Just nak meluah stress dgn mak sendiri

Sy dah hampir due dan plan nak berpantang kt rumah mak sy. Sbb tu sy balik kampung duduk dgn dia. Tp sy stress lah dengan perangai mak sy. Sy xtau nk cakap camne, dia baik dr banyak segi dan kebanyakan hari sy okey je dgn dia cuma sy stress dgn cara dia bercakap.. suara kuat sampai sakit telinga sy. Lepas tu ada ayat2 yg tak best jugak. Ayat2 dia dan cara dia cakap tu mcm sepanjang masa bunyi macam marah je. Sy dok depan dia je pun, tp cakap tu terjerit2. Benda ni mmg dah lama sjak kecik pun sy x suka pasal dia suka bebel, sbb tu sy pilih utk duduk jauh start dari sy skolah menengah sy duk asrama n sanggup tak balik weekend sbb xnk kne marah dgn dia. Masuk U pn sy sgje cari tempat jauh dr kampung. Keje pn merantau negeri org. Bg sy , dia rasa dia je yg betul. Kalau anak jenis x dgr kata dia akan persalahkan ayah sy. Ayah sy mmg degil pn masa muda2 dulu tp ayat dia teruk jgk contoh mcm membodohkan ayah sy. Walaupun sy x rapat dgn ayah tp sy x suka dgr ayat2 yg memburukkan ayah sy. Laki dia mesti la dia lg kenal mcamana kn, sy spatutnya xyah pn nk bekap ayah sy mungkin sy xtau perangai sbnar ayah sy camne. Sy pujuk hati sy spye fikir mcm tu tp kdg2 sedih la jgk dengarnye. Dia x pernah maki guna perkataan lain , cuma perkataan “bodoh” je dia guna. Ayah sy pulak kalau maki teruk jgk masa muda2 dlu, now da tua susah nk dgr ayah sy bercakap. Da 3 minggu sy duk kampung, baru skali dua dgr suara ayah. Dr segi lain mak sy sgt A+, jaga ayah sy , masak utk anak2, kalau tengok sy sakit sikit terus tolong urut2 tanpa diminta pun, dengar cerita sy time sy bercerita mcm2 time santai2 kt dapur..pastu lg dr segi ibadah mmg sy salute dia jenis bangun malam tahajud. Banyak masa dihabiskan dgn solat sunat, mengaji..tp kata2 dia pulak menyakitkan..Sy anggap mungkin dia penat lah kot sbb tu dia suka bebel. Tp sy stress jgk sbb dia suka salahkan apa2 atas ayah sy. Kalau dia marah anak2 jenis melawan cakap dia, dia kata perangai ayah sy lah tu sbb tu anak jd mcm tu. Padahal bg sy, dia la punca jugak sbb dia tu dok kata suami macam2 depan anak, pastu bila sy kata sy trauma masa kecik tgok dorang bergaduh dia xngaku lak tu, marah sy valik kata dia x pernah gaduh dgn ayah. Lahh logik ke kawen lebih 30 tahun x pernah gaduh. Mmg nak menang je dia. Padahal sy mmg ingat apa yg sy trauma tu. Bila sy kata mmg ade dlm memori sy skian2 dia kata sy melawan ckp dia. Sampai stiap hari bila ada peluang dia akn ungkit sambil marah2 pasal dia x penah gaduh , anak suka lawan cakap.. eeii ya Allah sy kenal mak sy camne, sampai 10 tahun ke depan pun takkan habis marah2 dia tu sepertimana dia ulang burukkan ayah sy yg perangai zmn muda dulu sampai skrang. Camna skali pun sy terpaksa hadap la semua ni sbb dia mak sy. Cuma sy nk luah je sbb sy stress hadap hidup mcm ni. Kami keluarga bahagia ketika mak sy mood baik sahaja walaupun mood baik dia tu cakap terjerit2 mcm marah org. Berdosa ke eh sy rasa mcm ni dgn mak sendiri?? Sepanjang 3 minggu kt kampung ni mesti baby dlm perut pelik kan kenapa bising sgt , sepanjang pregnant sy dgn suami x byk bercakap, kalau ckp pn suara perlahan jd suasana kt rumah tu sunyi je.. sejak balik kg stiap hari dengar perkataan “bodoh” , burukkan atok dia, suara org marah2.. huhu siannye anak dlm perut..

