Baby 16hri kuning tinggi 255

AP yg prlu Sy buat klo baby kuning dn Bert bdn drop..Sy dah pnt ulang alik kk ksian kt baby kne cucuk stiaphri??

11 Balas

Sa selang selikan anak mnum susu badan dan susu formula.. Sbb nak bgi bayi kenyang supaya dia kerap kencing dan berak.. Nnt kuning dia tu akan trun ikut kencing dan berak.. Lps tu kerap bgun kan dia sbb klu baby kuning ni dia suka tdr.. Thts y kuning dia tk pndai trun2.. Lps tu, ibu pula kna makan makanan berkhasiat nk bgi tenaga dekat mom ni.. Sbbnya selagi kuning ank tak trun mmg ibu akan ulang alik p klink.. Klu tk larat mnta teman dengan suami, ibu atau adik beradik.. N lastly kuatkan smngat sis dan jgn stres.. Sa pun hari ke 22 baru trun kuning anak..

Fully breastfeed ka? Biasa dr akan suru teruskn je breastfeed.. klu sy, sy bgi stiap 30min-60min utk nyusu.. & kerapkn bagi dia bngun spya aktif..sy prasan bila baby tgh bangun baru dia berak byk.. tp kdg mmg ada jenis yg mmg lambat turun kuning.. sy sebulan lebih bru btl2 turun kuning..mmg sedih & x sanggup tgk anak balik2 kena ambil darah.. ada cousin tu sampai x dtg dh pergi KK utk check kuning sbb balik2 sgt kena cucuk, nasib juga turun kuning baby dia.. tp tu sy x recommend utk sis buat la tu atas masing2

2mo ago

betul..sy 2 2 anak mmg lambt turun kuning tp alhamdulillah bkn prolonged jaundis..2 2 jgak kena ambik sample air kencing n darah..anak 1st smpai kena topup formula..tp untuk anak ke2 mmg mnyusu badan je..ulang alik kk mmg penat dgn berpantang lg,...

mule kua ospital kena p kk tiap ari sbb bacaan kadang turun kadang naik..mcm biasa DR n Nurse nasihatkn bykkn menyusu baby bg baby kerap berak..smpai kena ambik sample darah n air kencing untuk sahkn sama ad baby ni mmg prolonged jaundis atau x..dpt result alhamdulillah Normal..untuk sis,sabar ye..skrg baby mmg kebanyakan kena jaundis cume beza tinggi atau x je..enjoy the moment..jgn stress²,nti susu badan bleh drop..dptkn nasihat Dr,klau Dr suh topup formula pon,topup je untuk kabaikan baby..

2mo ago

Sy pun sme sis cm TU..

Teruskan penyusuan baby setiap 1-2 jam. Jangan skip. Baby tidur kena kejut jugak. By hook or by crook, susukan baby setiap 1-2 jam. Minta bantuan suami atau ahli keluarga yang lain untuk bawak baby pergi KK. Awak boleh rehat kat rumah. Sekadar cadangan, kalau awak penat nak pergi KK boleh pergi klinik swasta jugak untuk check kuning. Boleh sewa lampu Fototerapi untuk rawatan kat rumah.

kalau fully breastfeed maybe tak cukup susu,sebab taktahu baby minum byk mana. saya pun baby masuk nicu phototherapy sebab kuning level 290 dn berat baby turun 200g. Dr kata 2-3 jam sekali kena breastfeed 30-40 minit, then topup lg susu 2 oz guna botol. tak boleh susu badan saja sebab tak dpt monitor amount susu baby minum. sekarang after seminggu keluar nicu berat dah naik balik

kene kerap bagi susu 3/2 jam sekali. kejutkan baby kalau tido. kene topup dgn susu Formula kalau bf tak ckup banyak. insyallah turun. baby saya hari ke 21 alhamdulillah turun 62 dan ckup checkup kk. 6 kali ambil darah. memg mula2 penat dan stress sikit sbb sedih asik ulang alik , takut anak tak turun2 kuning. tapi kene kuat. moga dimudahkan

Anak saya kuning tinggi jugak, pernah kena warded . Lepas warded saya balik saya mandikan dengan air kuchai dua hari skali, campur formula dutchbaby dan susu formula pada hari ke 6 alhamdulillah anak bebas kuning dah

2mo ago

Maaf dua kali sehari*

kerapkan susu sis bgi susu fm or susu kambing saya masa anak kedua bgi susu badan turun anak tk turun2 kjp naik kjp turun lpstu saya stopkan susu badan saya bgi susu fm alhamdulillah kuning anak makin turun

Anak Sy pun kena dlm 300+ dekat 2 minggu lebih. sy Beli Susu Kat Farmasi Nama KARIHOME Itu Susu Kambing memang utk jaundice..Sy bagi itu dlm 5 hari. kuning Suda hilang .

2mo ago

Sy bgi susu yg sme tapi xturun sis

masa ni air susu Sy drop habis. bagi bby isap pun bby x knyang. mcm mana kuning nk turun. Sy bagi susu FM karihome. susu kambing. esok nya kmi da blh kluar wad