Baby 11 bulan tk nak makan

Hi nk tanya. Baby yg tengah teething ni mmg susah nk bg makan ke?? Allahu jujur sy penat dh dengan ragam dia.. Anak sy minggu depan cukup setahun dh tp nk dekat check up ni meragam buat perangai tk nak makan.. Sy dh msk macam² dh nk bg dia berselera makan tp semua dia reject.. Sy dh terlalu penat sgt dh ni smpai kdg sy marah balik.. marah shuben smpai moody manjang.. sy stress.. dhla duduk sorg je dekat rumah pangsapuri ni.. Shuben dri awal pgi dh pegi kije lewat ptg baru la balik.. Tp dia balik pun mana ada nk tolong sy hadap ragam anak yg tk nak makan ni.. Bila dia tk nak makan dia nangis je merengek tk berenti.. Ibu² pun mesti faham kan macam mana perasaan kita bila anak asyik nngis memanjang dri pagi smpai ke malam dibuatnya.. Sebelum tido pun menangis menjerit kuat² macam sy ni dera dia.. Anak sy plk mmg dri lahir jenis high demand.. semua tk kena.. Sy ingt makin besar makin kurang lah high demand dia tu tp tak.. makin teruk jadinya.. Ibu² hadap mcm mana ye bila anak meragam sbb teething ni.. Sy dh buntu, dh penat sgt² dh ni.. Tadi pun sbb anak tk nak makan semua mknn dia sy buang sbb sakit hati.. terasa hati sgt dgn dia, dgn shuben yg tk membantu.. Main fon je manjang.. sedihnya allahu 😭😭😭😭😭 #pleasehelp #firstbaby #seriusnanya

5 Balas

anak sye 8 bln & sye siapkn mknn frozen utk dye.. tggl panaskn.. penah jgak msk fresh tp penat dan x bbaloi rsenye.. anak sye da ade 4 gigi.. penah jgak wat prangai x nk mkn.. da pjuk pn x jln, sblum mood sye yg x ok then sye stop.. kte cbe bg mkn next session or esok.. klu sye nk cbe menu bru, sye make sure mood sye ok, x penat sgt, so that klu anak x mkn pn, sye still ok.. Lastly msk je sesimple bley yg x byk step.. sye tw jd mak2 nie stress sbb org akan nilai kte pdehal kte da cbe mcm2 dah.. its ok sis.. klu hri nie fail, kte cbe next day..

Saya faham sangat.. anak pertama saya dulu pun macamni. Dengan saya sekali nanges sebab penat dah masak tapi anak taknak makan. Penat mental fizikal. Anak saya dulu asek nak ngempeng je. Saya pun macam2 try bagi. Last2 dia makan bubur marrybrown 😅 tiap hari duk bagi bubur marrybrown. Anak ke 2 ni pun dah nak masuk 11 bulan juga ni tengah fasa nak tumbuh gigi juga. Alhamdulillah bubur dia takde masalah. Tapi nasi2 dia memang tolak.

9mo ago

sama laa . anak saya pon mcm tu jugak . benda lain bukan main susah nk makan . bagi bubur marrybrown bukan main selera lagi . jawab nye tiap hari laa oder grab beli bubur tu

Anak sya di fasa macam ni sekarang susah nak bagi makan hmmm😌Tapi semalam saya bgi anak makan sendiri dan sya pantau baby makan sambil baby main makan yang dia makan tuu sambil tu lah bagi makan suap okey juga lah tapi mesti banyak kan bersabar sbb nak kemas balik makanan jatuh kat lantai tapi anak saya okay dia makn🙂🙂walaupun makanan dia tak habis tapi atles dia ada makan separuh makanan yang di hidang kan

saya pun tgh lalui.. lepas bg main kat rumput, time mkn dia mkn elok, 2 3 minggu takmau mkn blk, main kat pantai pulak, blh mkn elok blk.. nk hari² buat sensory play tak sempat plk. puan try sensory play kat anak puan, pastu tengok dia mkn tak?

9mo ago

anak sy pun high demand baby jgk dulu + eczema dr dulu sampai skrg 1tahun lebih belum baik2 ni .. bertabah yaa

cuba bg makanan yg sejuk. baby gatal gusi tu. sbb tu baby meragam. dia rasa tak selesa. mcm overnight oat. ice cream. smooties. banana creamy.

9mo ago

sy dh bg sis dia makan sikit je pastu ludah balik..