hb low

Assalammualaikum.. Sye nk tnye, mcm mne nk naik kn hb n zat besi dlm bdn.. Sbb ubt yg di bri dri klinik sye x blh nk mkn, dn sye x mkn sayur n buah... Snang cita jnis ubt capsul mmg x blh mkn klau mkn x lme mntah ubt tu kluar.. Mcm mne nk atasi msalah ni sye dh 20weeks.. Tpi hb 8.7 n zat bsi hnye 4 shje.. Ada x ubat cecair yg blh di ambl atau bli kat mne2..

31 Balas

Nak tak nak kena paksa mkn juga sis. Sya pun jnis yg xbleh nak telan ubat.even pndol pun sya hncurkan dlu. Lama² dpt tlan demi baby. Tp apa pun sis bleh try mkn jmbu batu, bayam, kngkung, oat, pucuk ubi, peria, dging, ☺

Saya makan maltofer, jus mamariam, jambu batu. Saya cuma amalkan selama seminggu sebelum next checkup, alhamdulillah naik sikit hb. Dari 9 ke 9.5. Harap next checkup naik lagi 😊

makan maltofer , yg penting kunyah jgn telan . sy pn tk blh telan ubat capsul awal² preggy . beli ubat maltofer kat klinik . okay je hb . klu tk blh bnyakkan makan buah jambu .

saya pun sekarang darah 9.6. bila makan zincofer, keluar balik tak berhenti muntah. bila makan obimin plus, satu hari kene gastrik. saya pun masih mencari jalan nak naikkan HB.

3y ago

sama la dgn sy ,obimin, zincofer mmg xbole telan .. skrg ni mkn kurma dgn minum susu enfamama coklat je ..nasib baik bole msuk .. vit tmbahan sy mkn salmon oil capsule dgn cal mag D plus .. utk tmbahan calcium dgn antibodi bdn ..

boleh dptkan bird nest walet. even ada doc pakar sendiri suggest ambil bird nest walet. rakan sy tgh mengandung hb sllu rendah, pakar O&g suggest ambil bird nest walet.

saya dari sebelum preggnt hb low , sekarang saya makan iberet dngn minum jus delima . alhamdulillah hb dh naik 12.2 , kalau tidak asal check hb je mesti bawah 10

3y ago

blh saya tahu jus delima brand apa ya? sbb saya pun hb bawah 10

saya amalkan ni dr sejak awal preggy sbb tak makan sayur. boleh cri di farmasi. kalau nk cecair, boleh tnya farmasi

saya minum jus delima yg saya buat sendiri. alhamdulillah, darah ok. kencing kotor pon dah ok

amal kn jus mamariam , hati ayam , ikan bilis , buah jambu . pasti naik tu sis. sya HB 13

Sy pon tak mkn sayur. So sy amalkan pati delima, ikan bilis & kerang.