18 Balas

Paling tak best, mak sy suka mengharapkan sesuatu dr anak tapi dia x ajar pun. Bila anak tak buat, dia akan perli dalam bebelan dia. Contohnye masa kecik2 dulu sekolah rendah, dia harapkan anak fikir sendiri kalau nampak baju dah keringkan dlm mesin basuh, anak kena jemur. Tp dia x suruh pn. Bila anak x jemur baju, dikatanya anak tak boleh diharap nak suruh dia mati sbb sorang2 letih buat kerja rumah. Sama mcm ayah ko lah xde rasa nak tolong bini pun. (Mcm biasa kalau marah anak, ayah akn kena sekali). padahal kenapa dia x suruh betul2 daripada harap org fikir sndiri nk tlg dia. Masa tu budak lg, fikir main je mana nk fikir tlg buat keje rumah dh kalau tak pernah diajar suruh buat. Beza dgn mak mertua sy, bila dia nk sy buat sesuatu, dia akan bagitahu. So kite buat. Bkn nye harap kte fikir sndiri apa perlu dibuat. Mcm lah fikiran kita semua sama ? Haritu mak sy marah ayah sy tak tolong angkat baju masa hujan. Baju tu dijemur bawah bumbung je pun. Tak kena hujan pun, tp dia xleh la nk jgk org angkat. So dia marah ayah sy katanya benda tu pn x boleh fikir dah lalu kat situ nampak ada baju, lgsung tak tolong angkat. Kenapa dia x minta je ayah sy angkat baju tu? Tp sy diam je x menyampuk, kalau sy bekap ayah sy mesti dgn sy skali kena wlopon bkn salah sy sbb sy xtahu menahu ada baju kt ampaian bawah bumbung..itu pun dia perli jgk “anak2 dalam rumah ni semua sama je otak tak boleh pakai”. Stressnya lah hadap.. berdosa ke sy rasa mcm ni dgn mak sendiri? 😭

2mo ago

Dosa tu urusan Allah. Tanggungjawab awak berbakti pada ibu bapa, cakap elok2.

Awak, apa yang jadi kat awak ni sama sangat dengan jalan cerita mak ayah saya. And saya pun tahun 11/2022 berpantang anak first dengan mak saya. Mmg stress sangat. Nasihat saya, awak kalau boleh pantang sendiri. Pantang sendiri is more more better. Saya kalau boleh ubah balik masa, saya akan pilih pantang kat rumah saya sendiri je. Walaupun rumah saya kena naik tangga tingkat 4. Haa nak cerita betapa stress nya saya time pantang anak first tu smpai saya fikir saya lagi sanggup naik tangga tingkat 4 dari berpantang dengan mak saya sendiri. Mak kandung bukan mak mertua ke apa. Hahaha mak saya pun jenis mulut memetir metir. And suka marah ayah saya. Sama macam cerita awak. Mak saya pun suka bodoh bodohkan ayah saya. Sampai saya stress tgk. And mak saya mmg suka marah ayah saya since saya kecik. And selalu tgk dorg gaduh depan mata saya, smpai saya decide kawin umur 22 sbb nak lari ddk dengan suami. Semua nya mak saya je betul, ayah saya je salah. Kkdg ayah saya bertanya pun kena marah. Sedih sangat. And nak cerita time pantang tu, saya kena jerkah dengan mak saya sebab cara saya pegang anak salah, cara menyusukan anak salah. Mmg jerkah smpai saya terkejut, and menangis dalam bilik. And menangis time pantang sangat tak okay. Saya dah la first mom, mak saya expect saya terus reti susukan baby. Byk lagi la yang buat saya stress. So kalau ada peluang, utk awak berpantang sendiri berpantang la sendiri.

2mo ago

😭😭😭 susah jgk sy nk pegi mana2 dh skang ni. Nk balik rumah suami sy kne travel jauh.. kalau sy pegi mana2 pn mesti family akn question or terasa hati tiba2 tinggalkan rumah. Mak sy dr segi tlg sy tu xde masalah pn.. dia bkn jenis jerkah tiba2, cuma kalau dia bercerita biasa pun dgn suara kuat. Dia bebel kt adik laki tp sy yg sakit telinga mendengarnya. Adik laki pulak mmg jenis degil dan mak sy mmg salahkan ayah sy pasal ni sbb dia kata keturunan ayah sy sume mcm tu. Sy elak dr buat salah klu depan dia sbb takut jgk kena bebel.. kalau bab jaga sy dia lembut je.. dia tlg urut2 bila sy rasa x sedap badan. Bila time dia badmood je dia akn bebel ungkit mcm2. X suka dgr tu. Tp td sy da buat salah yg teruk sbb sy ter emosi padahal benda kecik je.. pastu sy ter tengking dia kt dapo. So mak sy ungkit la keturunan bagai semua. Sy da mnta maaf da pun dkat adik laki time mak sy xde..tp mental sy da koyak. Sy x suka suasana ni, x suka perasaan ni, x suka family sy.. rasa nk lari jauh2. Sy mula ras

