Emosi tak stabil

Hi. Pernah tak korg yg dah 1st time jdi ibu ni termarah baby? Sy termarah baby sy hrini sbb dia asyik menangis je. Sy penat sgt. Suami sy takda d rumah sbb kja shift. Klau ada dia mmg akan tlg. Tapi klau shift malam, baby nngis sy pening taktau nak buat mcm mana. Jdinya terlepas marah. Kesian baby sy 😢😢 dia taktau apa2 pun tpi kena marah. Sy pndang muka dia msa tdur sy mnngis. Jdi kesal. Huhu ada x mami yg mcm ni? #advicepls #1stimemom #pleasehelp #firstbaby

28 Balas

Situasi mcm ni sis kena banyak bawa bersabar , sentiasa positive . Baby nak perhatian sis . Kalau baby menangis , sis tarik nafas dalam2 kemudian baru pegang baby tengokkan apa yg tak kena . Dari segi pampers , kembung perut atau nak susu . Kalau dah buat semua baby menangis lagi . Tanya dia kenapa apa mengapa menangis . Suara ibu memenangkan sambil pesan jangan menangis , papa kerja . Jadi anak baik , kena banyak pujuk . Pasang zikir selawat setiap malam . Kadang sebab sis takda disisi , baby dpt rasa . Untuk mudahkan amik baju sis dah pakai letak tepi baby atau guna sebagai bedung . Dia akan bau sis mungkin akan tenang . Bila baby tidur , sis pun tidur lepas siapkan kerja rumah . Memang penat lama2 jadi kebiasaan . Suami memang membantu , masa dia cuti minta me time untuk sis rehat . Bila suami takboleh handle baru sis turun pdg jaga anak . Sis pun kena ajar anak rutin tidur siang malam , waktu mana menyusu . Saya share sebab pernah rasa mcm sis . So far dah tak menangis malam atau meragam . Boleh tidur selesa bila suami kerja shift .

2y ago

Baikk sis. Sy cuba buat mcm tu nnti. Terima kasih 🤗

pernah nak tertinggi suara kt anak sbb dia memangis juga.. dengan kita penatnya, dengan nak kemas rumah masak bagai.. tapi saya selalu kalau anak gitu saya slowtalk dengan anak saya... tanya kenapa nangis je.. tk kesian kt ibu ke smbil usap kepala dia, cium dia nnt dia tenang bila dia rasa dia dh penat menangis.. anak saya jenis nk berdukung je lama lama penat juga nak melayan😂😂 tpi sya terapkan mindset "tkpe ni kali je anak nak macam ni nnt dh besar kita yg rindu nak rasa balik semua ni" so sis kena kuatkan semangat. sentiasa fikir positif je..suami saya pun kadang bagi semangat juga kalau saya mengadu kt dia yg anak saya macam ni macam tu.. so bila dia cuti atau dia shift malam siang tu mmg dia akan ganti jaga anak dan saya akan rehat tidur dalam sejam dua.. agak agak anak nangis je bru suami saya kejut.. pastu dia bagi semangat lah,, kadang tu dia sendiri yg pujuk anak hehehe fighting sis

Kena belajar control emosi sis. Mgkn baby asyik tidur siang hari sbb lahir siang dan bayi akan mula bangun sewaktu mlm..atau mgkn check pampers atau dia terasa lapar ke.. ada yg buat dia rasa tak selesa..atau dia ingin pangkuan ibu kerana ramai duk mendukung bayi sentiasa..mcm mcm blh jadi tujuan yg bayi tak blh nak terkata.. Sis kena tidur sewaktu bayi tidur utk rehatkan diri sewaktu siang. Bayi tkn paham sis kemarahan dan keletihan sis..itulah penting ramai duk bersama sewaktu gini utk tlg menolong bersama. Sis kena belajar kawal kemarahan sis apabila dah dipangkatkan kini menjadi ibu byk cabarannye sepanjang bayi membesar hingga ke 3-4 tahun...setiap tahun lain cabarannye..ibu perlu korbankan keletihan dan apabila bertambah zuriat lg pening. Cuba kejutkan bayi main sewaktu di siang hari lebih beri perihatian utk tukar timing tidur lena sikit di mlm hari

2y ago

Sis, baby sy lain sikit. Bawa main dia marah2 kalau siang sis sbb dia nak tido. Nak tido je pun dia marah, nngis2. Peel baby ni tak sama. Dia high demand sikit. Lagi klau mngamuk mmg xnak menyusu lngsng. Nak taknak kena jgk bgi dia tdo. Huhu

