Hb dan berat low

Hi ,sesiapa ada tips x mcm mne nk naik kn ♡HB Low ♡Berat Turun Saya dh mknn ubat yg doc bgi hri-2 ikut masa doc bgi tu .. Mkn bnyk tp berat turun... and nk ty minum millo blh ke . .ape yg x blh di mkn nk elak kn hb kita low

Hb dan berat low
87 Balas

sy Pon mse pregnant Hb kerap jgk low n makan ubat yg KK BG mesti muntah lpas breakfast n iberet pon x boleh telan akhirnya sy try makan sangobion yg dalam iklan tv ubat tu je sesuai dgn badan sy alhamdulillah hb sy maintain n cntik je X kne marah dh dgn nurse tp nk mkn ubat tu kne selang selikan mkn ubat tu esok mnum susu spy x turunkan hb sbb susu sbnrnye x boleh sekali makan dgn ubat kalau x jarakkan nnti hb boleh low disebabkan kan mnum susu tu yg sy punye pengalaman lahh,& so far alhamdulillah sy dh selamat bersalin bby berat 3.2 & bby x besar sgt just nice kata doc & bby nmpak tinggi sekarang dah almost 2 month 12 days...kuat sgt mnum susu..

Post reply imageGIF

Jangan makan makanan proses la sis.. Macam nuget, hotdog atau mana² makanan yg berbungkus siap ada tarikh luput tu, milo tu pn process food n gula tinggi lak tu, xpasal sembelit pulak nanti.. Fastfood xboleh mcm mcd, kfc.. Segala fake food la.. Orang tak nampak pun segala fake food tu pun mengganggu hb dan nutrisi yang diambil. Tukar diet, ambil yang real food je. Mcm ayam, ikan, telur, buah, sayur, ulam ulaman.. Ambil protein lebih kalau nak hb cantik. Pastu rajinkan buat green juice.. Daun hijau elok untuk naikkan hb. Sebelum tu nak tanya, dah berapa week sebenarnya?

untuk pengalaman sy sblm ni and skrg ni .. sy mmg pregnant hb low .. and saya dah jmpa pakar pemakanan .. sis elakkan minum milo .. milo pon mmpunyai kaffien .. kopi teh nescafe tolong elakkan .. boleh nak minum jika teringin .. tapi cukup sekadar rasa .. and pastikan jarak 2jam antara ubat yg sis makan .. tu senarai makanan yg boleh menambah zat besi .. dktr lebih galakkan kita makan kekacang .. kacang kuda tinggi zat besi dia .. tp jgn ambil berlebihan takot nanti tggi gula plak ..

3y ago

kalau hb low kena elakkan kafein mcm kopi, teh dan minuman berkoko. sy dlu pernah minum zincofer ngn milo, hb still 10. bila nurse dpt tau kena bbel ngn nurse. 😂😂 sbb jenis hb mudah drop tu yg nurse xkasi sgt tu. bnykkan mkn bayam,kekacang, daging, hati ayam. sy mkn yg mcm tu. alhamdulillah naik cpt. sepanjang 1st trimester dgn 3rd trimester xminum milo or kopi. masa tu hb sy mudah drop.

Saya pun pernah hb low. Doktor tukar ubat suruh makan iberet folid. Then banyakkan makan makanan yg tinggi zat besi mcm kerang, ikan cencaru, dan buah-buahan. Then minum jus jambu batu tiap2 hari.. Insyaallah hb naik. Ni yg saya amalkan. Kalo nk minum minuman bersusu/yogurt, make sure jarakkan pengambilan dgn ubat jugak waktu masa makan utama (selepas 1-2jam).

sis cuba mkn jmbu batu..mnum air oren..mkn kekacang..seeloknye badam..tp x kisah la pape yg sis blh telan..jnji kekacang...😊 sy sblm ni..plt sy sgt rendah 114 je..😅 smbil mkn ubat zincofer tu...sy amalkan mkn jambu batu..mnum air oren..dan mkn kekacang...iNsyaAllah ok..jgn down ye sis..jgn stress..☺

sis cuba minum ubat pagi jam 6 brsama air limau. dua jam lepas tu baru makan mcm biasa. 4 jam lps tu bru mnum susu2 ibu...sehari sis bole minum segelas kafein saja...cuba makan nasi sehari 3x ikut masa mcm biasa..bnykkan makan buaha2an ya klau xda slera...berat wajib bertambah untuk c baby sbenarnya...

Saya juga 1st pregnancy ada masalah sama. HB low sampai ke 9 or 10. Then saya minum susu kambing, tukar vitamin saya beli di pharmacy jenama Iberet & minum dengan sunquick orange setiap pagi. Saya peminat kopi tapi saya mmg skip minum kopi untuk jaga kesihatan saya. Buah jambu juga amalkan.

makan makanan yang ada zat besi..macam ulam penggaga, betik, hati ayam, kerang, susu kambing.. macam saya dulu nurse suruh telan dua biji ubat ferrous fumarate utk tambah zarah, sebiji pagi sebiji lagi malam baru hb saya naik itu pun nak dekat bersalin dah.

makan makanan yang ada zat besi..macam ulam pengaga, betik, hati ayam, kerang, susu kambing.. macam saya dulu nurse suruh telan dua biji ubat ferrous fumarate utk tambah zarah, sebiji pagi sebiji lagi malam baru hb saya naik itu pun nak dekat bersalin dah.