turunkan bacaan kuning baby

Hi mommies. Ada petua tak untuk turunkan bacaan kuning baby?

15 Balas

kejut baby setiap 1/2 jam bgi susu ..baby kuning ni mmg kerap tdo. nti kira berapa kli dia kencing & berak .. lagi kerap lagi cepat baby tu turun kuning . lagi satu klu duduk kampung org dlu2 pakai kayu taun . tapi pokok tu mmg susa nk jumpa klu duduk bandar . baby sy dekat sebulan kuning tk turun2 Alhamdulillah lepas tu terus tkda kuning .

kalau ikut petua bidan²,,dieorg sruh mandikan bayi tu guna air mandian biasa campur sirap sedikit..letak setitik dua je..jgn terlampau byk..merah pulak kang badan baby tu.. setakat ni sedara mara kengkawan yg ikut petua ni alhamdulillah kuning baby turun sedikit demi sedikit...kena kerap buat baru kuning hilang..xbole sekali je..

baby sy pon kuning.. 3 ary bertrut jmpe doc..alhamdulillah turun..sy mandy kn dgn daun pandan selang seli dgn daun asam keping..selang seli kn dgn daun dukung ank..pastu kerap bg susu formula dgn susu bdn..tp sy susu bdn xbyk jd susu formula la byk..biarkan baby kerap kencing dgn berak..sb berak blh buang kuning tu. inshaAllah

Saya bg susu fm, masa dia warded saya pump. Lepas discharged bf susu fm . Saya sewa lampu fototerapi juga, monitor dkt rumah. Setiap sejam bagi susu. Paksa, supaya dia berak. Alhamdulillah dah okay after a month 🥲

bg susu formula sy bg susu formula masa warded sbb breast bengkak teruk so far masa warded baby sy paling cepat turun kuning dgn mandikan baby dgn air cap badak

Try buat air cap badak + bedak sejuk tepek seluruh badan baby, muka jangn letak ya. Ramai yg buat mandikn bany dgn air sirap hari2 buat. Iktiar dulu awk.

1-bagi susu ibu 1jam sekali bangunkan baby 2-cuba mandikan anak dengn losyen kuning yg kt farmasi jual.nama nuraz losyen kuning.

kerapkan susukan bayi,klau dy tido kejut kan 1/2jam untk bgi susu,elakan mkn jamu slgi ank x hbis kuning 😇

Selalu beri bayi susu badan. Jika susu badan tak cukup top-up susu formula.

2y ago

yg ni betul.. kena bagi baby selalu kencing n berak..

try mandi kn dgn air pucuk durian belanda ..anak saya da 3 org itu saja yg saya amalkan