Rasa bersalah marah anak

Hai mommy2..anak sy nak masuk 20bln..tp sejak seminggu dua ni mkin pyah tido..dia ngntuk n penat tp dia pksa diri dia xnk tido..so sy sellau marah dia smpi nangis dan dia trus tertido..tapi bila dia dh tido sy rsa bersalah sgt..kdg2 sy smpi cubit telinga dia sbb geram..tp bila ank dh tido ya Allah tasa bersalahnya saya😭😭😭ada x tips nk bg ank sng tido n kita dpt lebih sabar😔

1 Balas

Jgn kuat marah anak puan. Nti fikiran dia terganggu. Sy pun sama mcm puan tp bila sy nak marah tu sy akn stop skjp dan brtenang. Rasa nak cubit tu ada tp tak buat. Sy tak nak anak sy ada perasaan takut dan akn trauma. Biar anak main sampai penat. Buatkan dia susu jika ada tanda2 dah ngantuk. Bgitau dia dah buat susu klu nak ambil je. Lama2 anak akn ngantuk penat bermain akn tido sendiri juga. Anak sy dah 2yo. Sy suh dia tido jam 2ptg smpai jam 4. Malam tu jam 10 dah ngantuk. Bagi dia main apa pun yg dia nak.