Hmm faham sis...kalau mak sy dia bkn bebel...tp suka banding kan sy dgn yg lain...mcm sy ni muda lg tp dh nk msuk 3x czer...msa ank first dulu sy czer sbb bby lemas and ank mninggal...ank kedua plk czer sbb sakit parut lama and sy tkut nk merasa normal...msa sy pregnant ank kedua jarak dekat sy suprise kn mak sy...tp dia bebel ckp kno xrancang...msa tu sy fikir mngkin mak sy risaukan sy kan...then lpas 11 bulan sy mngdung lg ...skrng bru 30w...sy rahsiakan yg sy pregnant...sbb xnk dia bandingkan sy atau suruh brsalin normal...kakak sy ank bru sorang and blh bersalin normal tnpa koyak..jd mak sy selalu crita kt kwn ii dia la yg kakak sy tu dpt normal tnpa koyak..sy ni czer ... n mak sy ckp sy ni terburu nk czer ... pdahal blh normal...hmm sy mcm sedih la mak kita sdri ckp cmtu kan 🥲 n yg ketiga ni sy bakal czer bln depan sminggu lpas raya...mak sy mcm xhappy pon sbb tau sy nk kna czer lg...sy xprnh rsa normal...hmmm tula luahan sy....

2mo ago

Sy xtau camne nk ckp..Mak sy supportive tp dalam masa sama down kan sy jg bila dia badmood.. paling tak suka kalau kte da buat satu kesalahan, pastu diungkit nya lg kesalahan tu sampai bila2. Dan benda tu buat sy malu dgn diri, dgn semua org.. sbbnya dia citer kt org, especially adik beradik sy yg lain la. Wlopon adik bradik sendiri, tetap rasa malu kalau benda yg kte dh buat salah tu diungkit2 lg. Mcm menampakkan perangai buruk kite yg masa dulu.. kalau dr segi lain, mcm sy x pandai masak dia perli “orang lain bila anak2 balik kampung, ibu senang sbb anak2 masak. Tapi aku pulak makin penat, sbb kena masak utk anak2”. Padahal dia sendiri yg serba tak kena kalau sy nk buat apa2 kt dapur. Sy lebih kpd tlg kupas bawang, tlg kacau dlm periuk je.. klu sy masak xkan kena dgn selera dia, dia akan complaint. Cuma mmg sjak sy pregnant dia x bg sy tlg sgt dah pun. Bab banding2 tu pn mmg sy slalu kena jgk. Pasal sy dgn anak org lain.. itu pn paling tak suka jugak 😭

Ya allah, ingatkan mak kita je macam ni. kita sama la wak, tapi bila nak meluah tu rasa macam orang takkan faham and akan judge buka aib seorang IBU. tapi kita je yang tahu and hadap semua pasal ibu kita ni. IBU yang terpaling semua betul 😭 Stress sangat. saya pun tengah prgnant , laki tanya nak berpantang kat mana . Pikir nak mengharapkan bantuan seorang ibu, tapi dah kenal and tahu perangai dia macam mana . Saya pilih untuk pantang sendiri. Biar lah rasa sakit badan ke apa ke asal saya tak sakit hati and tkde rasa derhaka kat ibu. For me, awak still ada masa untuk ubah pikiran. Be strong yee :) Bukan tujuan nak menghasut tapi untuk diri kita sendiri jugak. Kita pun bakal jadi ibu 🥹

2mo ago

At first mmg nk berpantang sendiri, tp atas sbb tertentu decide balik beranak kt kampung. Dr segi lain sume sy okey je dgn mak sy , byk tlg sy cuma mulut dia je la menyakitkan hati bila dia badmood. Kebanyakan masa mmg sy diam je, takut kalau ckp apa2 kne ‘peluru berpandu’ lak. Tp sbb rumah kt kg ada adik beradik lain, org lain yg kne bebel telinga kte yg dengar huhu

perangai mak sis sama mcm mak sy.suke ckp jerit² marah².x pernah ckp lembut² dgn anak.ada masa sy ada jgk rasa sentap dgn kata² beliau.selalu jgk mengadu dgn adik beradik.tapi adik beradik selalu ckp kite redha jela.terima jela.tu mak kite.mcmne sekali pun tetap mak kite.btw anak 1st sy pernah pantang dgn mak mmg rasa stress sgt².last² sy call suami suruh ambik sy then sy pantang sendiri.baru rasa tenang.anak yg 2nd ni sy pantang dgn mil. Alhamdulillah selesa. dpt mertua yg x pernah membebel, baik,lembut je dgn sy. sampai sy ckp dlm hati knp la mak sendiri tak layan sy mcm ni. mil sy layan anak² die pun elok, lembut. mcm tula jgk la mil layan sy.