Itu biasa pertama kali jadi ibu , pertama kali kita hadapi situasi macam ni. bila penat kita terlepas marah dekat anak. Tapi jangan berlarutan ibu , nanti terbiasa , jangan silap yg sama lagi cuba bila penat atau marah jauh kan diri dari anak sekejap. Sebab kadang" bila kita jauh sekejap baru kita dapat berfikir dengan tenang dan emosi pun okay sebab kita dah mula cari anak kita balik. Kalau baby menangis ibu cuba tengok balik kenapa baby menangis? mungkin baby ada keluarkan tanda feeding cues? atau check lampin baby.

hi sis. bnyak brsabar ya. sy pun first mom. husband sy pun skrg ni bizi blik malam. sy xpernah marah bby sy. sbb mindset sy, skejap je ni prangai dia. nnti kita akan rindu masa2 ni. bby nangis mungkin ada benda yg xkena. perut kembung urut perut dia. check pmpers, pakaikan minyak telon/yuyi. rasa suhu bdn dia. tkut dia panas brbedung/sejuk tak berbedung. rasa tapak kaki tgn dia. mungkin lapar nk susu? kalau smua benda tu dah buat tp msih mnangis, just tenangkan dia je. dodoi dia.

2y ago

Baik sis. Baby sy ni lain sikit sis. Dia klau marah dia taknak menyusu sbb tu naik skit2 je berat dia huhu. Dia reject botol jgk. Tpi rasa bersalah lps marah dia sis huhu

hai ibu, jangan lah mcm tu, kesian baby kadang dia lapar, sakit perut, nak perhatian , nak dokong dan mcm2 lagi.. ☺☺ baby saya pun tgh nak membesar tiba dapat adik lg,(tgh ngandung 3bln) mmg kdg rasa penat pening semua ada, tp bila saya fikir balik masa sy nak teran dia punya lah susah nak keluar dulu, hilang semua rasa penat pening stress semua, betul sy x tipu, sy recall je benda tu + istighfar selalu.. Allah uji pd hambaNya yg mampu. 😊 semoga ibu kuat ya, sayang ibu. 🥰

saya yang ada masalah hot temper ni pun tak pernah rasa nak marah baby walaupun dia baby boy yang aktif dan kuat. kuat mengempeng ngan ibu dia juga sebab saya bagi full bf. kalau penat sangat2 saya tido sambil nyusu bayi dalam keadaan berbaring. baby saya siang memang taknak tidur langsung ye, kerja apa pun tak terbuat cuma layan dia je. nasib baiklah suami saya bila balik kerja sambung layan baby. saya cuma ready susu badan je bila baby lapar heheh.

Normal ibu, kebanyakan ibu macam ni. Kita juga manusia biasa ada emosi ,perasaan penat ,letih. Mum’s guilt orang kata. Tambahan kalau ada anak kecil yang rapat2. Terus kita rasa kita ibu yang gagal kan?Tapi actually tak. Jangan hanyut dengan rasa bersalah tu. Tarik nafas, pergi lah minum air kegemaran ke, makan coklat ke, masuk bilik jap ke bertenang or tidur jap masa anak tidur. Nanti minta maaf dengan anak hug anak kuat2 cakap kita sayang dia.

2y ago

Baik sis. Slalu lps marah mmg tarik nafas lps tu istighfar byk2. Huhu kesiann pulak dkt dia kecil lg xtau apa2 tup2 kena marah

sbr SIS..sy dulu ank sulung termarah bby sbb dpt suami MMG Jnis bapak x bertanggung dia mrh kita bby ngis..mrh nk lepas gram ke dia...dh semua benda kita kena buat dia tdo je kja nye biawak hidup biasa la..last2 lpas berpisah stress jgk mula tu tp fkir niat nk bsrkn anak je anak x salah kalau sy x jga dia spe nk jga bapak dh bukan CM bapak..x penah dh mrh dia..sbb bby bukan tahu apa...sy mrh mulut je la xde la naik tgan semua..

saya Pon pernah rasa nak bebai dengan baby. 1st time jadi ibu. suami di Johor saya di Perak. pantang n jaga anak sorang2. siang anak Mmg x nk tdo. tdo Pon kadang x sampai 15min dah jaga. tapi mlm alhamdulillah dia x ganggu saya berjaga Pon hanya nk susu. mlm2 masa anak baru nk tdo saya akan selalu bisik2 ckp yg baik2 dgn dia. tapi yg geram Tgok kelaku dia kalau ayah nya balik elok ja dia tido