luahan rasa

anak bru je setahun 2bulan,mgandung anak kedua,mmg kebiasaan ke mummy2 akan termarah anak and lepaskn emosi kt anak time pregnant sbb penat,sy selalu marah anak and buat anak sbb penat yela dia kan tgah mbesar ,bila kemas dia sepahkan balik pastu sy jd grm bila dia meragam,tp lps je mrh dia smpai dia ngis2 sy akan mntk maaf blik sbb rasa bsalah,stiap hri janji kt dia xmrh dh esok esok tp ttp jugak hari2 marah mcm jd satu kbiasaan..boleh x mummy bg pendpat utk saya or nasihat

13 Balas

Anak2 sy yg dh 10y & 8y pun kdng sy hilang sabar sis... Sbb bdn kita penat dan lemah... Bila ank2 sepah ke bergaduh serius stress.. Cara sy utk elak marah ank2, sy masuk bilik dok diam2,biar je klu rumah sepah ke kain x berlipat tu.. Nti semua dh nk masuk tido, sy ajak kemas dan sapu2 semua... Tp anak sis tu kecil lg, x leh nak tinggal lg,byk2 bersabar ye...

3y ago

thanks,skrg ni sy tgah cuba utk sabar,and penat je buat xtau,kdg2 klo dia merengek tu boleh jd emosi,nk marah nk bebel nk tengking,mulut ni je laa jadi jahat,tp bilaa bahayakan dia mcm dia bg pecah kaca ke apa,mmg x sgaja tpukul dia,tp jrg2 laa just mlut jelaa ni duk marah kuat2 bebel kuat2 nada tggi,tp skrg ni tgah kawal sikit,sy xtau laa sbb apa ,meroyan ke apa enth prgai mcm ni,mmg sblm pregnant lg mcm ni,dh pregnant mmg jd penat skit tlepas kt dia,bila dia lena je ,sy tringatlaa blik dosa2 tu kt dia ,aduhai..pastue sok buat lagi,skrg mi je bru jela lg tgah cool down ,tgah kwl emosi sikit2..harap2 akan elok laaa,penat klo fkirkam balik ,dia xtau apa pun pastu mrah dia jd penat sbb dia mcm jd tabiat,so jd penat sbb kn tu ,aduhai