Malas masak

Start pregnant ni mood jadi malas nak msak, dan tekak rase mual bile makan ayam. Loya dan muntah tu ade tapi tak kerap sangat, masih boleh tahan lagi.

10 Balas

Ank first sy xbole makan nasi sis😂😂 nk makan macD hari2 dn ikan sugarbun🤣 kndungn smpai 6-7bulan fully makan mee saja tnpa nasi. Dn ank sy pntng nmpk mee memang fav dia🤣 ank kedua ni, nk mkanan hipster yg viral…xbole makan ayam la pulak…nk makanan shellout dn steambot memanjang, lobster bagai…smpai naik gatal2 d badan🥲 mcm2 btul ragam bila prgnan

Sama , sis 😅 Awal2 pregnant memang rasa malas nak masak . Nak basuh ayam/ikan pun rasa nak muntah , apatah lagi bau tumis 😅 Alhamdulillah suami sangat2 memahami bila ada masa2 nya kena beli makanan yg dh siap masak 🤣 Tapi ada hari saya gagahkan jugak masak tu pun pakai mask 🤣 Kesian dekat suami takkan hari2 nak membeli je kan 😅

Sy 3 bulan pertama memang takleh masuk dapur langsung. Rasa loya jeee. Selera makan pun xde. So klo masuk dapur risau lain jadinyeee. Biasa 3 bulan pertama memang tapau kedai jeee 😅

Kita serupa awk, jadi malas masak, malas mandi, keje nak tido je sbb badan rasa letih. Bila perut kosong akan jadi sakit kepala, pening dan mual. 😅

Masa anak 1st dulu, sy takboleh makan ayam. Fikir dan tgk pun takboleh. Jadi geli. Tp masuk 2nd trimester, alhamdulillah semua boleh makan dah.

1y ago

sama. msuk 3rd trimester bru blh trima ayam😂

Pengalaman masing² lain. Kalau saya masak je tapi tak boleh berdiri sangat masa mula² hamil senang kena macam vertigo tu. Mudah pening

Msa mula2 pregnt sy mcm sis juga , nsib mak mntua ade mskkn 😅 strt 18w bru mula boleh mkn dn msk

Normal tu.. sy pn makan kat kedai je .. sebelom preggy, elok je bersilat kat dpur😂

1y ago

sama..subhanallah semoga suami2 kita di limpahkan rezeki kesihatan semua. sebb sabar sangat kita x mood masuk dapur. i feel u all. serba salah selalu dtg sebb tgk husband kat dapur. kemas rumah n all. tp badan punya malas n lesu tu. takde obat rasa nya ya allah

sama saya. lbh prefer ikan. xmkn ayam.tak loya cma mmg xblh pksa utk telan

normal. masa 1trimester bdn jd tk lrt lemah loya munth