luahan rasa

anak bru je setahun 2bulan,mgandung anak kedua,mmg kebiasaan ke mummy2 akan termarah anak and lepaskn emosi kt anak time pregnant sbb penat,sy selalu marah anak and buat anak sbb penat yela dia kan tgah mbesar ,bila kemas dia sepahkan balik pastu sy jd grm bila dia meragam,tp lps je mrh dia smpai dia ngis2 sy akan mntk maaf blik sbb rasa bsalah,stiap hri janji kt dia xmrh dh esok esok tp ttp jugak hari2 marah mcm jd satu kbiasaan..boleh x mummy bg pendpat utk saya or nasihat

13 Balas

Ye betul penat, sye mgandung dekat jugak. Setiap kali rasa nk marah sye jerit je mgucap. Dlu mmg rasa nk angkat tangan tapi sampai tahap tu sye pergi pukul bantal je, sbb pikir dorg x salah. Mmg dorg nye time utk explore thing and kite as their protecter sbb anak pandang kite ni mcm angel. Sye asyik terpikir je kalau la time ni terlepas marah kt anak nanti kali Allah tarik balik anak tu mcm mane la rasa. Sbb tu saya slowly control emotion, saya anak 1st baru setahun 7bulan, anak kedua 9bulan and skrg mgandung lagi 22 weeks. Saya harap boleh bertahan sbb masa nk dpt anak pertama pon tunggu 7 tahun, then lepas bersalin tetibe je berderet. ummmm pikir masa xde anak dok berdoa hari hari nak anak, dh dapat asyik nk marah je.

jgn mcm tu, tak elok utk psychology anak. dia bkn tahu apa2 pun, dia cuma dlm proses nak membesar. pengalaman hidup kita lebih panjang klau nak banding dgn dia. jgn biarkan anak membesar dlm emosi yg bercelaru. awak patut luah beban tu pd husband, dia ptut ambik tugas sama2. klau dia pun xboleh nak ambik tugas, anda berdua sepatutnya rancang next pregnancy lebih jauh hingga betul2 ready. bab ank bagi selerak tu, kita maknya la kena bagi arahan yg betul..cuba ajak dia sama-sama kemas sambil tu pesan dkat dia lepas main kena kemas,nanti lama2 biasa la.. maybe awk boleh cari group2 dkat fb pasal cara handle infant.. semoga berjaya, kena ingat. Allah takkan sesekali bebankan hambaNYA melebihi kemampuan .

3y ago

trima ksh ,insyallah..

Try control emosi.. Walaupun sukar, tapi kesian anak pertama.. Dia bukan tahu apa2 pun baru setahun lebih. Berjalan pun baru tahu.. Mmg dh lumrah anak umur tu mmg suka sepah2 & buat hal.. Belum lagi fasa dia melawan cakap kita.. Tapi kita sebagai seorg yang lebih dewasa, boleh kawal emosi... Mcm sis, rumah bersepah tu biar je, kalau tak larat sebab preggy kan, buat la setakat mana yang mampu.. Luahkan dgn husband, minta tolong dia tolong mana yang boleh.. Rumah i 24hr bersepah sebab budak2.. Bila nak tido baru kemas 😂😂 or bila diorg tido baru kemas..

3y ago

hmm tula, risau yg org ckp kcik2 buat ank nnti bsar ank buat kita, mohonlaa djauhkn mcm tu,

bila mengandung ni mmg ada perubahan hormon. kdg2 mudah menangis, mudah marah, mudah terasa hati dll. Even kite kalau penat pun rasa nak marah kalau ada benda yg xkena, inikan pulak masa mengandung. Apa pun sis cuba la slowly kurangkan marah anak yg tgh mbesar. anak umur stahun 2bulan masih belum boleh faham apa2, mmg tgh fasa dia nak explore, main.. so sepahkan rumah tu mmg normal. if sis penat, boleh mnta husband tengokkan anak dan tolong2 mana yg boleh. sebaiknya time ni sementara adiknya masih dlm perut, sis kena lebih byk bonding dgn anak tu.

