hb low

Assalammualaikum.. Sye nk tnye, mcm mne nk naik kn hb n zat besi dlm bdn.. Sbb ubt yg di bri dri klinik sye x blh nk mkn, dn sye x mkn sayur n buah... Snang cita jnis ubt capsul mmg x blh mkn klau mkn x lme mntah ubt tu kluar.. Mcm mne nk atasi msalah ni sye dh 20weeks.. Tpi hb 8.7 n zat bsi hnye 4 shje.. Ada x ubat cecair yg blh di ambl atau bli kat mne2..

31 Balas

Saya pun macam Sis juga, nak2 bab ubat, daging2 kecuali seafood dan selain tu alami Night Sickness lebih teruk.. Memang tak boleh bau dan makan ubat dari klinik.. Last2 saya try Ferrovit.. Soft capsules bau Vanilla, lembut sangat mudah telan. Saya boleh makan ubat itu dan tidak muntah lansung.. Sejak makan Ferrovit itu, saya alami low blood low sugar kini naik normal dan naikkan selera makan..

Saya sama mcm awak, saya beta thalassemia, hb saya 8.6 je x naik2 dah 30 week preggy dah. O&G dah kiv untuk masuk darah dah kalau x naik jugak next appointment. Mcm2 dah saya cuba untuk naik kan hb, mmg masih lagi x naik. If ada sapa2 boleh suggest apa yang bagus untuk naik kan hb, selain mamariam, jus delima sbb dah try x jalan

3y ago

bayam,kacang kuda,kerang,hati ayam,beetroot

Sy bln lepas kk bg zincofer.. Mmg xleh telan lgsg. Pastu sy xmkn... Sy amalkan jus delima, susu kurma farm fresh, buah jambu & ikan bilis.. Mmg tiap2 hari mkn. Ikan bilis tu ikot la.. Kdg buat sambal, kdg buat kerabu. Alhamdulillah hr ni p checkup, hb naik normal. Senyum je nurse...

try mkn maltofer.. sy zincofer x boleh telan, tukar obimin, pn x mkn jgak.. heeheee.. seram sgt saiz ubat tu.. last2 masak sndiri rebus kurma merah.. then minum.. naik la dari 9 ke 11.. skarang mkn maltofer.. isap2 je rasa coklat.. sedap sikit.. sy x bgitau kk pn sy x mkn obimin tu semua..

4y ago

ade maltofer ni pn jarang2 jgak mkn nye 😅 penat mkn ubat dari start pregnant.. adeh..

Saya pun tak makan sayur langsung, saya tak suka buah sangat. Tapi saya paksa diri makan prune sunsweet ni dan buah jambu batu kadang2. Saya makan kerang & seafood lebih sikit dan minum susu tiap hari. Ubat saya makan kadang2 je hehehe selalu lupa, tp alhamdulillah naik juga

nak xnk ,, kena paksa jugak sis mkn ubt .. saya dri zaman bujang memang xsuka makan ubat,,tak reti langsung pun nk telan .. tp ssejak dh preggy ni ,, paksa kan jugak makan ubat ,, walaupun loya n rasa pening trcium bau ubat tu .. sbb saya sayuran memang xboleh makan

kena mkn jugak buah yg boleh tambahkan hb & sayur hijau. dah 20wk ni sis, dah separuh jln dah ni kalau hb low bahaya tau. baby mungkin x cukup oksigen. sis ni jenis taknak atau tak boleh telan solid food ke? jgn ikutkan rasa tekak, ingat baby dlm kandungan

Sy pon ubt kk xboleh nk tlan.. Tpi hri2 sy mnum air sunquick atau air twister. Alhamdulillah hb dri 10.1 naik 12.7 smpai la skrng dh masuk 37week ni maintain je hb. Sis try la mne tau dpt mmbntu naikkn hb sis tu. Bncuh tnpa gula.

4y ago

Aah skrg amal kn mnum sunquick, tpi ubt x msk langsung la

kalau sis xboleh nak telan ubat n sayur @ buah buahan secara fizikal, buahan sis boleh blend buat jus.. xda cara yg lebih mudah dh sis.. kena telan juga demi baby.. buah yg elok untuk hb jambu batu yg xda biji dan delima.

Sy bagi tips mahu hb cantik. 1(buah naga) makan@minum justnya 2(hati ayam) masak dengan selera sis 3(sayur bayam) tumis atau ikut selera sis 4(banyakkan makan sayur-sayuran) Tips zat 1(minum susu) 2(minun air masak)