Alahan jugak ke macam ni ?

Tak boleh bau masakkan, takde mood nak masak sebab rase loya. Bile tengok ayam atau ikan auto nk muntah. Nak makan nasi pun takde selere, kalau makan bnde2 yg mcm mee atau pasta atau roti okey je. Senang cite kalau mkn msakkan sendiri rase nak muntah. Setakat ni takde muntah atau loya yang teruk, cume ape yang saye listkan tu je saye tak boleh. Risau orang fkir yang kite ni mengade 🥺

26 Balas

saya pun pernah alami nya sis..5 bln jugak bru dpt masuk dpur smula..sya tak jua rsa mual apa tp saya benci dgn bau2 yg ada dlm dapur tu..bygkn saya kena tu bulan puasa nak dkat raya kakk ipar buat kuih bau butter tu saya meluat..perasaan benci tu mmbuak2😂 smpi saya mrh kn suami sebab tak cari cara hilang kan bau butter tu😂 klu dpikir kn xlogik lha bgtu tp itu lha nikmat mengandung sbnr nya..anak pertama saya xda feeling org mngandung pon ..dr segi emosi,fizikal perangai segala tu smua normal..tp yg ke2 mmg byk kjadian pelik2 adalah bole buat ceta2 dgn kekawan pnglaman tu..enjoy je sis..jgn pdulikn apa org lain pikir..

sya baru lepas alami alahan yg teruk sis..masa tu kandungan sya 6week smpai kena tahan dlm wad msuk air 11botol.lagi2 suami kerja jauh masa tu semangat tu down..kluar ja hospital dsna lah bermula segala alahan balik nasi xdpt mkn ikan ayam ..tekak rasa loya dn mual ja memanjang smpaikn bdn mengigil2 ..air pun xdpt nak minum termuntah balik biar kuantiti sikit..rasa payah sgt kdg smpai nangis...tpi bila fikir ada nyawa kecil dlm rahim semangat dn doa byk2 pada Allah d bgi kekuatan..skrg Alhamdulillah sya dah masuk 13week 3day..muntah2 dah hilang ..nasi bole mkn sikit2..

1y ago

sama sis. sy pun mcm tu jugak dulu sampai kena warded. cuma sy bkn skadar x bole mkn minum, tp alahan dgn suami jugak (muntah² & mual kalau suami dkat sy) dan x bole mandi. seksa jugak la. tp alhamdulillah kandungan masuk je 4 bulan dah dpt mkn mcm², tp sstengah alahan masih ada. ni da bsalin pun masih ada sisa² alahan yg tinggal.

Alahan ni macam2 jenis sis.. alhamdulillah dapat suami yg memahami.. awal2 mengandung mmg kritikal. masakan sendiri pun tak lalu nak telan. apatah lagi nak buat kerja kat dapur.. macam dapur tak bertuan dah masa first trimester. kadang tu bosan juga. lawankan juga. pakai face mask masa masak n basuh pinggan 🤣 sebab sy memang kalah dengan bau sabun basuh pinggan, sabun basuh baju, sabun mandi sampai pening nak mandi pakai sabun apa.. layankan je lah dengan sabar..

sy hri tu pun sama gak... bau goreng telur tu pun muntah🤣 buka periuk nasi sbb lapar nk makan..bila ada bau nasi je loya🤣udang/ayam apa pun x ley ....apa2 je lah semua sy loya!bila masak sendiri tu mcm x da selera mkan.. pergi kedai pun kadang2 ada mkn..kadang loya..kalau ada orng kata mengada tumbuk cili ltk dlm hidung orng tu sis😁!..jgn layan...sis jaga badan..makan... .. Have a safe pregnancy !

Saya sampai 18 weeks baru okay.. Sebelum tu nak basuh ayam pon loya tekak.. Masak mcm goreng okay, jgn tumis je.. Yg tu mmg tak boleh bau.. Takde istilah mengada².. Yg pernah merasa akan faham, yg tak tau mmg akan ckp kita mengada².. Lepas je habis alahan selera naik mendadak ngn berat pon naik.. Dpt mkn balik mcm biasa.. Ni normal utk ibu mengandung.. Yg penting jgn sampai tak mkn lgsg ye..

Sy skrg tgh alami. Bau segala benda takboleh. Bau masakan. Bau sabun, bau anak (ni paling sedih. Sbb anak bau masam atau wangi, dua2 sy takboleh bau. Rasa mual). Makanan pun byk beli je skrg. Bau nasi tgh masak pun geli. Imagine ikan mentah dlm peti ais pun boleh rasa loya. Nama je morning sicknes tp pagi tghari malam semua same je rasa loya.

saya lps tahu je pregnant hr tu .dlm 5w terus xleh ngn bau² masakan lagi² bau tumisan bawang..apa² makanan ada bwg mmg xleh mkn. ikan,seafood,daging xleh mkn. hnya mkn nasi kosong ngn aym goreng je..kdg telur. kalau tersalah msk dapur ada wap2 bau msakan/tumisan je mmg lps tu auto pening lembik.

sama mcm sy, genap 16w bru sy boleh mkn nasi sikit2.. sblum tu mmg cari mee, roti, bskut je.. berat sy pn trun byk.. sblm nie sy xprnh alahan mcm tu pn.. bru kali nie terjadi.. sy mlas pk org nk ckp sy ngade2 ke apa.. sy thu diri sy mcm mana.. nsb suami memahami.. dpur x berasap 4bulan 😂✌️

sama la kita.. sy pun x boleh bau masakkan lagi2 bau tumisan.. auto loya pening kepala.. suami masak pun kena berkurung dlm bilik😂 tgok nasi pun loya tp paksa mkn letak mnyk angin di hidung.. kalau burger ke mcd ke mee ke megie ke berselera pulak.. nasib baik suami memahami alhamdulillah

Ya alahan , sy masa mengandung alahan cuma tak boleh bau tumisan, dgn makan masakan sendiri je.. kalau org lain yg masak dia punya sedap tak terkata 😆 walaupun suami buatkan nasi goreng je.. Alahan lain xde, loya ke morning sickness ke xde.. Alhamdullilah