Emosi dlm pantang

Hi..baby sy bru sebulan lbh & masih dlm pantang...Kdg2 bila baby trjaga tgh malam & sy masih dlm keadaan mngantuk,sy jd cept marah tmbh2 bila baby kejap2 nk nyusu ( nk ngempeng sbnrnya) kdg dia nyusu duduk xdiam kdg2 tarik2 puting..sy kdg trtampar pp dia ( slow je) kdg sy mcm kasar skit dukung dia..?..tp lpas dia tdow rsa brsalah smpai nangis..sy syg sgt baby sy sbb tngu 4thn tp kdg2 cpt sgt nk mrah..normal ke atau cm mna?sy tkut kdg2 bla bremosi jd bkn2 kt baby..

19 Balas

normal utk first time yg bergelar ibu. sy dulu pun mcm tu juga. emosi.tp x la sampai tampar2 anak tu.. masa pregnant nak baby keluar cepat2 sebb x larat bawa perut, dah keluar baby baru tau, berkali kali ganda tak larat, x cukup tido 😂. insyaallah nanti 3 bulan ke atas dah bleh adapt skit2 , dah dpt baca pemikiran anak, nanti sedar2 anak dah nak setahun. rindu pulak masa baby. just enjoy being a mother 😊 dan anak sy skrg 8 bulan, sy masih x cukup tidur. hihi

Sis penat tu...sy pn kadang bile bby bgun tgh mlm mmg rse nk mrh sgt2..kelmarin g klinik cek bby sebulan tekanan drh sy tgi.. nurse ckp sy trlalu pnat smpi bp naik...ad je pluang utk tdo kjap atau rehat cpt2 amik peluang Tu..mmg btl pn dgn bby lg,ank y ats bby ni bru 2 tahun,dgn husbnd xnk..mmg stress...jd nye...saba byk2 ye..tahan kjap je..nnt bby dh bsar ckit x ngempeng dh..Tu y slalu sy nasihat diri sy..☺️

Saya juga menanti 9tahun. Alhamdulillah baby lahir tak banyak ragam. Banyakkan berdoa pada Allah moga dipermudahkan. Banyak2 istighfar.. Dan selalu cakap pada anak, anak ibu anak yang soleh.. Kadang saya nyanyikan lirik ulang2 anak ibu anak soleh.. Tengah mandi ke, basuh berak ke, pakai baju, bagi susu😍.. InsyaAllah doa seorang ibu makbul, anak kita akan mudah diurus dan yakin Allah bantu kita..

Istighfar sis.. Sy pun mcm tu dalam 3 minggu pertama. Sampai rasa nak marah, biar ja bby cmtu, tp suami cpt2 main peranan dia bangun juga dodoikan baby. Biasa tu baby nak rasa hangat2 badan ibu sebab dlm air ketuban cmtu. Baby x biasa lg dgn keadaan persekitaran.. Smoga dipermudah sis.. Suami sy selalu ckp bersyukur ada baby, baby sihat, sempurna tubuh badan..

Xnormal.. jan la smpi sakit bayi tu kau buat. Msih kecil lg tu.. blm tau apa2 lg. Klu nak jd ibu ni.. msti ada kesabaran..mmg la first baby kau blm biasa lg dgn cara baby meragam.. cuba nti lama2 ..kau akn biasa jga..so, jgn emosi2 masa brpantang ni.. kna sabar.. sy ni, ank first baru 16 hari.. kdg jm12 am dan 4pagi bby bgn.. sy sbr ja dgn ragam2 bby sy..

Sis penat tu. Sbb tu time pantang ni la kite ikot baby tdo bila dia tdo. Xkisah la time tu siang ke. At least recharge balik energy kita. Xde la rasa penat dan nak marah baby. Kesian baby, dia xpaham lagi beza siang malam. Dia nak manja je dgn mummy dia. Atau kalau masih penat, mintak la suami tolong jagakan baby time mlm ke..

Hugs sis❤️ Jangan biarkan.. Bila kita penat, kita mudah murah. Tambah dalam keadaan pantang dgn keadaan badan dan hormon kurang stabil. Dapatkan rehat yang cukup, makan minum yang berkhasiat dan yang paling penting sokongan dari org sekeliling. Luahkan perasaan tu, jangan tanggung sendiri.

Selalu istighfar...saya dlu emosi terganggu bila melahirkan anak ke 2 ..tetapi yg lebih manja anak sulung bukan baby...sanggup tidur x lena sbb takut bila malam saya akan pegang baby,cium baby,susukan baby...saya istighfar memanjang supaya kesabaran saya x tipis...kang lain jadinya...

Normal sbb mood xstabil.. Tp nk mrh baby tu xwajar, sbb ats kehendak kita.. Kita kena kawal.. Maybe pd siang, sis kna curi msa tido .. Mlm pula, klo ada husband mtk tlg sekejap utk ambil alih tugas.. Bila kita bsalin, kna ada waktu rest yg ckup.. Bila stress mcm2 boleh jd

Tq semua for sharing & nasihat..Alhmdulullah sekarang dah oke sebab saya dah faham dah perangai anak saya..Alhmdulillah sekarang baik sangat & xbanyak meragam dah ( meragam bila nak susu & ngantuk je)..Betul la orang cakap bila emosi ibu ok, anak pun jadi oke..🤗