Anak2 sy yg dh 10y & 8y pun kdng sy hilang sabar sis... Sbb bdn kita penat dan lemah... Bila ank2 sepah ke bergaduh serius stress.. Cara sy utk elak marah ank2, sy masuk bilik dok diam2,biar je klu rumah sepah ke kain x berlipat tu.. Nti semua dh nk masuk tido, sy ajak kemas dan sapu2 semua... Tp anak sis tu kecil lg, x leh nak tinggal lg,byk2 bersabar ye...

3y ago

thanks,skrg ni sy tgah cuba utk sabar,and penat je buat xtau,kdg2 klo dia merengek tu boleh jd emosi,nk marah nk bebel nk tengking,mulut ni je laa jadi jahat,tp bilaa bahayakan dia mcm dia bg pecah kaca ke apa,mmg x sgaja tpukul dia,tp jrg2 laa just mlut jelaa ni duk marah kuat2 bebel kuat2 nada tggi,tp skrg ni tgah kawal sikit,sy xtau laa sbb apa ,meroyan ke apa enth prgai mcm ni,mmg sblm pregnant lg mcm ni,dh pregnant mmg jd penat skit tlepas kt dia,bila dia lena je ,sy tringatlaa blik dosa2 tu kt dia ,aduhai..pastue sok buat lagi,skrg mi je bru jela lg tgah cool down ,tgah kwl emosi sikit2..harap2 akan elok laaa,penat klo fkirkam balik ,dia xtau apa pun pastu mrah dia jd penat sbb dia mcm jd tabiat,so jd penat sbb kn tu ,aduhai

sy ank bru 6 bulan dh mngndung ke2 emosi mmng tk stabil skrng dy dh 1thn 2 bulan n sy tngh tunggu hri emosi smakin tk mnentu.. tpi alhamdulillah mertua sy sntiasa ad utk bntu sy jaga cucu sulung dy.. klau sy trmrh or trtengking ank sy cpt2 mnta maaf biarpn dy bru stahun sbb tkut nnti dy trikut dgn ap yg dy nmpk dy dngr..

normal je sis. sejak bape hari ni saya pun ada mrh² ank (1 thn 6 bln) smlm cek pregnant rupanye. tapi tak nak la marah2 dia lagi. kesian dia. kita cuba control apa² yg boleh buat kita mrh. bagi dia main sendiri kat tempat yg selamat. takde la dia kacau kita atau sepah²kn brg yg lain. cuba elakkn benda² tu

memandangkan tengah mengandung anak ke2 bab2 kerja rumah tu biarlh suami uruskan tak kerja rumah minta tlg dia uruskan anak ,kalau suami enggan ..cakap dia banyak kerja ke ape ke then awk pentingkan anak je nanti kalau dia balik tgk rumah besepah pandai la dia kemas 😂 takkan suami anak first je sweet kan

klaw rasa emosi xstabil tolong elakkan duduk sorang2 atau berdua je dgan anak sis..bahaya..kadang takot syaitan ganggu, smpai kita xsedar ap kita buat..klaw boleh kawal emosi sebaik mgkin..anak kecik lagi masih xtaw baik bruk..skadar pendapat..semoga sis n anak sis dibawah jgaan Allah..

Normal. Masa hamil, byk berlaku perubahan hormon. As a mom yg ad anak kecil, kita tak boleh MENGHARAPKAN RUMAH kemas selalu. Sy dlu pn biarkan shja rumah bersepah. Bila rsa larat, bru kemas.... Klu awk rsa stres. Talk to husband. Mgkin dgn cra ni blh bt awk cool down

3y ago

husband plak balik lewat,g kerja sblm anak bgn balik kerja anak dh lena ,kalau satu hari tu ,xmarah dia mmg xsah,try lawal emosi pn,cuba jgk kawaesti sblm tdur tu mcm mbebel kt dia laa,mybe sbb pnt kot,then mula laa rasa bsalah,dh cuba kwal dari dia bgn ,pastu dia nk lena ad jee tmarah la tbebel laa,tp alhmdlh skrg ni kwl emosi xdala naik tgan kt dia,xdalaa tengking2 dh,dlu ad, skrg dh xda sbb nk trycontrol,cuma ad sikit tbebel and tmrh je,dia diam je tgk muka kita time tu, then dh hbs bebel ke apa mesti auto mintk maaf , stiap malam mntk maaf kt dia and doa jgnla jd mcm tu lg,enth la mybe kbiassaan kn?