dapat penyakit ini - tempoh yang diberi? - cukup bulan 14 Hari - pramatang / g6pd -21 Hari Kalau lebih?? - akan direfer ke pakar kanak2.. sebb kuning akan normal sebelum 14 Hari Penyakit2 kuning lebih 14/21 Hari? - neonatal hepatitis - biliary atresia -hypothroidism