2mo ago

Sy x rapat pn dgn adik beradik kalau bab tu.. kami tak saling meluahkan mcm tu..tp relationship ok je, asalkan tak sentuh pasal mak.. pasal lain rapat je..sy anak sulung.. mak sy slalu je burukkan sy dkat adik beradik lain..adik ketiga pn stress mcm sy kalau tengok gaya dia. Tp dia agak teruk jgk mcm org kne depression sbb berkurung dlm bilik.. sy fobia nk rapat dgn sape2 sbb sy fikir kalau sy rapat dgn org, org akn kenal perangai sy dan bila dia x suka sy, dia akn citer kt org perangai sy mcm mak sy buat..dgn mil pun sy x rapat sgt.. tp dia mmg lembut sgt. Mcm haritu anak sulung dia masak nasi lemak tp kurang rasa lemak, tp dia pesan kt kitorang jgn ckp apa2 depan kakak takut dia terasa. Kalau mak sy, mmg depan2 org dia akan bgitau kita masak tak sedap. Malu sangat dgn org rasa down giler..kalau mil sy dia nk sy buat apa2 pn dia bgtau elok2.. dia xde perli2 mcm mak sy. Sy suka betul tengok family husb sy.. semua tenang je..

kenapa tak berpantang sendiri..masa belajar boleh jauh.. msuk u boleh duduk jauh.. mesti boleh pantang tanpa mak.. upah CL kalau Ada duit lebih. kalau X dri skrg msuk kelas belajar untuk uruskan Anak nnti . kalau xmsuk kelas, ambil Dan Gali ilmu org2 yg brpengalaman..ksian bby nnti lahir zikir kt halwa telinga Dia perkataan2 yg xspatutnya. org tua ni Kita xboleh NK ckp apa . nasihat jela .. nnti lama2 Kan sedar sendiri.. akn slow sendiri.. pantang ni tempoh Kita nak santai2.. brtenang.. urus anak.. adapt dgn emosi Baru,dunia baru.. pengalaman Baru.. nnti stress effect penyusuan juga.. lain crita.. fikir masak2..

Kalau saya berada di tempat puan, saya pun tak suka environment begitu sebab perkataan "bodoh" dan tak menghormati suami. Kalau saya jadi puan, saya berpantang sendiri. Biarlah Emak sendiri membebel macamana pun. Cakap je dgn mak, rimas dengar mak membebel, dan saya tak sesabar ayah yg masih sebumbung dgn mak walaupun mak membebel. Direct aje. Hahaha. Dan back up ayah tu, jika ayah tak reda dgn mak membebel dan memperbodohkan ayah selama perkahwinan mak dgn ayah, saya kasihan dgn mak, apa yg malaikat catat untuk amalan mak sbb membodohkan ayah. Saya sebagai anak suka mak dan ayah saling menghormati.

better pilih berpantang sendiri..tak susah pon pantang sendiri ..boleh refer dr imelda punya post or google je ..sy dulu pon 2 mggu je luka da baik...tu pon smggu je btul2 pantang mcm dulu walaupun ad mak dtg tapi mak teman je sbb dia tk sihat dah..sbb sy rse mcm rimas plak nk trbring je gitu ..drpd stress baik pantang sendiri sbb after birth sgt la penat bdan dan emosi jdi better cri suasana yg lbih selesa ..bab mkn kalau rse tk boleh masak mtk la suami belikan lauk da siap ...tk perlu nk berpantang mkn mcm org dulu kalau tkde alergik apa2 ..yg pntg ambil diet yg seimbang❤️

series cakap, pantang sendiri je awak walaupun anak first. nnt pantang stress campur awak stress ngan mak awak tak memasal nanti dpt depression. pregnant lain wak.. pantang nnt mmg susah sgt sgttt, lagi2 kalau mak awak tak masuk dgn awak. sbb awk first mom nnt banyak awak kena attack, anak awak pun sama kena attack jugak. better pantang sendiri ye sis, kalau mak sis jenis nak suap baby air masak, nak suruh minum itu ini lagi lah boleh buat meroyan awak. kalau saya, saya tak sanggup 😅 jangan biar mak awak buat sesuau kat baby awak tu je sy harap

balik rumah sendiri. berpantang sendiri je. nanti dah beranak,takut stress tu makin teruk. kalau awak first time mom, sy nasihatkan upah CL. belajar sebanyak mungkin ilmu2 penjagaan diri dan newborn sebelum bersalin ni. insyaAllah semoga dipermudahkan. sy tak kata berpantang sendiri tu mudah tapi kalau tengok pada penceritaan sis, sy tak rasa sis akan happy bila berpantang kat rumah mak.