6hari

Apa ubat yg mujarab untuk baby yg kena kuning?ksian baby kna cucuk ari2 x snggup nak tngok

42 Balas

Ank sy prem lahir 34mggu last month..... dpt Kuning pas dia dischrge selepas 17hri duk dkt icu ... sy ritu try mkn anggur hitam... Pas mkn anggur hitam(tp mommies yg mkn) nti bg bby bf..sbb apa kita mkn akn bby mkn yg sm juge dpt dr air susu kita....... Mkn anggur itam smpai tgk de prgress kuning bby turun..hritu xtw cmne nk buat..de mmbr suggestkan buat gitu..alhmdulillah.. hri akhr chckup dkt kk turun jd 3.0 bacaan kuning bby..tp mommies.kne slalu susukn bby tuk.hilangkn kuning..kejutkn dia bgun nyusu selalu..jgn bg tdo.....take care mommies..😘

kadang ad petua yg bole kita ikut ade yg tak, terpulang pada diri sndiri klau rasa bnde tu baik untk ank dan yakin insyaAllah dgn izin Allah bole trun kuning tu . bg sy ta sala klau kita iktiar cara lain asl kn kita yakin . ank sy dr 7.0 terus trun ke 4.5 bacaan kuning tu . sy just titis kn anggur itam tu sekali . esok nya sy bg mnum susu kambing hnya stu sudu sahaja . alhamdulillah esok sy g check up trun terus . ank trus kuat poo poo n kencing . lepas dr tu terus tkde check ke klinik lg . tu dr pendapat sy laa

Menyusu badan ke?...klu badan,bykkn anak tu berjaga then kerapkan susu or lebih baik ibu minum susu kambing original,jd ank dpt khasiat minuman sunnah tersebut... Incase yg bkn menyusu badan spt ank kwn,kwn belikan susu kambing original berikan anak minum 30ml setiap pagi... Yang penting...YAQIN akan kemujaraban susu kedua terbaik yang dikatakan oleh rasulullah sendiri..

Kesan paling mujrb bagi bby I. Lps try setiap kli prgi klinik msti trn. N Last nurse kata ta payh dtg lagi. 3 kli je prgi. Dri tinggi trn 7. Mmg baby akn menangis. You kasi baby mndi I biasa jgn cmpur air panas. Beli satu air cap badak and cmpur kan dngn sirap rose. Jgn letak bnyk pulak nnti bby pink, 😂. I bgi mndi pkl 9 pg. Pkl 5 ptg.

sy mndikn dgn air rebusan sirap, daun belimbing dgn daun inai . 2 hari je kuning turun walaupun kuning hanya 9 je . ikutkan takde ape sgt pun hehe tp sy dpt petua tu mmg mujarab sgt . yg penting jgn sesekali bg baby minum susu kmbing . panas . nnti baby berak² . sian die . penat , dubur mungkin melecet . nurse yg bgthu .

Kerapkn mnyusu je sis...Jgn bg mnum @ mkn ape2 kt vby yg mngrut2 sb usus n prrut bby xmtg...Sb tu klu tnya nurse @ doc akn ckp kErap mnyusu sjm @ dua jam bg bby berak n kncing..hnya susu ibu @ susu fm je srnan doc xade yg mngrut2..Sb ade kes dh yg ank kne operate kcil2 sb usus n perut xmtg lg..Kcian tau..Sb bg mcm2...

anak sya pon pernh kena kuning prolong jaundice smpy hbis pntg baqu hilang....wlaupon dh try mcm2 cara kuning tetap xhilng gak...mampu berdoa n sabaq ja time tu...n susu badan ja yg terbaik utk hilng kuning...memg kena sbaq bnyk bila ank kena kuning nie....

5y ago

dah try buat air zamzam ngn ramas daun kucai...tpi kuning tetp xtrun2 gak hehehe tpi xpa kuning dh hbis sbb skrg ank nk masuk 5 bln dh hehhehe...tima kasih bgi info mgkin try g msa akn dtg😊

Xyah la amalkan petua2 tu, kdg2 memudaratkan lg adela, just bg susu byk2, kalau susu xbyk lg, cmpur fm, doktor bg, sbb nak bantu baby berak kencing kerap, nanti cpt kua kuningnya tu, kalau nak bg susu kambing jgk, maknye yg minum, baby jngn bg

5y ago

Betul2!

Kena kejutkan sllu..jgn bg bnyk tidur..kena kerapkan menyusu,agr sllu kncing n berak..insyaAllah trun..saya hri tu sedih tgok asyik kena cucuk..alhamdulillah,lepas 3 hri dh trun

Ubat paling mujarab ialah susu. Regardless susu ibu atau susu formula. Untuk turunkan kuning baby kena kerap poo and pee. So kena make sure baby minum setiap 2 jam sekali.