Kurang selera makan

Sejak pregnant ni saye makan dalam sehari sekali je, tu pun makan tengah hari lambat dalam pukul 3-4 petang. Bile malam hanye makan roti je. Tengok makanan jadi nak muntah, bile telan jadi kembang tekak. Orang lain pregnant makan kerap kali walaupun sikit, tapi saye tak lalu langsung. Start dari 6 week saye tak masuk dapur dan tak masak selalu beli makan luar. Nak masak pun tak boleh sebab jadi pening dan mual bile bau masakkan. Risau kan keadaan baby sebab tak kerap makan, selalu masuk angin je badan ni.

22 Balas

Takpa.. sis cari makanan yang betul² selera je. kalau makan asyik muntah penat tau. lepas tu nanti badan awak takda tenaga, and kesian dekat baby dalam perut tu. saya pernah pregnant alah teruk sampai kena tahan wad masuk air. Muntah tak berhenti + migrain . makan apa langsung tak boleh telan, siksanya time tu. sampai 4 bulan laa alah tu, start masuk 5 bulan dah ok, dah ada selera makan mcm biasa. sis enjoy your pregnancy ok. moga yang baik² saja untuk awak dan kandungan. 🤲🥰

Sy trimester 1 morning sickness sampai tak lalu nak makan. Susu pun try & error. Alhamdulillah, nasib baik susu kambing boleh telan. Buah pun boleh makan. Cuma selera nak makan tu tak tinggi. Masuk trimester 2, selera makan tinggi betul sampai berat naik mendadak. 😂 Trimester 3 alhamdulillaj, selera makan tu ada cuma terkawal. Pape pun ikut badan masing². Takde selera makan tu normal. Tapi jgn tak makan langsung. Makan apa yg tekak puan rasa boleh telan. 🤗🤗🤗

bukan awak sorang ye... dlu sy pregnant ank first dari start mengndung smpai dh bersalin mmg alahan 24 jam loya dan muntah xde selera nk mkn... yg sy telan buah, susu, roti, biskut je.. selebihnya tidak boleh tengok, bau dan telan... smpai kn ubat gigi pon x leh tngok 😅 dripda gemok trus kurus cekeding bdn sy... nk tak nak sy telan je apa yg sy nk mkn...

Jgn isau slagi blh mkn… mkn je ape yg sis blh mkn.. tp bykkn minum susu n buah.. mmg kne try and error.. nt dh nk habis trimester pertama akan start ade slera mkn mkanan berat 😊 lg satu kalau kurang mkn mmg susah nk dpt slera n akan sllu mual.. sb bdn xde energy.. so salah satu care nk elakk xde slera n mual sis kne btl2 knyang..

Sy pulak seleranya xleh ckp. Tangki besau. Asek asek nk makan je🥲. Berat dah naik dari 91 dah nk masuk 94 x smpi sebulan. Adeh risau kena minum air gula lg. Masalahnya mmg jenis mkn byk dr dulu. Tp gabung dgn exercise so okay la berat turun jugak. Ni husband xkasi exercise mcm dlu lasak2. Sy klu x lasak cpt boring nk exercise😭.

Sy masa 1st trimester cmtu laa, langsung takda selera makan smpai tiap kali tgk makanan mesti nak nangis sbb lapar tpi tak dpt makan.. Asal mkn sikit mesti mual & muntah balik, berat pun turun mendadak masa 1st trimester. Tapi bila dh masuk 2nd trimester selera makan slowly okay, harap selera sis okaylaa nnti by 2nd trimester..

sya pun sama , kalau fikirkan diri mmg tak lalu nk mkn . so tiap kali nk makan tu sye pesan awal2 “ni untuk baby, sedap sangat ni untuk baby” . and then tiap kali nk makan nasi ke benda yg sye rasa meloyakan , buat air sunquick xde gula bgi hilang loya . alhamdulillah membantu .

1y ago

kalau still tak boleh masuk , makan apa yg kita mengidam je . and then minta lah husband suapkan , kadg2 bila dpt dimanjakan ni jadi semangat sikit 😬

sama dengan saya sis . dr 6 week preg sampai skang 8 week preg saya pon x masak sbb x boleh bau masak . tgk makanan terutama sekali ayam kembang tekak pastu muntah . saya minum susu dgn makan buah mangga atau jambu batu .

Biasalah tu. Mcm sy, alahan boleh tahan teruk juga. So makan apa2 yg selera jelah. Bykkan makan buah, psstu byk makan kt kedai sbb kt rumah takde selera. Sbb klu tak makan lgsung, memg risau kan baby.

11mo ago

Yg dah selera makan tu pun, sy akan muntah balik 🤣🤣 makan apa2 mesti muntah. Tp demi seorang anak, sy makan lg apa2 utk tak bagi perut kosong. Relaks2 jap leps muntah pstu makan lg sikit. Tak kenyang pun tp boleh lah dpd berlapar sangat.

jangan risau . selagi boleh makan makan .. kalau 1st trimester turun berat badan normal. macam saya turun sekali masuk trimester 2 terus berat badan naik padahal makan takde lah banyak mana